keskiviikko 18. helmikuuta 2009

YLE: Puolueiden nuoret lisäisivät maahanmuuttajien kotouttamista

Ylen tekemän kyselyn mukaan puolueiden nuorisojärjestöt eivät halua maahanmuuttopolitiikan kiristämistä. Sen sijaan järjestöt tahtovat lisää rahaa kielikoulutukseen ja kotouttamiseen. Kokoomus haluaisi höllentää suomen kielen vaatimuksia työelämässä. Keskusta vaatii kaikille maahanmuuttajaperheille oman tukihenkilön.

YLE Uutiset:
Puolueiden nuoret lisäisivät maahanmuuttajien kotouttamista
18.2.2009 06:36

Uusi Suomi:
Nuoret poliitikot torjuvat maahanmuuton kiristämisen
18.2.2009 07:31

Helsingin Sanomat:
Keskustanuoret: Tukihenkilö maahanmuuttajaperheille
18.2.2009 08:01


Puolueiden nuorisojärjestöt aikovat kampanjoida maahanmuuttajien kotouttamisen puolesta kesän EU-vaaleissa. Maahanmuuttopolitiikan kiristämiselle ei järjestöissä ole halua.

Nuorisojärjestöjen mukaan maahanmuuttajien kielikoulutukseen tulisi myöntää nykyistä enemmän rahaa. Tuorein kotouttamista koskeva avaus tulee keskustalta, joka tarjoaisi maahanmuuttajaperheille tukihenkilöä.

Maahanmuuttopolitiikan kiristämiselle ei järjestöissä ole halua.

Talouskriisi hämmentää keskustelua maahanmuutosta Suomessakin. Puolueissa pohditaan nyt poikkeuksellisen tarkkaan, miten lisääntyvään maahanmuuttoon tulisi suhtautua kesän EU-vaaleissa.

- Onko nyt niin, että suurin osa muuttajista pyritään palauttamaan lähtömaihinsa vai onko niin, että koska heidät on työllistetty, niin juuri heidät kannattaa tässä vaiheessa pitää, puntaroi Aleksanteri-instituutin tutkija Aino Saarinen.

Puolueiden EU-vaalikannat ovat vielä hämärän peitossa, mutta ainakaan nuorisojärjestöissä ei YLE uutisten kyselyn perusteella ole halua kiristää maahanmuuttopolitiikkaa.

- Helposti tietenkin tällaisina vaikeina aikoina ihmiset pelästyvät ja alkavat miettiä, että miten käy, jos ulkomailta tulevat vievät työpaikat. Sellaiseen ei kannata lähteä, sanoo Demarinuorten puheenjohtaja Heta Välimäki.

Viittä suurinta puoluetta koskevan kyselyn maahanmuuttomyönteisimpiä ovat vihreät, jotka muun muassa haluaisivat luopua väliaikaisista työluvista kokonaan.

Kaikki nuorisojärjestöt helpottaisivat maahanmuuttajien kotouttamista lisäämällä rahaa kielikoulutukseen. Myös kokoomus olisi valmis höllentämään kielitaitovaatimuksia sellaisissa ammateissa, joissa hyvä suomen kielen taito ei ole välttämätön.

Tuorein kotouttamista koskeva avaus tulee keskustanuorilta.

- Suomessa täytyy aloittaa tukihenkilötoiminta, jossa maahanmuuttajaperheelle tarjotaan suomalaista tukihenkilöä, joka auttaa maahanmuuttajaperhettä arkeen ja suomalaiseen kulttuuriin tutustumisessa, sanoo Keskustanuorten varapuheenjohtaja Jouni Pitkänen.