perjantai 13. helmikuuta 2009

HBL: Natsisanoja perussuomalaisen Facebook-sivulla

13.2.2009

(Suomennos)

Timo Soinin pitäisi pysäyttää perussuomalaisten keskuudesa leviävä rasismi. Tätä mieltä on tutkija Anna Rastas:
– Mutta ilmeisesti vaaleissa saatavat äänet painavat enemmän kuin yksittäisten ihmisten oikeudet.

Facebookissa on keräys nimeltä ”Autetaan somali-ystävämme takaisin kotiin”. Ryhmässä, joka sanoo haluavansa auttaa somaleita palaamaan kotiin, on yli 16000 jäsentä. Mies keräyksen takana, perussuomalainen Rami Sipilä, kommentoi hanketta eilisen Ilta-Sanomissa, mutta ei tunnu täysin tajuavan tilannetta. Yhden asian hän joka tapauksessa tietää: Hän haluaa somalien palaavan kotiin mahdollisimman nopeasti.

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää harkitsee nyt rikosilmoituksen tekemistä ryhmästä, koska sen keskustelupalstalla käytetään sanoja, eleitä ja symboleita, jotka voidaan määritellä rasistisiksi. Myös natsityyppisiä sanoja esiintyy, kuten White Power ja Sieg Heil.

Anna Rastas, rasismiin ja monikulttuurisuuteen erikoistunut Tampereen yliopiston tutkija, haluaa perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin tulevan esiin ja sanovan ”seis”.

– Perussuomalaiset ovat populistipuolue, minkä he avoimesti myöntävätkin. Sitä vastoin puolue ei ole avoimen muukalaisvihamielinen ja rasistinen. Tätä taustaa vasten voidaan kyseenalaistaa Soinin tapa väistää kaikki vastuu.

Hän sanoo, ettei halua tukkia ihmisten suita tai ohjata heidän ajatuksiaan, mutta esimerkiksi EU:hun liittyvissä kysymyksissä se ei ole hänelle mikään ongelma. Se on pelkuruutta, koska Soini tietää että hänen johtamistapansa ruokkii muukalaisvihamielisyyttä lisäävää puhetta.

Hbl on yrittänyt saada Soinilta tuloksetta kommenttia.

Lisääntyykö muukalaisvihamielisyys Suomessa?

– Rasismi muuttaa kaiken aikaa muotoaan, joten on vaikea tietää varmuudella. Mutta aivan selkeästi kaikki blogit ja keskustelupalstat luovat sallivampaa ilmapiiriä, kun siellä puhutaan erilaisista kansanryhmistä. Ja se on huolestuttava ilmiö.

Samanaikaisesti tietoisuus sanomisista ja tekemisistä on kasvanut suomalaisten keskuudessa, sanoo Rastas.

– Vielä viisi vuotta sitten oli harvinaista, että koulun säännöissä luki ”Me sanoudumme irti rasismista”. Nyt se on tavallista. Rima on noussut sen suhteen millaisia sanoja ja ilmaisuja me siedämme. Eikä kyseessä ole vain poliittinen korrektisuus vaan parempi harkinta. Mutta toki on edelleen tärkeää että jokainen meistä sanoo jos sana tai teko on loukkaava: bussissa, kahvipöydässä, ystävien kesken.

Rastas viittaa tuoreeseen brittitutkimukseen jonka mukaan nykyään joka kymmenettä lasta Iso-Britanniassa ei voida kutsua valkoiseksi tai mustaksi, vaan heillä on epämääräisempi sukukirja. Ja tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa rodut sekoittuvat entisestään, mikä tulee kääntämään koko rotukäsitteen ylösalaisin.

– Tätä kannattaa ajatella myös Suomessa: Juuri nyt täällä kasvaa uusi sukupolvi, joka syntyi täällä, kenties sekasuhteessa, sillä on Suomen kansalaisuus, puhuu suomea – eikä sitä ole helppoa luokitella.