lauantai 14. helmikuuta 2009

Aamulehti: Islam, meillä on puhuttavaa

Aamulehti järjesti Suomi ja islam -keskustelutilaisuuden Tampereen kirjamessuilla.

Aamulehti:
Islam, meillä on puhuttavaa
14.2.2009


Kun puhumme islamista, puhumme lukemattomista asioista: terrorismista, kulttuurista, uskonnosta, politiikasta, maahanmuutosta ja satunnaisesti jopa yksittäisistä ihmisistä. Vyyhti on niin tiuha, että sen avaaminen kestää.

Aamulehden suuressa Suomi ja islam -kirjallisuuskeskustelussa Tampereen kirjamessuilla lukkiutuneen tilanteen saattoi aistia.

Lavalla oli fiksua ja suvaitsevaista väkeä ja niin näytti olevan katsomossakin. Toisaalta joukko islamia ja ilmeisesti myös maahanmuuttajia avoimesti vastustavia henkilöitä oli hankkiutunut paikalle. He jakoivat omaa esitettään ja mutisivat paikoin alatyylisiäkin vastalauseita keskustelijoille.

Mitään dramaattista ei tapahtunut, mutta ilmassa oli jännitettä. Ääriliikkeet ovat oma lukunsa, mutta islam on aihe, josta ei näinä aikoina voi puhua liikaa.
[...]
Niin, vaikka oltiin kirjamessuilla, ja vaikka islamilaisesta maailmasta tulevien kirjailijoiden teokset ovat Suomessakin suosittuja, politiikka hallitsi keskustelua.

Panelistit harmittelivat, että islamista puhuttaessa asiantuntijat joutuvat väkisin ikään kuin puolustuksen puhemiehiksi, vaikka he itse eivät näe rooliaan tällaisena.

Ari Hukari on hiippakuntadekaani, joka on halunnut auttaa kristittyjä ymmärtämään islamia, mutta vakuutti, ettei lakaise ongelmia maton alle.

- Emme voi hyväksyä kaikkea. Suomalaisten mielestä esimerkiksi pitää voida halutessaan luopua uskonnosta, mutta tiedämme, että monet muslimit eivät uskalla näin tehdä. Tämä on otettava vakavasti.