tiistai 24. helmikuuta 2009

Metro: Puhe on somaleista, herra ministeri


Metro-lehti
Jukka Relander:

Puhe on somaleista, herra ministeri
(näköislehti, sivu 2)
24.2.2009


Jyrki Kataisen esittämistä mielipiteistä pitäisi keskustella maltillisesti ja tasapuolisesti. Kataiseen varauksellisesti suhtautuvien vaientaminen johtaa vain asenteiden kiristymiseen. Ketään ei myöskään pitäisi leimata kataisvastaiseksi, sillä tämä radikalisoi heitä, jotka ovat nähneet Kataiseen liittyviä ongelmia omassa elämänpiirissään.

Katainen siis avasi keskustelun siitä, että pitäisi keskustella maahanmuutosta, jokseenkin yllä mainituilla sanoilla. Itselläni on tämän jälkeen vain kysymyksiä, ei vastauksia.

Niin kuin esimerkiksi se, että lukeeko ministeri lehtiä, katsooko hän televisiota tai kuunteleeko hän radiota?

Maassa ei muusta puhutakaan kuin maahanmuutosta. Mutta jatketaan sitten.

Maahanmuuttokeskustelu koskee somaleita. Sillä jos nettirasisteja on uskominen, juuri somalit ovat tulleet tänne hyödyntämään sosiaaliturvaamme, voidakseen ryöstää, raiskata ja potkia kantaväestöä. He ovat näet niitä pahimpia, humanitäärisin perustein vastaanotettuja.

Somalit tulivat Suomeen edellisen laman aikana. Ja myönnetään, vieraat eivät olleet helppoja. Kieli ja kulttuuri olivat vieraita molemmin puolin. Minnesotassa, Yhdysvalloissa, on kukoistavia somalialaisyrityksiä. Täällä on vaikea aloittaa, kun suomalaisetkin firmat kaatuivat niin, että sai väistellä.

Lisäksi he tulivat valtiosta, jota ei enää ole – kuin paperilla. Somalia on Afrikan oma Afganistan, sodan ja kaaoksen yhteiskunta, jonka vain suomalainen oikeuslaitos luokittelee turvalliseksi. Afrikan sarven kaaoksesta suomalaiseen pientaloon on tietenkin pitkä matka. Mutta se on vielä pitempi, jos ympärillä on vain tunkkaisia asenteita ja kyräilyä.

Oikeasti, kun puhutaan maahanmuutosta, puhutaan niistä, jotka ovat jo täällä. Tummaihoisista ihmisistä, joita saa nyt, kiitos valppaiden nettirasistien, vihata. Siitähän on kysymys. Somaleihin kohdistuva viha naamioituu maahanmuuttovastaisuudeksi ja ja siistiytyy monikulttuurisuuskritiikiksi.

Somalian kielen taitoisia asuu maassamme kymmenisen tuhatta. Luulisi että ongelma ei ole järin valtava. Mutta pienempi ja heikompi kohde on koulukiusaajille otollisin. Ja sitähän nämä nettirasistit ovat, pienempiensä kimpussa.

Olen iloinen, että poikani päiväkotiryhmässä on somaleita. Ja surullinen, kun heistä läheisimmäksi kaveriksi osoittautunut ei tullut nelivuotispäiville, vaikka poikani kutsui.

Ennakkoluulot ovat molemminpuolisia. Niitä pitäisi murtaa. Eikö niin, ministeri Katainen?