keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Etelä-Saimaa: Turvapaikanhakijoiden tulva Suomeen jatkuu

Turvapaikanhakijoiden lisätilan tarve on sata vuodepaikkaa viikossa. Kuntia vastaanottokeskusten perustaminen ei kiinnosta, joten sisäministeriö ja TE-keskukset voivat joutua turvautumaan kalliisiin yksityisiin palveluntarjoajiin kuten hotelleihin. Hätätilanteita varten valmiussuunnitelmissa on lisäksi sijoituspaikkoina kouluja ja urheiluhalleja.

Etelä-Saimaa:
Turvapaikanhakijoiden tulva Suomeen jatkuu
18.2.2009


Alkuvuodesta turvapaikanhakijoiden Suomeen tulo on jatkunut viime syksynä kiihtynyttä vauhtia. Tammikuussa maahan tuli 500 turvanhakijaa. Helmikuu seuraa samaa tahtia.

Sisäministeriö ja TE-keskukset jatkavat uusien sopivien vastaanottotilojen hakua. Ministeriön maahanmuuttojohtajan Sirkku Päivärinteen mukaan turvapaikanhakijoille tarvitaan laskennallisesti sata vuodepaikkaa lisää viikossa.

[...]
PÄIVÄRINTEEN mukaan nyt ollaan tilanteessa, missä olisi päästävä perustamaan uusia vastaanottokeskuksia.

- Viime vuoden aikana paikkamäärä saatiin kolminkertaistettua, kun jo toimivat keskukset alkoivat syksyllä perustaa itselleen sivupisteitä. Keskusten koon kasvattamisella on kuitenkin järkevyysrajansa.

Päivärinteen mukaan vastaanottotilojen hyväksymisestä päättävän ministeriön lähtökohta on, että kustannussyistä turvapaikanhakijoiden sijoittamisessa kaupallisiin palvelutuottajiin ei aivan heti turvauduta.

- Akuuttitilanteissa olemme tosin jälleen joutuneet turvautumaan myös hotellimajoituksiin.

Ensisijainen yhteistyökumppani on julkissektori. Tyypillisesti ministeriötä kiinnostavat kuntien tyhjillään olevat vuokratalot.

JOUTSENON vastaanottokeskuksen johtajan Jari Kähkösen mukaan heidän tiloihinsa Tiuruniemeen voidaan maksimissaan sijoittaa noin sata turvapaikanhakijaa lisää.

Kähkönen tapaa loppuviikosta Lappeenrannan kaupungin johtoa. Silloin on tarkoitus katsoa, löytyykö Lappeenrannan alueelta myös muita lisätilaratkaisuja.

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakosken mukaan kaupungilla ei ole näillä näkymin tarjota uutta tilaa nopeasti. Kähkösen mukaan vastaanottokeskuksella on menossa joitakin alustavia tilaneuvotteluja myös yksityissektorin kanssa. Niiden vaihetta Kähkönen ei kommentoi.

HANKINTAPÄÄLLIKKÖ Ritva Kaikkonen Kaakkois-Suomen TE-keskuksesta kertoo, että uutta suurta tilaa turvapaikanhakijoiden sijoittamista varten alueelta ei ole saatu haarukoitua. Haku on jatkuva.

Kaakkois-Suomen varsinaiset vastaanottokeskukset ovat Lappeenrannan Joutsenossa ja Kotkassa. Lisäksi Parikkalaan on avattu alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikkö, jonka maksimipaikkamäärä on 80.

- Hätätilanteita varten valmiussuunnitelmissa on lisäksi sijoituspaikkoina kouluja ja urheiluhalleja, Kaikkonen kertoo.