lauantai 28. helmikuuta 2009

HS: Veronkevennyksiä perumalla saisi rahaa kotouttamiseen

Helsingin Sanomat:
Veronkevennyksiä perumalla saisi rahaa kotouttamiseen
28.2.2009


Lisääntynyt maahanmuuttokielteisyys ja perussuomalaisten kasvava suosio ovat saaneet kannatustaan menettävät suuret puolueet lähes paniikkiin.

Panikoinnilta ainakin vaikutti keskiviikkoinen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin lausunto MTV3:n uutisissa:

"Mitä useampi suomalainen voidaan pitää pidempään työssä, voidaan hillitä myöskin maahanmuuttoa."

"Tämä maahanmuutto on viime aikoina selvästi räjähtänyt käsiin", hän kauhisteli.

Kalli esitti hallituksen aikeen korottaa eläkeikää 63:sta 65 vuoteen keinona hillitä maahanmuuttoa.

Todellisuudessa eläkepäätöksellä ei ole mitään tekemistä maahanmuuton kanssa, Kallikin myönsi asiasta uudestaan kysyttäessä. Todellisuudessa hallituksen tavoite ei ole hillitä maahanmuuttoa vaan lisätä sitä, tarkemmin sanottuna työperäistä maahanmuuttoa.

Kallin lausunto oli epärehellinen ja populistinen - ja pahasti ristiriidassa pääministeri Matti Vanhasen (kesk) tiistaisen linjauksen kanssa.

Vanhanen sanoi hallitustaipaleen puolivälin politiikkariihen jälkeen, että maahanmuuttoasioista on alettava puhua niiden oikeilla nimillä. Moni muukin on vaatinut sisältöä maahanmuuttokeskusteluun.

Vanhanen paalutti, että rasismia ei suvaita, mutta vapaamatkustajuuskaan ei käy. Miksi Suomi on nyt muita Pohjoismaita "vetovoimaisempi" turvapaikanhakijoille, pitää hänen mukaansa selvittää.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) puolestaan sanoi viime viikolla, että hänellä on maahanmuuttoasioihin liittyen "enemmän kysymyksiä kuin vastauksia", mutta hänkin haluaa, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä.

Poliitikkojen neuvottomuus ja sekoilu ihmetyttävät. Hallitus itse julkisti syksyllä kotouttamisselonteon, jossa todetaan, että valtion pitäisi käyttää enemmän rahaa toimiin, jotka edistävät maahanmuuttajien kielen oppimista, työntekoedellytyksiä ja ehkäisevät syrjäytymistä.

"Turvapaikanhakijat saattavat odottaa koulutusta monta vuotta. Työhalut ovat alussa kovat, mutta kun heidät pannaan odottamaan, into pienenee", sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Mervi Virtanen sanoi joulukuussa Helsingin Sanomissa.

Poliitikkojen pitäisi tämä tietää. Rahaa kielikoulutukseen ynnä muuhun tarvitaan lisää, jos halutaan saada maahanmuuttajat töihin ja sopeutumaan yhteiskuntaan.

Tässä hallitukselle idea vapaasti käytettäväksi: Perukaa viimevuotiset päätökset puun myynnin verohuojennuksista. Puutulleja ei tullut, eikä metsäteollisuudella ole puun saatavuudessa enää mitään ongelmia muutenkaan.

Voitte hyvin perua vielä myös ensi ja sitä seuraavaa vuotta koskevan päätöksen peltomaan myyntivoittojen vapauttamisen veroista, josta päätettiin elvyttämisen nimissä. Käyttäkää rahat kotouttamiseen - maahanmuuttajien parempi työllisyys elvyttäisi.

Huonoina aikoina priorisointi on erityisen tärkeää.