keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Uusi Suomi: Soini irtisanoutui rasismista eduskunnan edessä

MTV3:
Soini "kurkkuaan myöten täynnä" selityspyyntöjä
19.2.2009

Helsingin Sanomat:
Perussuomalaisten Soini on väsynyt toistelemaan: "En ole rasisti"
19.2.2009

MTV3:
Soini: Ulkomaalaislaista tarkempi - stop rasismikohulle
Timo Soinin haastattelu(video)
18.2.2009

Uusi Suomi/STT:
Soini irtisanoutui rasismista eduskunnan edessä
17.2.2009

Aamulehti:
Timo Soini eduskunnan edessä: Puolueessa ei suvaita ihmisvihaa
17.2.2009

Ilta-Sanomat/STT:
Soini irtisanoutui rasismista eduskunnan edessä

17.2.2009

Helsingin Sanomat:
Soini irtisanoutui eduskunnan keskustelussa muukalaisvihasta
17.2.2009


Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on sanonut puolueensa näyttävästi irti rasismista eduskunnan edessä.

Soini sanoi ilmoittaneensa erittäin selväsanaisesti aina ja kaikissa yhteyksissä, että perussuomalainen puolue ja hän itse eivät ole rasisteja, eikä puolueessa suvaita ihmisvihaa. Minkäänlaista kiihotusta, joka voi johtaa jopa väkivaltaan, ei hyväksytä.

– Toivon, että tämä tuli kaikille selväksi, niin yleisölle kuin kollegoille. Jos tästä asiasta on sanomista, toivon, että tullaan suoraan sanomaan se silmästä silmään ja edestäpäin.

Soini vetosi kuitenkin, ettei ihmisiä demonisoitaisi eri mielipiteiden perusteella. Maahanmuuttopolitiikkaa on kuitenkin voitava perustellusti arvostella olematta rasisti. Lainsäädännön epäkohtiin on puututtava.

Soini sanoi halunneensa esittää poikkeuksellisen kannanottonsa myös siksi, että hän on Pyhän Marian katolisen seurakunnan jäsen ja hänellä on paljon maahanmuuttajaäänestäjiä. Soinin mukaan heitä loukkaa se, että heidän kansanedustajaansa suorasti tai epäsuorasti perusteitta kritisoidaan "ihmisvihamielisyydestä".

---------------

Timo Soinin haastattelu Huomenta Suomi -ohjelmassa:

Perussuomalaiset haluavat ulkomaalaislaista yksiselitteisemmän. Lain tarkoitus on yhdenmukaistaa suomalainen turvapaikanhakumenettely muiden EU-maiden säädösten kanssa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo, että laki ei anna riittäviä perusteita viranomaisille tehdä töitä.

- Se pitää olla niin yksiselitteinen ja tarkkarajainen, että maahanmuuttoviranomaiset, poliisi, tulli ja ihmisoikeusjärjestöt, kaikki, jotka ovat tämän asian kanssa tekemisissä, pystyvät nojaamaan toimintansa lakiin, ettei näitä asioita tulevaisuudessa käsitellä hallinto-oikeuksissa ja sitten myöhemmin korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Lainmuutokset tullaan näillä näkymin hyväksymään, vaikka Perussuomalaiset niitä vastustavatkin.

Soini kommentoi Huomenta Suomen vierailunsa aikana myös puoleensa rasismikohua. Eilen hän irtisanoutui edeskunnan edessä rasismista, ja vakuuttaa seisovansa vankasti sanojensa ja tekojensa takana.

- Minun puheitani ei tarvitse tulkita jälkikäteen. Sanon sen tässäkin aivan suoraan, että Timo Soini ja Perussuomalainen puolue ei ole rasistinen. Itse en käytä rasistista kieltä, itse en kannata rasismia. Päinvastoin minulla on paljon maahanmuuttajaäänestäjiä katolisen seurakunnan kautta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja sanoo pitävänsä kohtuuttomana sitä, että perussuomalaisiin on lyöty rasistinen leima. Hän tähdentää, ettei voi olla jatkuvasti oikomassa puolueensa jäsenten sanomisia.

- On parempi, että nyt jäähdytellään näitä rasismipuheita. Minä johdan puoluetta, mutta ei sitä keneltäkään voi kohtuudella odottaa, että pitäisi jatkuvasti selittellä ja oikoa jokaisen rivijäsenen kommentteja. Eikä tarvitsekaan. Itse en käytä rasistista kieltä, itse en käytä ihmisvihamielistä kieltä.