torstai 19. helmikuuta 2009

Helsingin Sanomat: Katainen: Maahanmuuton kielteisistä ilmiöistä on voitava puhua


Helsingin Sanomat:
Katainen: Maahanmuuton kielteisistä ilmiöistä on voitava puhua
19.2.2009


Aamulehti/STT:
Katainen: Maahanmuuttoasia hallitusohjelman välitarkistukseen
19.2.2009

MTV3:
Katainen arvostelee Ruotsin maahanmuuttomallia
Kataisen haastattelu (video)
19.2.2009

Uusi Suomi/STT:
Katainen: Tämä saa ihmiset puristelemaan nyrkkiä taskuissaan
19.2.2009


Ilta-Sanomat:
Katainen: Maahanmuuttoa pitää voida kritisoida ilman rasistileimaa
19.2.2008


Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan maahanmuutosta ja siihen liittyvistä kielteisistäkin ilmiöistä pitää pystyä puhumaan ilman että ihminen leimataan heti rasistiksi.

"Oikein ei ole se, että ihmiset, jotka kokevat tai näkevät myös maahanmuuton kriittisiä seurauksia, vaiennetaan tai heidät lytätään automaattisesti syrjään ja leimataan rasisteiksi", Katainen sanoi torstaina kokoomuksen puoluehallituksessa Helsingissä pitämässään linjapuheessa.

Hän sanoi pelkäävänsä, että tämänkaltainen asenne on omiaan lisäämään maahanmuuttovihamielisyyttä.

Kataisen mukaan kokoomus aikoo ottaa maahanmuuttopolitiikkaan liittyvät linjaukset esiin ensi viikolla järjestettävässä hallituksen niin kutsutussa puolivälin tarkastelussa. Hän muistutti, että Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttajia työvoimaksi, ja siksi, että suomalaisilla on humaani vastuu kotimaissaan vainotuista ihmisistä.

"Heidät on otettava suojaan, tarjottava mahdollisuus tehdä työtä ja kantaa vastuuta itsestään ja omasta lähipiiristään Suomessa. Tämä on päivänselvä asia", hän sanoi.

Kataista huolestuttaa se, että keskustelu Suomessa on jumiutunut turhan jyrkkään vastakkainasetteluun. Hänen mukaansa jokaisella ihmisellä on tarve tulla kuulluksi, vaikka hänen mielipiteensä olisi kriittinen.

"Myös kriittisten äänien pitää antaa kuulua silloin kuin siihen on aidosti tarvetta. Kun jostakin asiasta ei voi puhua, se vain kasvattaa painetta", hän arvioi.

Kataisen mukaan Suomen pitää käsitellä maahanmuuttoasiat paremmin kuin Ruotsissa.

"Toivon, että me suomalaiset osaisimme käsitellä maahanmuuttokysymyksen vastuullisemmin ja todeta että ihmisten maailmassa on aina ongelmia, joita voi olla tekemässä syntyperäinen suomalainen tai maahanmuuttaja, eikä viedä maton alle ongelmia, joita osa meistä näkee."

Hän muistuttaa, että monilla suomalaisilla on varmasti myös virheellisiä käsityksiä maahanmuutosta ja Suomen maahanmuuttopolitiikasta, ja nekin pitää pystyä oikaisemaan.

"Haluan tehdä hyvin selväksi sen, että rasismia ei pidä suvaita", hän korostaa.