sunnuntai 15. helmikuuta 2009

HS: Rami Sipilä ei pidä somaleista


Helsingin Sanomat:
Rami Sipilä ei pidä somaleista
15.5.2009


Somaleita haukutaan nyt netissä omalla nimellä. Se ei yllätä suomalaista somalia.

"Autetaan somali-ystävämme takaisin kotiin", julistaa otsikko Facebookissa. Vieressä on kuva lakupaketista - se musta paksuhuulinen mies, joka herättää tunteita.

Nettiryhmän esittelyn mukaan tarkoitus on kerätä rahaa somalien lähettämiseksi Suomesta pois.

Vähän alempana sivulla on kuva miehestä, joka tähtää katsojaa rynnäkkökiväärillä. "Maasta lähdön vaihtoehto", lukee kuvan alla.

Yleensä netissä uhoaminen on kevyttä ja nimetöntä. Viime keskiviikkoon mennessä 14000 ihmistä oli kuitenkin liittynyt ryhmän jäseneksi omilla nimillään ja kasvoillaan: Heleniuksia, Viitasia, Mäkitaloja. Enimmäkseen nuoria, alle kolmekymppisiä suomalaisia.

Tämä nyt on ilmeisesti sitä rasismia, josta on viime aikoina kovasti puhuttu. Anteeksi, pitää käyttää sanaa maahanmuuttokriittisyys, etteivät rasistit loukkaannu.

Maahanmuuttokriitikoiden päättely ryhmässä menee niin, että somalit ovat ongelma, koska he ovat somaleita. Somalit elävät suomalaisten verorahoilla, vievät asunnot ja työpaikat.

Tai kuten esimerkiksi Lauri Vidberg asian ryhmän keskustelupalstalla ilmaisee: "Meijän verorahoilla on helppo ostaa armanin paitoja ja lacosten tossuja."

Samoin Minja Hänninen kysyy: "Miks tänne saa tulla pakolaisia, kun on omankin maan kansaa, joilla asiat on todella huonosti."

Tähän saakka suomalaisen demokratian ydinmehua on ollut se, että ihmiset tuomitaan tekojensa perusteella. Ei sen takia, että he kuuluvat johonkin kansaan.

Facebook-ryhmän takana on urjalalainen Rami Sipilä. Mikä on tämän ryhmän tarkoitus?

"Jos on todettu Pohjois-Somalia turvalliseksi asua, niin mitä ne täällä meidän verorahoilla tekee?" Sipilä kysyy.

Eikö somaleilla ole enää oikeutta olla Suomessa? "Jos töissä käy ja verot maksaa, niin joo. Mutta aika harvoin ne sillä tavalla tekee."

Korkeimman hallinto-oikeuden joulukuinen päätös karkottaa kaksi somalia kotimaahansa niittää nyt satoa. KHO:n mukaan Pohjois-Somalian levottomuudet eivät enää olleet este karkotukselle. Tosin ulkoministeriön mukaan koko Somalia on vaarallinen ja suomalaisia kehotetaan lähtemään maasta heti.

Kiväärikuvasta Sipilä kiistää tietävänsä. Se on tosin ollut ryhmän etusivulla jo viikon.

Torstai-iltaisen haastattelun jälkeen Sipilä poistaa kuvan. Tilalle tulee uusia, joissa on hakaristejä ja somaleita. Niitäkin poistetaan.

Torstaina Helsinki Times, MTV3 ja Yleisradio uutisoivat viharyhmästä. Julkisuuden seurauksena parituhatta uutta jäsentä liittyy ryhmään.

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää sanoo tutkivansa, syyllistyykö ryhmä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Kysytään somalin mielipidettä.

Helsinkiläinen Abdirahim Hussein, 30, repeää nauramaan kuullessaan viharyhmästä. Hän on tulkki ja kunnallispoliitikko (kesk).

"Miltä musta tuntuu? Toihan on hassu kysymys, onko se kompa?"

Kerron, että ryhmän puuhamiehen mukaan suomalaisten verorahoja ei pitäisi käyttää somalien elättämiseen. "Missä maailmassa tuo kaveri elää? Suomessako?"

Husseinin mukaan Suomessa oli 1990-luvun laman aikaan vallalla kuva, että somalit ovat veroloisia. Ainahan laman aikana haetaan syntipukkeja, eikä nykyinen taantuma ole poikkeus.

"Minä erotun, vaikka seisoisin kymmenentuhannen suomalaisen keskuudessa. Erotun aina värini takia", hän sanoo.

"Olen juuri päässyt töistä, kahdeksan tunnin työpäivä takana ja kuusi tuntia vielä edessä. Sitten joku sanoo, että minä käytän verorahoja. Se loukkaa minua henkilökohtaisesti todella paljon."