keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Kansan Uutiset: Vaaliliiton kolmas pyörä

Kansan Uutisten pääkirjoituksessa arvostellaan kristillisdemokraattien päätöstä tehdä eurovaaleissa tekninen vaaliliitto perussuomalaisten kanssa. Kirjoittajan mielestä vaaliliitto joutuu outoon valoon, jos ehdokkaaksi asettuu ihmisten peloilla ratsastava ja niitä lietsova Jussi Halla-aho. Perussuomalaisten lisäksi kristilliset joutuvat liittoon myös äärikansallisen ja muukalaisvihamielisen Suomen Sisun kanssa.

Kansan Uutiset:
Vaaliliiton kolmas pyörä
Selkäranka seteleistä
11.2.2009


[...]
Vaaliliiton tavoittelemat kaksi paikkaa europarlamenttiin ovat utopiaa, mutta Timo Soinin puolueelle se saattaa läpimurron taata.

Kannattaa tosin ottaa huomioon, että Perussuomalaisten hurja gallup-noste kertoo enemmän Soinin henkilökohtaisesta kuin puolueen suosiosta. Kun vaaleissa ei voi äänestää Soinia, eivät gallupit realisoidu. Ainakaan, jos pääehdokas on loppuun asti hienoa työtä suomirokin aamuhämärässä tehnyt, mutta politiikassa vitsiään liikaa pitkittänyt Veltto Virtanen.

Asetelma muuttuu, jos Perussuomalaisten ehdokkaaksi lähtee myös ihmisten peloilla ratsastava ja niitä lietsova kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-Aho. Hän on Soinin lisäksi puolueen ainoa uskottava nimi – taitava mediapelaaja, joka laukoo blogissaan mitä sattuu ja selittelee sitten jonkinlaisena marttyyrinä olevansa vainon uhri, kun sanomisista nousee aiheellinen kohu.

Halla-Ahon ja hänen hengenheimolaistensa rooli asettaakin vaaliliiton outoon valoon. Vaikka Räsänen sanoo, ettei se kerro hänen puolueensa linjasta mitään, niin tässä yhteydessä pitää muistaa, ettei ole kahta ilman kolmatta. Perussuomalaisten lisäksi kristilliset saavat pyytämättä, joskaan ei yllätyksenä petikumppaneikseen myös äärikansallisen ja muukalaisvihamielisen Suomen Sisun, jonka vasta valittu varapuheenjohtaja on esimerkiksi verrannut maahanmuuttoa yhteiskunnan mitassa toteutettavaan pelkokertoimeen ja jonka keskustelusivuilla rasismi kukkii vuolaana.

Suomen Sisu käytti kunnallisvaaleissa Perussuomalaisia astinlautanaan ja sai läpi useita edustajiaan, tähtenä tietysti Jussi Halla-Aho.

Humanismista ja yleensä pehmeistä arvoista paljon puhuvat kristillisdemokraatit ovat totta tosiaan selityksen velkaa, jos he auttavat sinisilmäisyydellään Halla-Ahon europarlamenttiin ja joka tapauksessa ovat vahvistamassa tämän ääriliikkeen nousua politiikassa.

Timo Soini flirttailee sellaisten voimien kanssa, että saattaa myöhemmin katua tekojaan. Nyt tähän joukkoon ovat hyväuskoisuuttaan tulossa myös kristilliset, joiden euroehdokasta Sari Essayahia nimitetään Suomen Sisun keskustelupalstalla puolisuomalaiseksi.