torstai 26. helmikuuta 2009

HS: KHO: Turvapaikanhakijan voi palauttaa Kreikkaan


Helsingin Sanomat:
KHO: Turvapaikanhakijan voi palauttaa Kreikkaan
26.2.2009


Suomi pysyi torstaina kannassaan, jonka mukaan Kreikan kautta Suomeen tullut irakilainen turvapaikanhakija voidaan palauttaa Kreikkaan. Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) vuosikirjapäätöksen mukaan palauttaminen ei ole ihmisoikeussopimuksen vastaista, vaikka Kreikan turvapaikkamenettelyssä on ilmennyt vakavia puutteita.

Irakilainen hakija tuli Suomeen laittomasti Kreikan kautta ja haki täältä oleskelulupaa. Maahanmuuttovirasto päätti palauttaa hakijan Kreikkaan, koska asetusten mukaisesti hänen turvapaikkahakemuksensa pitää käsitellä siellä.

Hakija valitti viime vuoden alussa tehdystä päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Hän vetosi muun muassa turvapaikanhakijoiden huonoon kohteluun Kreikassa sekä siihen, että hän ei pystyisi tekemään maassa töitä.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, minkä jälkeen hakija valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Käsittelyn ollessa kesken hän katosi Suomesta ja haki toisilla henkilötiedoilla turvapaikkaa Ruotsista.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituksen ja piti palautuspäätöksen voimassa. KHO katsoo, että sen saamien selvitysten perusteella ei ole syytä epäillä, ettei asiaa käsiteltäisi Kreikassa asianmukaisesti.

KHO:n mukaan Kreikka on ilmoittanut Suomelle, että se käsittelee turvapaikkahakemuksen ja että hakijalla on mahdollisuus tarvittaessa kääntyä ihmisoikeustuomioistuimen puoleen.

Lisäksi KHO viittaa päätöksessään Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen näkemykseen, jonka mukaan Kreikka ei pakolla palauta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita Irakiin.

Turvapaikanhakijoiden kohtelua Kreikassa on kritisoitu laajasti. Esimerkiksi monet ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet huonoista olosuhteista vastaanottoyksiköissä, työnsaannin mahdottomuudesta ja viranomaisten väkivaltaisuudesta.

Norja on jäädyttänyt palautukset Kreikkaan. Suomikaan ei palauta Kreikkaan alaikäisiä tai muutoin haavoittuvassa asemassa olevia.