keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Savon Sanomat: Ruotsi kiristää

Savon Sanomien pääkirjoitus vertaa Suomen rasismikeskustelua muissa Pohjoismaissa yltyviin vaatimuksiin maahanmuuttopolitiikan tiukentumisesta.

Savon Sanomat:
Ruotsi kiristää
18.2.2009


Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini näyttää puolueestaan ovea rasismiin syyllistyneille. Puoluetta on moitittu viime aikoina julkisessa keskustelussa toistuvasti rasistisuudesta, joten puheenjohtajan on tietysti yritettävä saada nämä puheet jollain tavalla loppumaan. Puheenjohtajan julkinen irtiotto rasismista ei takaa vielä sitä, että Suomessa ei kuultaisi tämän jälkeen enää mistään suunnasta muukalaisvastaisia mielipiteitä.

Suomalainen rasismikeskustelu on pientä verrattuna siihen metakkaan, jonka ovat tällä viikolla nostattaneet Ruotsin johtavan hallituspuolueen maltillisen kokoomuksen uudet linjaukset maahanmuuttajiin. Pääministeri Fredrik Reinfeldtin johtaman puolueen työryhmä katsoo, että vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset pitää karkottaa, vaikka näillä olisi pysyvä oleskelulupa. Ulkomaalaisilta, jotka ovat hankkineet Ruotsin kansalaisuuden väärin perustein, olisi taas otettava kansalaisuus pois.

Ruotsalaiset ovat vuosikymmeniä ylistäneet suvaitsevaisuuttaan ja vapaamielisyyttään, joten maltillisen kokoomuksen kansallinen ryhtiliike on aiheuttanut poliittisen myrskyn. Hallituksen sisälläkin pääministerin puoluetta arvostellaan, mutta erityisen tuohtuneilla äänenpainoilla puhuvat vasemmisto-opposition ja ympäristöliikkeen edustajat. Kammottavaa, epäinhimillistä, siinä pari oppositiosta kuultua laatusanaa.

Suomea ei Ruotsin oikeiston tiukentuva kanta ihmetytä. Ruotsalaiset samoin kuin norjalaiset ja tanskalaiset ovat tiukentaneet ilmiselvästi viime vuosina maahanmuuttopolitiikkaansa, jota ennen niin tiukkalinjainen Suomi vastavuoroisesti ollut väljentämässä.

Ruotsin, Norjan ja Tanskan tiukentuva linja johtunee pääosin siitä, että niihin on kasvanut vahvoja kansallismielisiä puolueita, joiden vaatimuksiin vanhojen puolueiden on pakko mukautua jollain tavoin. Suomessa ei äärinationalismi on vähäistä, joten vapaamielisyyteen on vielä varaa.