tiistai 17. helmikuuta 2009

MTV3: Kansanedustaja Tölli: Lainmuutoksella hallittua maahanmuuttoa

Huomenta Suomi -ohjelmassa haastateltu kansanedustaja Tapani Tölli kiisti, että uusi ulkomaalaislaki toisi muutoksia nykykäytäntöön. Töllin mielestä lakiesityksissä on parannuksia, jotka helpottavat mm. työllistämistä.

MTV3:
Kansanedustaja Tölli: Lainmuutoksella hallittua maahanmuuttoa
Tapani Töllin haastattelu (video)
17.2.2009


Kun eduskunta tänään käsittelee ulkomaalaislain muutoksista, tarkoitus on tehdä maahanmuutosta nykyistä hallitumpaa, sanoo kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.) Huomenta Suomen haastattelussa.

Töllin johtama eduskunnan hallintovaliokunta tiukensi selvästi hallituksen alkuperäistä lakiesitystä. Se olisi mahdollistanut pysyvän oleskeluluvan myöntämisen sellaisille turvapaikanhakijoille, joita ei "teknisestä syystä" olisi voitu palauttaa kotimaahansa, vaikka oleskeluluvan edellytykset eivät täyttyisikään.

Teknisiä syitä olisivat voineet olla esimerkiksi lähtömaan turvallisuustilanne tai se, ettei sinne voi matkustaa. Jos lainmuutos hyväksytään hallintovaliokunnan esittämässä muodossa, Töllin mukaan nykyinen käytäntö pääosin säilyy.

Turvapaikanhakija saa määräaikaisella oleskeluluvalla kuitenkin työluvan, mitä Tölli pitää merkittävänä. Perheen yhdistäminen ei sen sijaan olisi määräaikaisesti maassa oleskeleville mahdollista.

- Maahanmuuttoasiat nostattavat monesti liikaakin tunteita, ja toivoisi, että keskustelu niistä olisi asiallista ja oikeansuuntaista. Pitäisi perehtyä siihen, mistä on kyse, Tölli sanoo.

- Maailmanlaajuisesti muuttoliike on voimakasta, mutta sen pitäisi olla hallittua, Tölli sanoo.

Suurin osa Suomen turvapaikanhakijoista on lähtöisin Afganistanista Somaliasta ja Pohjois-Irakista.

- Jokaisen pitää saada ihmisoikeuden mukainen kohtelu. Käsittelyä ei pidä joutua odottamaan kuukausipaikalla tai pahimmassa tapauksessa vuositolkulla. Ja jos oleskelulupaa ei saa, pitää poistaa maasta. Tässä pelisäännöt ovat selvät.

Työn perässä Suomeen ei ole Töllin mukaan helppoa päästä, mutta jos onnistuu saamaan tilapäisen oleskeluluvan, niin töitä voi saada, jos lainmuutos tulee voimaan.