maanantai 16. helmikuuta 2009

YLE: Suomalainen torppaa usein maahanmuuttajan yrityksen puhua suomea

Maahanmuuttajat eivät saa Suomessa useinkaan hyvää palvelua suomen kielellä. Moni ulkomaalaistaustainen vaihtaakin suoraan englantiin, sillä englanniksi saa monesti tavallista parempaa palvelua.

YLE Uutiset:
Suomalainen torppaa usein maahanmuuttajan yrityksen puhua suomea
16.2.2009


Huonosta palvelusta ei ole menty oikeuteen asti, mutta syrjintätapauksia, joissa vähemmistön edustaja ei ole päässyt edes ravintolaan, on käsitelty Suomessa viime vuosina oikeudessa keskimäärin parisenkymmentä vuodessa.

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää ei kuitenkaan ihmettelisi, vaikka maahanmuuttajia palveltaisiin huonosti suomen kielellä.

- Jos ulkomaalaisia ei ylipäänsä haluta edes nähdä ravintolan sisällä, voi hyvin olettaa, että ravintoloiden henkilökunnilla on myös ennakkoluuloja ja ennakkokäsityksiä. Ne voivat johtaa siihen, että jotain henkilöä ei palvella yhtä hyvin kuin toista, Suurpää sanoo.

Lain mukaan kaikkia asiakkaita pitää kuitenkin palvella yhdenvertaisesti. Huono kielitaito ei saa johtaa huonompaan asemaan.

Vähemmistövaltuutetun Johanna Suurpään mielestä maahanmuuttajalle täytyisi antaa mahdollisuus puhua suomea.

- En suosittele englanniksi vaihtamista, jos asiakas aloittaa suomeksi. Monestihan ulkomaalaiset puhuvat hyvää suomea, me emme vain ole niin tottuneita siihen.