torstai 19. helmikuuta 2009

MTV3: Halla-aho suivaantui lopullisesti Yleen ja Ilta-Sanomiin

MTV3:n mukaan Jussi Halla-aho on ilmoittanut jatkossa boikotoivansa Yleä ja Ilta-Sanomia. Halla-aho on tehnyt tutkintapyynnön uutislähetyksestä, jossa Ylen toimittaja kutsui häntä 'rotutohtoriksi'. MTV3 kertoo Halla-ahon kuuluvan rasistiseen Suomen Sisu -järjestöön ja kirjoittaneen useita muukalaisvihamielisiä nettikirjoituksia.

MTV3:
Halla-aho suivaantui lopullisesti Yleen ja Ilta-Sanomiin
19.2.2009


Helsinkiläinen perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu filosofian tohtori Jussi Halla-aho (sit.) on ilmoittanut internetsivuillaan, ettei tee tässä kuussa lainkaan yhteistyötä median kanssa. Lisäksi hän kirjoittaa "Ilta-Sanomille - - ja Ylelle tiedoksi", ettei ole niiden käytettävissä "helmikuun jälkeenkään".

Merkittävää julkista valtaa pääkaupungin valtuutettuna käyttävältä Halla-aholta ilmoitus on poikkeuksellinen. Hän saattaa sitä paitsi ryhtyä perussuomalaisten eurovaaliehdokkaaksi.

Ylen uutisten toimituspäällikkö Marjo Ahonen sanoo, että Halla-Ahon ratkaisu on erikoinen.

- Mutta hänellä on tietysti siihen oikeus. Emme voi pakottaa ketään ohjelmiimme.

Sitä, mitä Halla-Ahon päätös boikotoida kahta suurta mediaa merkitsee sananvapauden kannalta, Ahonen kehottaa kysymään oikeusoppineilta.

- Mutta Ylen uutiset on kiinnostunut välittämään kaikenlaisia yhteiskunnallisia näkemyksiä. Se on julkisen palvelun tehtävä, ja siksi Halla-ahon ratkaisu on ikävä, Ahonen sanoo.

Pitkään media-alalla toiminut Ahonen ei muista, että kukaan poliitikko olisi ainakaan julki lausutusti aikaisemmin kieltäytynyt antamasta haastatteluja jollekin suurelle viestimelle.

Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja sanoo, että lehti jatkaa Halla-ahon seuraamista ja tämän asioiden käsittelyä kuin ennenkin.

- Hänellä on oikeus olla antamatta meille haastatteluja, mutta se merkitsee vain, ettei hän pääse tuomaan esille omaa näkemystään asioihin, Sadeoja sanoo.

Tutkintapyyntöjä suuntaan ja toiseen

Halla-aho on itse jättänyt Ylestä tutkintapyynnön poliisille. Hän haluaa poliisin selvittävän, loukkasiko Ylen toimittaja hänen kunniaansa käyttäessään uutislähetyksessä hänestä sanaa rotutohtori. Poliisi on aloittanut asiassa esitutkinnan.

Värikäs kielenkäyttö ei ole Halla-aholle vierasta. Hän on itse kirjoittanut entisestä vähemmistövaltuutetusta Mikko Puumalaisesta internetissä seuraavasti:

- Minulle tulee Mikosta mieleen Oskar Dirlewanger, piilevä psykopaatti, joka suotuisten sattumien ja oikeiden ystävien avulla kohosi pikkuvirkailijasta oman autonomisen roistojoukkonsa päälliköksi ja pääsi toteuttamaan syvintä minäänsä Saksan miehittämille alueille idässä.

Oskar Dirlewanger oli erittäin raakoihin sotarikoksiin syyllistynyt SS-komentaja.

Poliisi puolestaan tutkii parhaillaan, onko Halla-aho syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Hän kuuluu rasistiseen Suomen Sisu -järjestöön ja on kirjoittanut useita muukalaisvihamielisiä nettikirjoituksia.

Halla-aho: Ilta-Sanomat ja Yle mahdollisuutensa saaneet

MTV3:n puhelimitse tavoittama Halla-aho vastaa kuitenkin kysymyksiin. Miten siis merkittävää julkista valtaa käyttävä henkilö voi boikotoida Yleä ja Ilta-Sanomia?

- No minkälaista merkittävää julkista valtaa minä käytän? Halla-aho vastaa.

Vaikka hän on helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja harkitsee perussuomalaisten eurovaaliehdokkuutta, hän sanoo katsovansa, että hänellä on oikeus valita, kenen kanssa tekee yhteistyötä.

- Ilta-Sanomat ja Yle ovat mahdollisuutensa saaneet. Siinä vaiheessa kun aletaan nimittää rotutohtoriksi, yhteistyö on vähän aikaa jäässä.