lauantai 21. helmikuuta 2009

Arja Alho: Suomalaisuus ei säily laboratoriossa


Länsiuusimaa:
Arja Alho: Suomalaisuus ei säily laboratoriossa
21.2.2009


Maahanmuuttokeskustelu käy kiihkeänä. Minäkin olen siihen osallistunut kirjoittamalla muutaman nettikolumnin. Katsoin myös hiljattain Ajankohtaisen kakkosen aihetta käsittelevän keskusteluohjelman.

Ensinnäkin Suomi ei ole koskaan ollut yksikulttuurinen eivätkä maahanmuutto ja maastamuutto ole mitenkään uusi ilmiö. Toiseksi keskustelua vaivaa sellaisten käsitteiden puuttuminen, että voitaisiin puhua samasta asiasta eri näkökulmista. Sehän kuuluu demokratiaan, että asioista voidaan olla myös eri mieltä. Kolmanneksi maahanmuuttokeskustelu on jotenkin patoutunutta ja purskahtaa nyt esille hirveän korkeina laineina. Tässä ovat poliittiset puolueet onnistuneet tekemään karhunpalveluksen kun eivät ole kyenneet puhumaan aiemmin maahanmuutosta niitten kokemusten kautta, joita maahanmuuttajilla ja heidän naapureillaan on.

Vääriä väitteitä on paljon. Suurin virhe on, että Suomen ulkomaalaislainsäädäntö olisi jotenkin lepsu tai poikkeava muista maista. Suomen lainsäädäntö noudattaa aika tarkoin EU:n direktiiviä. Nyt käsillä olevat muutokset - joista kohkataan - ovat osin jo edellisen eduskunnan puutteiksi havaitsemien epäkohtien korjausta. Yli viiden miljoonan asukkaan Suomessa asuu 133 000 ulkomaalaistaustaista.

Pakolaiset, turvapaikanhakijat ja muut maahanmuuttajat niputetaan. Ei niin voi tehdä. Suomella on kansainvälinen yhteisvastuu pakolaisten sijoittamisesta. Meille otetaan tänä vuonna 750 pakolaista olosuhteista, joita kenenkään suomalaisen on vaikea edes kuvitella. Turvapaikanhakijoita Suomeen tuli viime vuonna vähän päälle 4000, joista puolet sai oleskeluluvan, ja he joutuivat odottamaan päätöstä keskimäärin 126 päivää. Suomessa asuvista ulkomaalaisista suurin osa tulee Venäjältä, Virosta ja Ruotsista.

Suomella on kansainvälinen yhteisvastuu pakolaisten sijoittamisesta.

Mielipidekirjoituksissa toistuu usein islamilaisuuden pelko - vähän samalla tavalla kuin Tuntemattoman sotilaan eräässä repliikissä: "Ne tulee ja jyrää meitin".

Samoin toistuu väite, että ulkomaalaistaustaiset olisivat poikkeuksellisen rikollista väkeä. Terrorismin vastainen sota on tosiaan aiheuttanut sen, että turvapaikanhakijoista suurin osa on kotoisin sotaa käyvistä maista kuten Irakista, Afganistanista ja Somaliasta, jotka ovat islamilaisia valtioita. Olisi kansainvälisen yhteisön intresseissä vakiinnuttaa turvallisuustilannetta ja vahvistaa demokratiaa niin Afganistanissa ja Irakissa, jolloin ihmisten ei tarvitsisi paeta henkensä edestä. Afrikan sarven kriisin ratkominen on jäänyt niin ikään puolitiehen

Rikostilastoista ilmenee, että toki myös ulkomaalaistaustaiset tekevät rikoksia. Liikennerikkomukset ovat yleisin, sitten on kahakointia ravintolaillan jälkeen, mutta on myös raiskaajia. Niin ei voi sanoa, että ulkomaalaiset ovat raiskaajia ja suomalaiset vaimon tappajia. Silloin pannaan tilastot valehtelemaan.

Keskustelu voi edetä, jos hyväksymme sen, että kaikkia ihmisiä on kohdeltava tasavertaisesti. Samoin, että kuunneltaisiin ihmisten kokemuksia, otettaisiin selvää ja yritettäisiin toimia niin, että molemminpuolinen ymmärrys kasvaisi. Suomea ei voi sulkea eikä suomalaisuus säily laboratoriossa. Tätä monet väittävät haihatteluksi. Minusta se on suomalainen tapa ratkoa ongelmia eikä maahanmuutto muodosta poikkeusta.

ARJA ALHO

Kirjoittaja on siuntiolainen tutkija ja kirjoittaja.