torstai 19. helmikuuta 2009

YLE: Maahanmuuttajalähiö voi lietsoa muukalaisvihaa

Sisäministeriön mukaan suurimpien kaupunkien vuokra-asuntovaltaiset lähiöt leimaantuvat helposti rasismia lietsoviksi maahanmuuttajakeskittymiksi.

YLE Uutiset:
Maahanmuuttajalähiö voi lietsoa muukalaisvihaa
Hakunilan kurdikylässä saa asua rauhassa
19.2.2009


Maahanmuuttajapainotteisten asuinalueiden kielteistä leimaa halutaan lieventää sijoittamalla ulkomaalaistaustaisia asumaan tasaisemmin eri kaupunginosiin. Sisäministeriö ei halua Suomen vuokralähiöistä etnisiä keskittymiä.

Kolmannes uusuomalaisista asuu vuokra-asunnoissa. Suurimpien kaupunkien vuokra-asuntovaltaiset lähiöt leimaantuvat helposti rasismia lietsoviksi maahanmuuttajakeskittymiksi. Näin on käynyt Turun Varissuolla ja muutamassa Itä-Helsingin lähiössä. Sisäministeriö selvittää pikavauhtia, miten asukasvalintaa voitaisiin monipuolistaa.

Helsingin kaupungilla on jo vuosia hajasijoittanut maahanmuuttajansa.

- Jos talon asukkaista on maahanmuuttajia yli viidennes, muut asukkaat pitävät jo osuutta haitallisena, sanoo Helsingin kiinteistöviraston apulaisosastopäällikkö Markku Leijo.

Syntyneiden keskittymien purku on työläämpää, sillä vuokra-asunnoista vain osa on kaupungin omistamia.

Rasistiset yhteenotot ovat toistaiseksi olleet Suomessa vähäisiä. Vuokrataloissa on korkeintaan riidelty pyykkitupavuoroista.

Helsingin Herttoniemen rannassa asuva Pia Brandt on asunut useammassakin talossa maahanmuuttajien naapurina. Hän tunnustaa olevansa sen verran ennakkoluuloinen, että kysyy etukäteen portaikon naapureiden taustasta.

- Minkäänlaisia ongelmia ei ole ollut. Samalla tavalla he elävät kuin muutkin. Suurin harmi ovat olleet lauantai-iltaisin örveltävät suomalaiset, Pia Brandt naurahtaa.