perjantai 6. helmikuuta 2009

MTV3: Turvapaikanhakijoiden määrä rajussa kasvussa

MTV3:
Turvapaikanhakijoiden määrä rajussa kasvussa

Kunnat vastaanottavat mielellään turvapaikanhakijoita
(video)
6.2.2009


Viime vuonna turvapaikkaa haki Suomesta kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Vastaanottokeskukset ovat ääriään myöten täynnä, mutta uusia perustetaan koko ajan.

Turvapaikanhakijat kelpaavat kunnille, sillä turvapaikanhakijat tuovat kuntaan ostovoimaa ja työpaikkoja. Valtio myös korvaa kaikki kulut täysimääräisesti.

Valtion into rahoittaa kuntia lakkaa, kun turvapaikanhakija saa oleskeluluvan ja hänestä tulee kotouttamiskelpoinen pakolainen. Kuluja ei enää korvata, mutta kuntien velvollisuudet lisääntyvät.

Kuntien vastuulla on kotouttaminen kielikoulutuksineen ja lukuisine muine tukitoimineen. Kuntakorvausta maksetaan aikuisista alle 2000 euroa vuodessa ja lapsista 6500.

Vastaanottokeskuksissa odottaa parhaillaan kuntapaikkaa yli 200 oleskeluluvan saanutta pakolaista. Heidän kotouttamisensa ei käynnisty, koska kunnat eivät heitä halua.

Turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi räjähdysmäisesti viime vuonna. Ensimmäisen puolen vuoden aikana turvaa haki sadasta kahteensataan henkeä kuukaudessa. Elokuussa hakijamäärä lisääntyi radikaalisti. Enimmillään Suomeen tuli yli 600 turvapaikanhakijaa kuukaudessa.