keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

HS: Suomi lupaa ottaa vastaan pakolaisia Libyasta

Helsingin Sanomat/STT: Suomi lupaa ottaa vastaan pakolaisia Libyasta 6.7.2011

Taustaa:
YLE Uutiset: Suomessa tilaa 72:lle Libyan kriisin pakolaiselle 11.4.2011
HBL: Thors: Suomi ottaa pakolaisia Pohjois-Afrikasta 2.4.2011

Suomi on tarjoutunut ottamaan vastaan Libyan pakolaisia.

Suomi on ilmoittanut YK:n pakolaisjärjestölle UNHCR:lle voivansa ottaa enintään 57 pakolaista Libyan lähialueelta. Tarjous koskee Libyan naapurimaiden eli Tunisian ja Egyptin raja-alueiden pakolaisleireillä eläviä pakolaisia.

Pakolaiset otetaan vastaan hätätapauksina osana Suomen vuosittaista pakolaiskiintiötä. Vuosittainen pakolaiskiintiö on 750 henkilöä, josta sata paikkaa on varattu hätätapauksille.

Kuntapaikkojen järjestely Libyan pakolaisille on sisäministeriön maahanmuuttojohtajan Sirkku Päivärinteen mukaan aloitettu. Suomen tavoitteena on Päivärinteen mukaan, että pakolaiset voidaan ottaa vastaan lähikuukausina.

Huhtikuussa Suomi ilmoitti voivansa ottaa 72 Libyasta paennutta hätätapausta, mutta sen jälkeen hätätapauksia on YK:n pakolaisjärjestön pyynnöistä ehditty ottaa muualta.

Suomi ei ole toistaiseksi luvannut asuttaa Libyan levottomuuksista Etelä-Eurooppaan paenneita ihmisiä. Osa Euroopan maista on myöntynyt ottamaan vastaan Libyasta Maltalle paenneita helpottaakseen Maltan taakkaa.