tiistai 28. helmikuuta 2012

HS: Perussuomalaisaktivisti perusti romaneja mollaavan Facebook-ryhmän

Helsingin Sanomat/STT: Perussuomalaisaktivisti perusti romaneja mollaavan Facebook-ryhmän 28.2.2012

Kohua herättäneen "Mannet kuriin" -nimisen Facebook-ryhmän perustajaksi on paljastunut perussuomalaisten Pirkanmaan piirin hallituksen varajäsen Jani Viinikainen.

Sivustolla on muun muassa julkaistu rasistisia vitsejä, natsiaiheisia videoita sekä vitsailtu romanien tappamisella. Ryhmässä on 45 jäsentä.

Viinikainen kertoi STT:lle, että hänen pontimenaan ryhmän perustamiselle on ollut romanien vanhuksiin kohdistuvat varkaudet.

”Media suojelee heitä jättämällä kertomatta rikoksen tekijöiden taustat. Viralliset tuntomerkit saattavat löytyä poliisin nettisivuilta”, hän perusteli.
Viinikainen sanoi toivovansa, että rikoksiin syyllistyville annettaisiin nykyistä tiukempia tuomioita – olivat he sitten romaneja tai joitain muita.
Hän ei ollut tiistaina tietoinen sivustolla olevista natsivideoista. Sivuston tappokirjoituksista hän sen sijaan irtisanoutui jyrkästi.

”Ei kenenkään tappamista voi missään nimessä hyväksyä. Jos minä jonkun ryhmän perustan, en voi olla siitä vastuussa 24/7. Tulen ilman muuta poistamaan sivuilta tällaiset viestit.”

Romaneja mollaavassa Facebook-ryhmässä mainitaan olevan mukana myös perussuomalaisten kotkalainen kaupunginvaltuutettu Freddy Van Wonterghem. Hän kiisti liittyneensä ryhmään.

”En ole ainakaan itse liittynyt. Minulla ei ole mitään romaneja vastaan. Minua onkin häirinnyt, kun minut liitetään milloin mihinkin ryhmään. En tiedä, miten siitä pääsisi eroon”, hän totesi.

Sekä Van Wonterghem että Viinikainen ovat jo aiemmin joutuneet vaikeuksiin internetkäytöksensä takia. Van Wonterghemille luettiin viime viikolla Kymenlaakson käräjäoikeudessa syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Viinikainen puolestaan sai joulukuussa varoituksen perussuomalaisten Pirkanmaan piiriltä, koska hänen perustamassaan Irti Setan otteesta -Facebook-ryhmässä kirjoitettiin homoista halventavaan sävyyn.