perjantai 24. helmikuuta 2012

Iltalehti: Käännytettiin yllättäen

Iltalehti: Käännytettiin yllättäen 24.2.2012

Maahanmuuttovirasto käännytti koripalloammattilaisen takaisin Kuubaan.

Kuubassa komean koripallouran tehnyt Alexis Lavastida ei vakuuttanut viranomaisia ammattilaisuudellaan. Poliisit saattoivat ToPo Akatemian pelaajan lentokoneeseen maanantaina.

Alexis Lavastida saapui Suomeen viime keväänä sisarpuolensa kutsumana. Riihimäellä asuva Kirsi Ikonen oli vuotta aiemmin saanut yhteyden kuubalaiseen isäänsä ja kahteen veljeensä Kadonneen jäljillä - televisio-ohjelman kautta.

- Ajattelin että olen onnellinen, jos näen edes veljeni. Kun näin hänet ensimmäisen kerran koripalloharjoituksissa Kuubassa, se oli uskomattoman käänteentekevä asia elämässäni, Ikonen muistelee.

Pitkän ja uuvuttavan paperisodan jälkeen Alexis Lavastida pääsi matkustamaan Suomeen viime huhtikuussa. Hän oli valmistunut vuotta aiemmin liikuntatieteiden maisteriksi havannalaisesta yliopistosta. Kotimaassaan hän on ammattilaiskoripalloilija.

"Ei ammattilainen"

Turistiviisumilla Suomeen tullut Lavastida sai tilaisuuden pelata ToPo Akatemiassa ykkösdivisioonassa. Hän asui sisarensa perheessä, opiskeli suomea Riihimäen aikuislukiossa ja valmensi junioreita. Sisaren perhe tuki häntä täydellisesti, ja suunnitelmissa oli saada oleskelulupa.

Lavastida jätti heinäkuussa oleskelulupahakemuksensa Riihimäen poliisilaitokselle. Tammikuun 19. päivänä saapui maahanmuuttoviraston kielteinen päätös.

- Perusteita oli kolme: hän ei ole ammattilainen Suomessa, hänen toimeentulonsa on liian vähäinen ja hän on vain ToPo Akatemian eli ykkösdivariseuran pelaaja, pettynyt sisar suree.

Ikonen ei ymmärrä, miksi päätöstä tehtäessä ei otettu huomioon veljen opintoja, pitkää pelaajahistoriaa ja sisaren perheen täyttä tukea. Maisterinopinnot antavat Lavastidalle pätevyyden lasten ja nuorten valmentajaksi.

- En käsitä, miten näitä asioita ei oteta huomioon tällaisessa päätöksessä.

Uusi mahdollisuus?

Alexis Lavastida valitti käännytyspäätöksestä. Sisar kertoo, että toiveissa on, että joku koripallojoukkue kiinnostuisi hänen veljestään ja tämä saisi mahdollisuuden hakea oleskelulupaa uudelleen.

Erityisen katkeralta sisaresta tuntuu se, että veli joutui lähtemään lentokentälle poliisin saattamana.

- Hän on tehnyt kaiken oikein ja kaiken mitä vaaditaan, ja sitten hänelle käy näin. Se oli paha paikka.

Sisaren ja langon lisäksi Alexis Lavastidaa kaipaa 13-vuotias sisarenpoika.

- Hän on murheellinen ja kysyy, koska eno tulee takaisin. Hänen ikäiselleen on aika vaikea selittää tällaista päätöstä, Kirsi Ikonen sanoo.

FAKTAT

Alexis Lavastida Lee, 34, saapui Suomeen sisarpuolensa vieraaksi huhtikuussa 2011. Hän aloitti pelaajana ToPo Akatemiassa.
Kotimaassaan Kuubassa koripalloa ammatikseen pelannut Lavastida voitti Kuuban mestaruuden viimeksi kaudella 2010. Silloin hänet valittiin finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi.
Lavastida oli Kuuban maajoukkueen kapteeni viisi vuotta peräkkäin vuoteen 2010 asti. Kansainvälisen koripalloliiton Fiban tilastot tuntevat Lavastidan ammattilaisena.
Valmentaja Eero Nikkarinen kehuu Veikkaaja-lehdessä Lavastidaa koripalloammattilaisena: - Alexis on täysiverinen ammattilaiskoripalloilija ja osaava, koulutettu valmentaja, jonka panokseen ToPo junioreissa molemmilla osa-alueilla ollaan oltu erittäin tyytyväisiä. Pidämme käännytyspäätöstä surullisena esimerkkinä Suomen ulkomaalaispolitiikasta.
Lavastida lähti Suomesta Kuubaan maanantaina.


-----

Iltalehti: Kansanedustaja pöyristyi käännytyksestä

Riihimäkeläinen kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas) on pöyristynyt Alexis Lavastidan käännytyspäätöksestä.

Hänen mielestään se on arvioitava uudelleen.

Pekonen on huolissaan tavasta, jolla Suomessa suhtaudutaan ulkomaalaisiin.

- Tuntuu, että meillä halutaan tiukentaa ulkomaalaispolitiikkaa ja että meillä vallitsee ulkomaalaisvastainen ilmapiiri.

Hän muistuttaa, että laki antaa mahdollisuuden kohtuullistaa oleskelulupavaatimuksia.

- Ei ole hyväksi kenellekään, että maasta käännytetään ihminen, jolla on siteitä Suomeen, joka tekee töitä, maksaa veroja ja opiskelee. Lavastida oli valmis tulemaan osalliseksi suomalaista yhteiskuntaan. Tämä ei ole järkevää ulkomaalaispolitiikkaa.