perjantai 17. helmikuuta 2012

YLE: Vihapuhe tarttuu nuorenkin suuhun

YLE Savo: Vihapuhe tarttuu nuorenkin suuhun 17.2.2012

Kuopiolaisen monikulttuurikoulun rehtori Merja Laininen on huolissaan puhetavasta, joka on pesiytynyt myös nuorten kielenkäyttöön. "Neekeri" tai "ryssä" livahtaa yhä useamman nuoren suusta, puolihuolimattomasti ja sen kummempia ajattelematta. Laininen uskoo, että esimerkiksi poliitikkojen esimerkillä on vaikutusta.

Lainisen luotsaama Kalevalan koulu hoitaa Kuopiossa keskitetysti peruskouluikästen maahanmuuttajanuorten opetusta. Kansallisuuksia koulussa on tällä hetkellä 13.

Tähän saakka yhteiselo kantaväestön kanssa on sujunut suuremmitta hankauksitta, mutta aivan viime kuukausina Laininen kertoo havainneensa nuorten puhetavassa muutosta.

- Avoimen rasistinen puhe on lisääntynyt. En sanoisi, että ihan hyökyaallon lailla, mutta selvästi kuitenkin. Etenkin sosiaalisessa mediassa käytetään paljon ihmisarvoa alentavia nimityksiä; neekeri- tai ryssä-ilmaisuja saatetaan viljellä ajattelematta, kuinka pitkä kaiku ja synkkä historia sanoilla on.

Myös koulun oppilaat ovat huomanneet asenteiden muuttumisen. Valitettavasti se näkyy jo käytännön toiminnassa.

- Tappeluita on viime aikoina ollut paljon. Kyllä maahanmuuttajien ja suomalaisten välillä on jotain keskinäistä vääntöä, kahdeksasluokkalainen Jaakko Fagerlund totaa.

Koulussa nimittelyssä nollatoleranssi

Laininen pitää ilmiötä hyvin pelottavana ja haluaisi aikuisten puuttuvan siihen heti.

- Kouluna olemme näin jo tehneet. Olemme koventaneet rangaistuskäytäntöjä, eli asiattomaan kielenkäyttöön puututaan heti ja siitä tulee jälki-istuntoa. Tämä on kaikkien tiedossa, ja asiasta on tiedotettu myös oppilaiden vanhemmille.

Henkisen ilmapiirin koventumisen syyksi Laininen näkee esimerkiksi yleisen julkisen keskustelun.

- Se on puhetta, jota poliitikotkin puhuvat ja se tarttuu helposti. Ehkä nuoret tajuavat asian vakavuuden, kun heidät pysäytetään asian ääreen, mutta muuten, se on heille vain tapa toimia, Laininen harmittelee.