tiistai 28. helmikuuta 2012

YLE: Keskustele: Mikä on valeavioliitto?

YLE: Keskustele: Mikä on valeavioliitto? 28.2.2012
YLE Areena: Ajankohtainen kakkonen: Maahanmuuttovirasto päättää keiden avioliitto on lumetta (video, 31:30-46:00)

Avioliitto suomalaisen kanssa ei takaa automaattisesti EU:n ulkopuoliselle kumppanille oleskelulupaa Suomeen. Lupa voidaan jättää myöntämättä, jos viranomainen epäilee, että kyseessä on niin sanottu lumeavioliitto. Maahanmuuttovirasto arvioi tehneensä viime vuonna 250 lumeavioliittopäätöstä. Poliisin tekemät päätökset eivät sisälly lukuun eikä pseudoavioliittoepäilyistä ole saatavissa tarkkoja tilastoja. Voiko avioliiton todellisuutta näyttää toteen?

Suomen laki ei tunne käsitettä lumeliitto, vaan viranomaisen harkinta perustuu ulkomaalaislakiin, jonka perusteella EU:n ulkopuoliselle aviopuolisolle myönnetään oleskelulupa. Jos viranomaisella on perusteltua aihetta epäillä, että avioliitto on solmittu maassa oleskelua koskevien säännösten kiertämiseksi, oleskelulupa voidaan jättää myöntämättä.

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas toteaa, etteivät lumeavioliitton kriteerit ole riittävän selkeitä.

”Avioliittolain näkökulmasta lumeliittoa ei ole ei ole olemassakaan. On vain avioliitto. Ei ole olemassa mitään pseudoliittoa tai valeavioliittoa. Avioliitto joko on tai ei ole. Tämä on oikeastaan siirtolaispolitiikan väline,” Kangas toteaa.

Aiheesta lisää Ajankohtaisessa kakkosessa Tv2 28.2. klo 21:00