tiistai 21. helmikuuta 2012

Iltalehti: Ympärileikkaus olohuoneen pöydällä: Huippulääkärille syyte

Iltalehti: Ympärileikkaus olohuoneen pöydällä: Huippulääkärille syyte 21.2.2012

Tunnettua lääkäriä syytetään törkeästä pahoinpitelystä ympärileikkausjutussa.

Tapauksen käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina. Syyttäjän mukaan tunnettu lääkäri syyllistyi törkeään pahoinpitelyyn tehdessään ympärileikkauksen neljän kuukauden ikäiselle pojalle Helsingissä marraskuussa 2009.

Syyttäjä vaatii rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä myös pojan isälle.

Syyttäjän mukaan lääkäri teki ympärileikkauksen helsinkiläisasunnossa olohuoneen pöydällä samalla, kun isä piti lasta kiinni jaloista. Leikkaus tehtiin ilman pojan äidin suostumusta. Operaation jälkeen lapsi toimitettiin Lastenklinikalle, missä hänelle annettiin kipulääkitystä.

Leikkauksesta aiheutui lapselle kipua ja pysyvä haitta, syyttäjä katsoo. Pahoinpitelyn törkeys perustuu syyttäjän mukaan teräaseen käyttöön ja siihen, että uhri on puolustuskyvytön lapsi.

Lääkäri on tunnustanut tehneensä ympärileikkauksen pojan isän pyynnöstä ja myöntänyt, ettei varmistanut äidin suostumusta tältä itseltään. MTV3:n Uutisten mukaan isä kuitenkin kiistää syytteen törkeästä pahoinpitelystä.

Syyttäjä vaatii isälle vuoden ja kahdeksan kuukauden ja lääkärille vuoden ja kahden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

________________________________________


MTV3: Pojan ympärileikkaus oikeudessa – tunnettu lääkäri syytteessä

Poikavauvalle ympärileikkauksen tehnyt tunnettu lääkäri kiistää saamansa syytteen törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan lääkäri ympärileikkasi neljän kuukauden ikäisen pojan lapsen isän pyynnöstä, mutta vastoin äidin suostumusta. MTV3 Uutiset kertoi asiasta jo perjantaina.

Myös pojan nigerialaista isää syytetään jutussa. Myös hän kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen. Isän mukaan ympärileikkaus liittyy vahvasti hänen uskontoonsa ja kulttuuritaustaansa.

Syyttäjä lähtee törkeästä pahoinpitelystä, koska operaatiossa on käytetty teräasetta ja kyseessä on ollut puolustuskyvytön lapsi, joille on toimitettu vastoin huoltajan tahtoa kirurginen, peruuttamaton toimenpide, josta on aiheutunut pysyvä haitta.

Ympärileikkaus tehtiin lapsen kotona marraskuussa 2009. Lapsen äiti ei ollut tapahtumahetkellä kotona.

– Asialla ei ollut kiire ja hän olisi voinut äidin suostumuksen tarkistaa, että olisiko sitä vai ei, totesi syyttäjä Eija Velitski asiaesittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa.

Korkein oikeus linjasi vuonna 2008, että ympärileikkaus uskonnollisista ja kulttuurisista syistä on sallittua, mikäli se tehdään asiallisesti. Lääkärin mukaan ympärileikkaus tehtiin lääketieteellisesti oikein eli siten, kuten KKO on linjannut, eikä kyseessä täten ole rikos.

– Hän [lääkäri] on tiennyt, että ympärileikkaus kuuluu lapsen uskontoon ja kulttuuritaustaan. Hän on tehnyt sen lapsen isän pyynnöstä, ja on olosuhteet huomioiden saanut olettaa, että siihen on molempien suostumus, totesi lääkärin avustaja, asianajaja Riitta Leppiniemi.

Lapsen äidin avustaja, asianajaja Teemu Veijosen mukaan lapsen isä on katolilainen, eikä katolinen kirkko tue tai kannusta ympärileikkauksiin. Veijosen mukaan ympärileikkaukselle ei ole edellytyksiä, sillä lapsen äiti on luterilainen.

– Hän [lääkäri] on ollut tietoinen niistä olosuhteista, milloin ympärileikkaus on sallittua. Hän on sulkenut korvansa informaatiolta, mitä äiti olisi voinut hänelle kertoa, asianajaja Veijonen totesi.

Perheen kaksi lasta on kastettu katolilaiseen uskontoon.

– Äiti suhtautui asiaan ensin kielteisesti, mutta hänen kantansa muuttui. Poikavauva oli tapahtuneen jälkeen rauhallinen ja hyväntuulinen. Äidin reagointiin vaikuttaa hänen oma kokemuksensa ja taustansa, isän asianajaja Tiina Haapa-Aho totesi.

Poika toimitettiin operaation jälkeen lastenklinikalle, missä häntä hoidettiin lääkkeillä. Oikeudenkäynti jatkuu osapuolten kuulemisella.

-----

MTV3: Ympärileikkauksen tehnyt lääkäri: Vakuutuin äidin suostumuksesta

Marraskuussa 2009 myöhään lauantai-iltana Helsingin hätäkeskus sai ilmoituksen, että helsinkiläisen huoltoaseman pihalla on nainen ja hänen sylissään ympärileikattu poikavauva.

Äiti oli ilmoituksen mukaan itkuinen ja hysteerinen. Äiti ja poika vietiin Helsingin Lastenklinikalle, missä poikaa hoidettiin lääkkeillä.

Tapahtumat liittyvät rikosjuttuun, jota käsitellään parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Pojan äiti kertoi oikeudessa, että hän oli ollut sisarensa tupaantuliaisissa. Loppumatkan hän oli taittanut kiireellä, sillä hänen nigerialainen miehensä oli kertonut, että kotona odottaisi yllätys. Hän oli vaistonnut jotain pahaa.

Vanhemmat olivat puhuneet pojan ympärileikkauksesta, ja hän oli pelännyt, että se tehtäisiin häneltä salaa.

– En ollut missään vaiheessa hyväksynyt sitä. En olisi voinut uskoa, että Suomen oloista löytyisi lääkäriä, joka voisi suorittaa tämän ilman vanhemman suostumusta, 25-vuotias äiti kertoo.

Tunnettu lääkäri oli ympärileikannut pojan lapsen kotona isän pyynnöstä tuona iltana. Lääkäri on Helsingin juutalaisen seurakunnan jäsen. Suomessa ei tehdä ympärileikkauksia kulttuurista tai uskonnollisista syistä julkisessa terveydenhuollossa.

Isän mukaan äiti tiesi lähtiessään, mitä asunnossa tapahtuisi tuona iltana. Isän kertoman mukaan äiti lähti pois, koska hän ei halunnut nähdä ympärileikkauksesta mahdollisesti aiheutuvaa kipua ja särkyä.

– Kaikki sujui hyvin, lapsi itki vähän. Minä hoidin häntä sen jälkeen. Hän [äiti] oli hyväksynyt toimenpiteen Berliinin matkan jälkeen, pari viikkoa ennen leikkausta, 29-vuotias isä kertoi.

Leikkauksen tehnyt lääkäri oli kertonut isälle, että hän haluaa varmistua äidin tahdosta. Isä yritti kertomansa soittaa äidille kahdesti, mutta ei tavoittanut häntä. Oikeudessa esitetty puhelinnumero ei kuitenkaan ollut äidin mukaan hänen vaan ilmeisesti miehen ystävän.

– Hän [isä] vakuutti, että siihen oli äidin suostumus. En löytänyt erityistä syytä epäillä asiaa. Minulle tuli se vaikutelma myös toimenpiteen aikana. Leikkauksen aikana hän pystyi rauhoittamaan vauvaa, mikä on monesti ollut äidin tehtävä, lääkäri kertoi oikeudessa.

– Jos olisin tiennyt, että siihen ollut ei äidin suostumusta, en olisi siihen ryhtynyt, lääkäri sanoi.

Lääkäri kertoi, että jälkitarkastus sovittiin seuraavalle maanantaille. Lääkäri oli jo lähtenyt, kun pojan äiti tuli kotiin. Äidin mukaan hänen oli lähdettävä kodista, sillä hänen miehensä ei antanut nähdä lasta. Isä kiisti äidin väitteen. Poliisit ottivat kiinni lapsen isän samana iltana.

Oikeudessa kiistellään siitä, oliko tehdylle ympärileikkaukselle äidin suostumus. Syytteessä ovat sekä isä että ympärileikkauksen tehnyt lääkäri. Molemmat kiistävät syytteen törkeästä pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan toimenpiteeseen olisi tullut olla lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan lain mukaisesti molempien huoltajien suostumus.

KKO linjasi vuonna 2008, että uskonnollisista ja kulttuurisista syistä tehty pojan ympärileikkaus on sallittua, mikäli se tehdään asiallisesti.

Äidin puolustuksen mukaan katolinen kirkko ei tue tai kannusta ympärileikkauksiin. Perheen isä ja kaksi lasta ovat katolilaisia ja äiti luterilainen. Miehen mukaan ympärileikkaus kuuluu hänen kulttuuriinsa. Oleelliseksi osaksi nigerialaisten kulttuuria sen tulkitsi myös leikkauksen tehnyt lääkäri.