torstai 16. helmikuuta 2012

YLE: Kongolaisille tervetuliaisiksi villasukkia

YLE Oulu: Kongolaisille tervetuliaisiksi villasukkia 16.2.2012

Pudasjärveläiset valmistautuvat yli neljänkymmenen tänä keväänä saapuvan kongolaispakolaisen vastaanottamiseen kutomalla heille villasukkia. Tulevana lauantaina kymmenet vapaaehtoiset kerääntyvät sukkatalkoisiin seurakuntaan.

Lisäksi kaupunki vastaanottaa kanta-asukkailta lauantaina nuorisotiloissa lasten ja nuorten vapaa-ajan välineistöä, jotka jaetaan uusille asukkaille.

- Villasukkia on kutomassa lähes 30 vapaaehtoista. Heistä vanhimmat ovat yli 90-vuotiaita, kertoo Pudasjärven nuorisotyöstä vastaava vapaa-aikaohjaaja Tarja Väisänen.

Pudasjärvelle on saapumassa Kongosta seitsemän perhettä. Perheistä kuusi on äidin harteille jääneitä yksinhuoltajaperheitä.

Heti kuntalaiseksi

Pudasjärvelle saapuvat kiintiöpakolaiset ovat kuntaan saapuessaan saman tien virallisesti pudasjärveläisiä toisin kuin oleskelulupaa vielä odottavat maahanmuuttajat. Näin ollen kongolaiset sijoitetaan kaupungin asuntoihin, ei yhteiseen vastaanottomajoitukseen.

- Kongolaisten näkökulmasta tällainen järjestely on mielestäni parempi kuin oleskelulupaa odottavilla vastaanottokeskuksissa. Kiintiöpakolaiset ovat heti kuntalaisia ja pääsevät normaaliin elämänrytmiin paremmin mukaan, sanoo Osallisena Suomessa –hankkeen koordinaattori Virpi Harilahti-Juola.

Lieksa-ilmiö halutaan välttää

Pudasjärvi haluaa välttyä rasisistisilta kohtaamisilta järjestämällä pudasjärveläisille kevään aikana useita tilaisuuksia, joissa keskustellaan maahanmuutosta useasta näkökulmasta.

- Pudasjärvellä pakolaisiin on suhtauduttu viime vuosina hyvin neutraalisti. Toivottavasti tuollaisia Lieksa-ilmiöitä ei tänne koskaan synny, Harilahti-Juola sanoo.

Pudasjärven vastaanottokeskuksessa on pakolaisia ollut vuodesta 2009 lähtien.

Vajaan 9 000 asukkaan Pudasjärvellä asuu maahanmuuttotaustaisia ihmisiä tällä hetkellä lähes 200. Noin sata heistä asuu maahanmuuttokeskuksessa.

Kuntalaisuuden maahanmuuttajista on saanut Pudasjärvellä noin 80 ihmistä.

Odotusta Ruandassa

Kongosta on tulossa Suomeen tällä hetkellä noin 150 kiintiöpakolaista. Nelisenkymmentä heistä on odottanut siirtoa Suomeen jo lähes kolme vuotta.

Sisäministeriön maahanmuutto-osastolta ei osata tarkkaan kertoa miksi siirto Suomeen on hankaloitunut.

- Yksi syy lienee byrokratia, toteaa ministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne.

Pudasjärvelle tulevat kongolaiset odottavat Suomeen pääsyä Ruandan Kigalissa.