maanantai 27. helmikuuta 2012

HS: Romanivauvan saanut kiistää kaupankäynnin

Helsingin Sanomat: Romanivauvan saanut kiistää kaupankäynnin 27.2.2012

Espoolainen 31-vuotias romaninainen kiistää, että HS:n sunnuntaina kertomassa vauvatarinassa olisi kyse minkäänlaisesta kaupankäynnistä, ihmiskaupasta puhumattakaan.

Nainen oli mukana lokakuussa synnytyksessä, jossa vasta 16-vuotias romanianromani synnytti Helsingissä vähän yli kolmekiloisen terveen tyttövauvan. Vauvan oikea äiti palasi pian Romaniaan ja vauva jäi espoolaisnaiselle.

Hänen mukaansa puhe kaupankäynnistä vauvalla ei pidä missään tapauksessa paikkaansa.

"Sellaiselle ihmiselle joka sydämestään asti haluaa lapsen, ei tule mieleenkään, että lasta voisi myydä tai ostaa. Ei ne ole kauppatavaraa. Raha ei ole vaihtanut omistajaa", nainen sanoo.

Nyt nainen toivoo, että hän saisi vauvan takaisin. Häneltä on evätty tapaamisetkin. Itse hän ei voi saada lasta.

Sosiaaliviranomaiset tekivät lapsesta kiireellisen sijoituspäätöksen joulukuussa. Nainen on valittanut hallinto-oikeuteen.

Hän tapasi lapsen äidin vanhemmat Suomessa keväällä ja nämä pyysivät hänen mukaansa, että hän ottaisi tuolloin vielä syntymättömän lapsen kasvatettavakseen. Vanhemmat kertoivat, ettei heillä ole varaa elättää lasta.

"Tämä tyttö, lapsen äiti asui kanssani kolme kuukautta ja tänä aikana tutustuin häneen hyvinkin. Lapsi on saatu tytön ja vanhempiensa suostumuksella."

Lue lisää maanantain Helsingin Sanomista.

__________________________________

MTV3/STT: Biaudet: Romanivauva tuskin ihmiskaupan uhri

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet ei usko, että romanialaisen naisen Suomeen jättämä vauva on joutunut ihmiskaupan uhriksi.

Biaudet muistuttaa, että ihmiskaupan tunnusmerkit täyttyvät vain, jos joku yrittää myydä lapsen hyötymistarkoituksessa. Tällä hetkellä mikään ei hänen mukaansa viittaa siihen.

Biaudet myöntää, että lapsen päätyminen espoolaisnaisen hoitoon ei ole mennyt Suomen lakien mukaan. Se ei kuitenkaan tee siitä ihmiskauppaa, hän korostaa.

Biaudet'n mukaan ihmiskaupan puolesta ei puhu sekään, että romanialaisnainen on synnyttänyt Suomessa. Suomessa synnyttäminen ei olisi ihmiskaupan harjoittajille kovin kannattavaa, hän muistuttaa.

Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että sosiaaliviranomaiset epäilevät Suomessa synnyttämässä käyneen romanialaisäidin vauvan joutuneen ihmiskaupan uhriksi.

Lapsi on sijoitettu kiireellisesti vastaanottolaitokseen.