lauantai 4. helmikuuta 2012

Kauppalehti: Palkittu ja hehkutettu Muxlim-sivusto pimeni

Kauppalehti: Palkittu ja hehkutettu Muxlim-sivusto pimeni 4.2.2012

Moneen kertaan Suomessa palkittu ja maailmalle levinnyt muslimimaailman Muxlim.com-sivusto on toistaiseksi lopetettu sosiaalisena verkostona.

Tällä hetkellä Muxlim.com-sivusto vie sen perustajan ja toimitusjohtaja Mohamed El-Fatatryn tulevaa kirjaa markkinoivalle sivulle.

El-Fatatry itse on vaitonainen sivuston tämän hetkisestä tilanteesta. Hän lupaa asiasta lisätietoja myöhemmin keväällä ilmestyvässä kirjassaan.

- Tässä vaiheessa en voi sanoa mitään. Kaikki selviää huhtikuussa ilmestyvässä kirjassani, El-Fatatry sanoo.

Mohamed 2.0: Disruption Manifesto -kirjan on kirjoittanut Suomessa asuva amerikkalaisyntyinen liikemies David J. Cord. Kirjan kustantaja on suomenruotsalainen Söderströms. Sen julkaisuohjelman mukaan kirjan pitäisi ilmestyä maaliskuussa.

El-Fatatry sanoo, että Muxlimin brändi toimii jatkossa uudella tavalla. Hän vakuuttaa, että muslimimaailmalla on jatkossakin mahdollisuus verkostoitua. El-Fatatry sanoo, että tulevasta yhteistyöstä on keskusteltu useiden tahojen kanssa ja entisen kaltainen palvelu jatkuisi myöhemmin 16 eri kielellä.

Muxlim-yhteisöpalvelun kohderyhmänä on ollut islamilaista elämäntapaa viettävät muslimit, jotka haluavat käyttää sosiaalista mediaa. Muxlim sanoo, että se on maailman suurin muslimien elämäntapasivusto ja sillä on ollut kymmeniä miljoonia käyttäjiä noin 190 eri maassa.

Palkittu yritys

Vuonna 2004 Suomeen muuttanut ja täällä opiskellut El-Fatatry perusti Muxlim Inc -yrityksen vuonna 2004 yhdessä Pietari Päiväsen kanssa. Sittemmin Päivänen on irtautunut yrityksestä. Jo vuonna 2004 El-Fatatry oli perustanut Muslimspace-sivuston.

Vuonna 2007 uutisoitiin, että El-Fatatryn perustamaan yritykseen lähti mukaan myös muunmuassa Taneli Tikka, joka myi IRC-Gallerian Sulakkeelle.

El-Fatatry sai Muxlimista Tasavallan Presidentin Kansainvälistymispalkinnon vuonna 2009. Joulukuussa 2010 El-Fatatry pokkasi silloiselta kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinilta valtioneuvoston Sammon Tekijät -tunnustuspalkinnon.

Palkinto myönnettiin alle 29-vuotiaille nuorille luovasta toiminnasta ja uusien innovaatioiden esiintuomisesta. El-Fatatry on syntynyt joulukuussa 1984 Arabiemiraateissa.

Synkkä tappio

Muxlimin kehitysnäkymiä on maalailtu huimiksi ja se on lähtenyt valloittamaan maailmaa rohkeasti. Taloudellinen menestys ei ole seurannut suuria visioita.

Yrityksen viimeisimmän, vuodelta 2010 olevan tilinpäätöksen mukaan liikevaihtoa kertyi 46 000 euroa. Liiketappio oli siihen verratuna moninkertainen eli 865 000 euroa. Yksin henkilstökulut olivat 300 000 euroa. Vuodelta 2009 tappiota kertyi 700 000 euroa.

PricewaterhouseCoopersin tilintarkastajat kiinnittivätkin antamassaan erillisessä lisätiedossa huomiota Muxlimin huomattavan suureen tappioon. Tilintarkastajien mielestä suuret velat ja tappio "osoittavat epävarmuutta, joka saattaa kyseenalaistaa yrityksen kyvyn jatkaa toimintaansa".

Viime syyskuusta Muxlimin hallituksessa on ollut El-Fatatryn lisäksi kaksi jäsentä, joista toinen on Iso-Britanniasta ja toinen Yhdysvalloista.