tiistai 21. helmikuuta 2012

Iltalehti: Soini: Ampujaa kehuneelle potkut puolueesta "Kuvottavaa ja rasistista"

Iltalehti: Soini: Ampujaa kehuneelle potkut puolueesta "Kuvottavaa ja rasistista" 21.2.2012

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää selvänä, että köyliöläinen kunnanvaltuutettu Tommi Rautio erotetaan puolueesta Facebook-kommenttiensa vuoksi.

Raution mielestä Oulun ampuja olisi pitänyt palkita mitalilla. Uhri oli marokkolaistaustainen mies.

Ulkoasiainvaliokuntaan matkalla ollut Timo Soini kertoi, että asiaa käsitellään puoluehallituksen kokouksessa lauantaina 3. maaliskuuta. Soini pitää kuulemista Tommi Raution oikeusturvan kannalta tärkeänä.

- Meidän on pakko vetää tämä kuulemismenettelyn kautta. Häntä kuullaan suullisesti. Minun käsittääkseni erottaminen on tuloksena, Soini kertoi.

Soinin mukaan Raution kommenteissa oli kyse rasismista.

- Tuollainen teksti on kuvottavaa ja myös rasistista, Soini sanoi.

Perussuomalaisten riveistä on kuulunut useita möläytyksiä viimeisen vuoden aikana. Teuvo Hakkarainen ja Jussi Halla-aho ovat aiemmin joutuneet eduskuntaryhmän nuhdeltaviksi.

- Ei tällaista kukaan ole pistänyt liikkeelle, että ylistetään tappoja. Tämä on täysin pöyristyttävää ja ihmisvastaista.

Soinin mukaan mitään oikotietä ei ole sen varmistamiseksi, että puolueen edustajat käyttäytyisivät korrektisti tulevissa kuntavaaleissa.

- Ei auta kuin käydä yksitellen läpi, jos tällaista tulee. Meillä on 56 000 kannattajaa, ei kukaan pysty käymään heitä nuppi nupilta läpi.

Soini muistuttaa, että mustia lampaita on ollut myös muiden puolueiden joukossa. SPD:llä oli viime kuntavaaleissa ehdolla Herlinin suvun jäsenen kidnapannut mies.


_____________________________


YLE Satakunta: Tommi Raution suu meni suppuun - potkut tulossa Köyliön Perussuomalaisista

Tommi Raution jäsenyys Köyliön Perussuomalaisissa on vaakalaudalla. Perussuomalaisten Köyliön paikallisyhdistys on kutsunut koolle ylimääräisen kokouksen sunnuntaiksi Raution lausuntojen vuoksi. Kokouksessa käsitellään Raution erottamista paikallisyhdistyksestä.

Köyliön paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jari Laaksonen pitää Raution Facebookissa käymää keskustelua sopimattomana. Tommi Rautio ei itse kommentoi keskustelua millään tavalla medialle puolueen piirin puheenjohtajan Seppo Torisevan kehotuksesta.

Raution mahdollinen erottaminen paikallisyhdistyksestä ei vaikuta hänen jäsenyyteenä puolueessa eikä Köyliön kunnanvaltuustossa.

Puolueesta erottamispäätöksen voi tehdä vain puoluehallitus.

Perussuomalaisten puoluehallitus käsittelee tapaus Rautiota lähiaikoina.

____________________________________

Kaleva: Tuppurainen vaatii Soinia vastuuseen vihanlietsonnasta

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin pitää oululaisen kansanedustaja Tytti Tuppuraisen (sd.) mielestä ottaa vastuu perussuomalaisten piirissä tapahtuneesta rasistisesta vihanlietsonnasta.

Tuppurainen viittaa perussuomalaisten köyliöläisvaltuutetun Facebook-kirjoitukseen, jossa valtuutettu ehdotti Kaukovainion epäillylle pitseriasurmaajalle kunniamerkkiä.

Tuppurainen paheksuu sitä, että Soini on pysynyt asiasta vaiti. "Aiemman perusteella voi vain odottaa, että hän tavalliseen tapaansa irtisanoutuu asiasta", Tuppurainen toteaa.

Tuppuraisen mukaan perussuomalaisten piiristä on tullut liian monta samankaltaista kannanottoa, että kyse olisi enää yksittäisestä ilmiöstä.

"Puheenjohtaja Timo Soinin on otettava vastuuta tapahtuneesta ja toimittava siten, ettei vastaavaa vihanlietsontaa ja rikoksien ylistämistä enää kuulla suomalaisen eduskuntapuolueen edustajilta", Tuppurainen vaatii.

Tuppurainen muistuttaa, että Kaukovainion surmatyön motiivit eivät ole selvillä. "Perussuomalaisten piiristä on kuitenkin tehty tapahtuneesta rasistista vihanlietsontaa", hän toteaa.

Köyliöläinen Tommi Rautio ehdotti Facebookin keskustelussa surmaajalle kunniamerkkiä ja kehui tätä. Perussuomalaisten Satakunnan piirin puheenjohtaja Seppo Toriseva on tuominnut Raution kirjoitukset.

____________________________________

Kansan Uutiset: Soini sai viimein suunsa auki rasismijupakassa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinikin on nyt erottamassa köyliöläisen kunnanvaltuutetun, joka oli luovuttamassa mitalia oululaisessa pitseriassa marokkolaisen ampuneelle. Vielä maanantaina Soini kieltäytyi kommentoimasta asiaa Yle Uutisille. Tiistaina hän Iltalehden mukaan piti valtuutetun kannanottoa ”kuvottavana ja rasistisena”.

Perussuomalaisten puoluehallitus kuulee asiassa valtuutettu Tommi Rautiota lauantaina 3. maaliskuuta ennen päätöstä. Soinin mukaan tämä on valtuutetun oikeusturvan kannalta tärkeää.

Perussuomalaiset on ainoa eduskuntapuolue, jonka kansanedustajilla on rasismituomioita. Soini kuitenkin vähätteli tiistainakin asiaa sanomalla, että SDP:n ehdokkaana viime kuntavaaleissa oli Herlinin suvun jäsenen siepannut mies.

______________________________________

YLE Satakunta: Tommi Rautio -kohu tyrmistyttää Köyliössä

Puhelin on käynyt kuumana Köyliön valtuutettujen keskuudessa viimeisen vuorokauden aikana. Valutuutetut tuomitsevat yksissä tuumin Tommi Raution kirjoitukset. Valtuuston puheenjohtaja Veli-Pekka Sumi (kesk) sanoo, että Raution rasisitiset mielipiteet eivät ole tulleet ilmi valtuustotyöskentelyssä.

Valtuustoa sapettaa Köyliön saama negatiivinen julkisuus. Puheenjohtaja Veli-Pekka Suni toteaa YLE Satakunnan Radion haastattelussa, että valtuusto on yksimielisesti irtisanoutunut Tommi Raution kirjoituksista.

- Raution mielipiteet eivät edusta köyliöläistä arvomaailmaa, täsmentää Suni.
Julkinen puhuttelu ja luottamustoimet harkintaan

Valtuuston puheenjohtaja Veli-Pekka Suni (kesk) aikoo pitää perussuomalaisten valtuutettu Tommi Rautiolle julkisen puhuttelun. Tämän lisäksi harkittavaksi tulee, voiko Tommi Rautio edustaa Köyliötä Satakunnan poliisineuvottelukunnassa.

Köyliön valtuusto kokoontuu seuraavan kerran ensi maanantaina.

Perussuomalaisten Tommi Rautio valittiin Köyliön valtuustoon vuonna 2008. Hän sai neljänneksi eniten ääniä kuntavaaleissa Köyliössä.

_______________________________________

YLE Satakunta: Poliisi Rautio-kohusta: Syytä epäillä kansankiihottamisesta täyttyy

Satakunnan poliisilaitos aloittaa esitutkinnan Tommi Raution nettikirjoittelusta. Poliisi epäilee, että kirjoittelussa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Rikostutkinta alkaa poliisin omasta aloitteesta.

Vielä eilen apulaispoliisipäällikkö Jussi Högman totesi YLE Satakunnan haastattelussa, että poliisi ei aio käynnistää tutkintaa asiassa.

Nyt tutkintaa johtava Marko Peltonen sanoo, että Tommi Raution nettikirjoittelu otettiin uuteen poliisilaitoksella harkintaan.

- Asia otetiin laitoksella uudelleen käsittelyyn useamman henkilön voimin. Totesimme, että syytä epäillä -kynnys ylittyy, kertoi tutkinnanjohtaja Marko Peltonen YLE Satakunnalle.