keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Turkulainen: Maahanmuuttajamiehille on keksittävä järkevää tekemistä

Turkulainen: Maahanmuuttajamiehille on keksittävä järkevää tekemistä 22.2.2012

– Lähi-Idässä miehet ovat tottuneet lähtemään aamulla töihin. Joka aamu lähdetään seitsemältä ja kotiin tullaan illalla. Kun sitten joutuu pakenemaan kotimaastaan, se on jo kova kokemus. Sitten kun täällä ei olekaan mitään tekemistä, ihminen tuntee itsensä aivan ulkopuoliseksi, Iranin kurdi Peyman Sheikh Mohammadi kuvailee.

Jos työttömyys masentaa helposti suomalaismiehen niin, niin käy myös toisesta kulttuurista tuleville miehille. Esimerkiksi Lähi-Idässä miehen tehtävänä elättää perheensä, mutta Suomessa se ei olekaan mahdollista.

– Muualta Suomeen muuttaneen on vaikea hakea työtä, kun ei ole kielitaitoa, ei osaa laatia hakupapereita, eikä mistään cv:stä ole mitään tietoa, Mohammadi toteaa.

Maahanmuuttajan odotetaan kotoutuvan Suomeen kolmessa vuodessa. Siinä ajassa oppii auttavan suomen kielen taidon, mutta kotoutuminen ei onnistu, jos mies viettää aikaa vain omasta kulttuuristaan tulevien kanssa.

– Pienessä porukassa syntyy vain ajatus, että eihän täällä ole mitään tekemistä, Mohammadi sanoo.

Turussa on toiminut vuosikausia naisten monikulttuurinen yhdistys Daisy Ladies. Nyt Turussa on perustettu Daisy Gentleman Club, joka on tarkoitettu miehille. Maahanmuuttajataustaiset miehet yritetään houkutella monikulttuuriseen yhdistykseen, jotta elämä avartuisi ja he alkaisivat nähdä uusia mahdollisuuksia.

– Kaikilla heillä on jotain koulutusta tai työkokemusta, josta voisi ammentaa. Miehille pitää vain keksiä jotain tekemistä, että he pääsevät liikkeelle, Peyman Sheikh Mohammadi sanoo. Hän aikoo tuulettaa myös miesten asenteita.

– Iranissa ajatellaan, että ne irakilaiset ja egyptiläiset nyt ovat sellaisia. Suomessa iranilainen voi olla irakilaisen kaveri.

Daisy Ladies-yhdistyksen toiminnanjohtaja Hülya ”Hissu” Kytö kritisoi hyvinkin reippaasti Suomen maahanmuuttajapolitiikkaa:

–  Suurin osa maahanmuuttajista tulee maista, joissa ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa. Siellä on totuttu tekemään töitä ja huolehtimaan omasta perheestä. Sitten täällä Suomessa onkin sosiaaliturva, joka opettaa laiskaksi. Minusta pitäisi perustaa vaikka suuri työpaja, joka työllistäisi maahanmuuttajia. Jotain pitäisi tehdä työttömyysrahaa vastaan. Kyllähän sitä työtä riittää, metsien raivausta ja vaikka lumitöitä, hän patistaa.

Myös Peyman Sheikh Mohammadi uskoo, että työ on ratkaiseva asia maahanmuuttajan kotoutumisessa.

– Daisy Gentleman Club on perustettu sitä varten, että me voisimme auttaa maahanmuuttajamiehiä osallistumaan yhteiskuntaan. Ensin keksitään jotain tekemistä, sitten opetellaan työnhakua. Jonkun pitää vähän työntää liikkeelle, etteivät miehet pyöri turhautuneina vain keskenään.

DaisyGentlemanClubkokoontuu kahdesti viikossa

Uusi yhdistys on tarkoitettu maahanmuuttajataustaisille miehille, mutta myös suomalaismiehet ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Esimerkiksi maanpuolustusvoimien koulutuspäällikkö Erkki Lehmus lähti mukaan toimintaan halusta auttaa muualta tulevia sopeutumaan suomalaiseen elämänmenoon.

– Koen tämän toiminnan erittäin tärkeäksi. Omalta osaltani voin tuoda esille turvallisuusnäkökohtia.

DaisyGentlemanClub kokoontuu Daisyladies-yhdistyksen tiloissa, Uudenmaankatu 1:ssa, kaksi kertaa viikossa: tiistaisin ja torstaisin kello 16 alkaen.