perjantai 17. helmikuuta 2012

YLE: Ulkomaalaiset rikastuttavat paikallista yrityselämää

YLE Häme: Ulkomaalaiset rikastuttavat paikallista yrityselämää 17.2.2012

Ulkomaalainen työntekijöiden halutaan tuovan lisää osaamista Hämeenlinnan seudulle. Hämeenlinnassa opiskelee runsaasti ulkomaalaisia opiskelijoita, joiden toivotaan jäävän paikkakunnalle rikastuttamaan yrityselämää. Vaikka maailman metropolit vetävät osaajia, Hämeessä vaakakupissa painavat puhdas ja turvallinen ympäristö.

Kiinnostus ulkomaalaisia osaajia kohtaan kasvaa Hämeessä. Muun muassa kansainvälisten yritysten tulo Suomeen lisää ammattiosaajien tarvetta. Skotlantilainen neito Lisa Welsh ihastui Suomeen yhdeksän vuotta sitten ja on löytänyt paikkansa täältä.

Alkujaan Welsh tuli Suomeen lomalle, myöhemmin opiskelemaan Hattulaan Parolan lukioon.

- Se on vaikea saada ensimmäinen askel, ensimmäinen ovi auki. Se voi olla vähän vaikea, mutta sen jälkeen, kun ihmiset näkee mitä sä osaat ja millainen sä olet, sitten ne kyllä hyväksyy. Sitten ne ovet aukenee.

- Jos sä osaat, jos sä ihan oikeasti osaat, se huomataan. Vaikka ne eivät ymmärtäisi sua ollenkaan, se ei haittaa, jos sä osaat tehdä sitä työtä, Lisa Welsh jatkaa.

Tärkeä työntekijä

Welsh työskentelee nykyään web-ohjelmoijana.

- Lisa Welsh on tuonut meille paljon lisää tietoa etenkin avoimen lähdekoodin mahdollisuuksista ja kaikista ryhmistä, joita tuolla maailmalla on ja mistä voi saada lisää tietoa, kertoo Opiferum Oy:n projektipäällikkö Tommi Hellgren.

Kehittämiskeskus Oy Hämeen yrityspalvelujohtaja Ari Räsäsellä on perustelut sille, miksi ulkomaalaisten osaajien tarve Hämeenlinnan seudulla kasvaa.

- Tulevassa varmaan lisääntyy, koska on laskettu, että 2012 - 2025 käytetään 500 miljoonaa euroa investointeihin yksityisellä ja julkisella puolella.

- Varmasti jokaiselle löytyy paikkansa ja kun halutaan tehdä kansainvälistä työtä monessa suhteessa, kaupan ja yhteistyön puitteissa, niin aina kansainväliselle osaajalle on paikkansa, Räsänen uskoo.

Metropoli vai Suomi?

Vaikka moni täällä opiskellut hakee paikkaa isoista metropoleista, osa viihtyy Suomessa ja jää tänne, kuten Lisa Welsh.

- Juu kyllä. Mä meen naimisiin ensi kuussa, että mulla ei ole vaihtoehtoja. Eli juuri ostimme talon ja mulla on lemmikit täällä. Kyllä mä jään tänne.