perjantai 10. helmikuuta 2012

Ilta-Sanomat: Laittomasti Suomeen tuotetut ihmiset rikosjärjestön velkakoukussa

Ilta-Sanomat: Laittomasti Suomeen tuotetut ihmiset rikosjärjestön velkakoukussa 10.2.2012
YLE Uutiset: Lähes 30 otettiin kiinni epäiltynä ihmissalakuljetuksesta 9.2.2012

Suomen kautta tänne ja muualle Eurooppaan tuotetut srilankalaiset ihmiset on asetettu rikosjärjestön velkakoukkuun.
Monet heistä ovat jääneet valtaosin velkaa rikosjärjestölle siitä rahasummasta, joka on pitänyt maksaa pääsystä Eurooppaan, sanoo Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikkö, komentajakapteeni Petri Härmä IS:lle.

- He maksavat myöhemmin pienistä ansiotuloistaan rikosjärjestölle, kertoi Härmä.

26 henkilöä otettiin kiinni suuressa operaatiossa, joka tehtiin samanaikaisesti Suomessa, Ranskassa ja Belgiassa.

Pääsy Suomeen on maksanut 30 000 eurosta 60 000 euroon.
Osa heistä on jäänyt Suomeen.

- Meidän tarkoituksemme on saada organisaatioon kuuluvat henkilöt vastuuseen. Niinpä emme jahtaa tänne tuotettuja henkilöitä, vaan organisaation jäseniä, huomautti Härmä.

Suomessa otettiin kiinni alkuvaiheessa kuusi henkilöä ja Ranskassa 18. Tutkimukset jatkuvat.

Laittomasti Suomen päässeiden tulevaisuudesta ja mahdollisesti karkottamisesta päättävät hallintoviranomaiset.

Suomi on toiminut tiiviisti yhteistyössä asiassa ranskalaisten viranomaisten kanssa, koska pääepäillyt toimivat Ranskassa.

Kiinniottoja on tehty myös Belgiassa. Asia julkistettiin ensimmäisenä torstaina Ranskassa.

Ihmisten salakuljettamisesta ja ihmiskaupasta vastaa asiaan erikoistunut rikosjärjestö. Suomessa juttua tutkitaan törkeänä ihmiskauppana ja laittoman maahantulon järjestämisenä.

_____________________________________________

YLE Uutiset: Lähes 30 otettiin kiinni epäiltynä ihmissalakuljetuksesta

Kaikkiaan 26 ihmistä on otettu kiinni epäiltynä ihmissalakuljetuksesta, kertoo Rajavartiolaitos. Kiinniotot tehtiin maanantaina Suomessa, Ranskassa ja Belgiassa. Suomenlahden merivartiosto ja Ranskan rajapoliisi ovat tutkineet vuoden ajan epäiltyä törkeää laittoman maahantulon järjestämistä ja siihen mahdollisesti liittyvää ihmiskaupparikosta.

Järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään järjestäneen kymmeniä srilankalaisia laittomasti Euroopan unionin alueelle vuosien 2010 - 2012 välisenä aikana. Salakuljetusreitit ovat kulkeneet Rajavartiolaitoksen mukaan Intiasta Dubain, Kenian, Tansanian ja Turkin kautta Suomeen. Suomesta matka on jatkunut Ranskaan.

Maanantaiaamuiseen operaation osallistui yli 110 virkamiestä Suomessa, Ranskassa ja Belgiassa. Kiinniotoista 19 tehtiin Ranskassa, kuusi Suomessa ja yksi Belgiassa. Tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Jukka Tekokosken mukaan lähes kaikkia epäiltyjä yhdistää srilankalaisuus. Kahdelle henkilölle on myönnetty Suomen kansalaisuus. Kiinniotetuissa on sekä miehiä että naisia.

Suomessa, Ranskassa ja Belgiassa tehtyjen kiinniottojen lisäksi kiinniottoja ja kuulusteluja on tehty myös Isossa-Britanniassa. Pääepäillyt ovat oleskelleet Ranskassa.

Rajavartiolaitoksen mukaan rikoksesta saadun hyödyn epäillään olevan useita kymmeniä tuhansia euroja jokaista laittomasti maahan järjestettyä ihmistä kohti.

Tutkinta käynnistyi alun perin Suomessa, kun vuoden 2010 joulukuussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla paljastui törkeä laittoman maahantulon järjestäminen. Tapauksessa kahta srilankalaisnaista oltiin kuljettamassa Suomen kautta Ranskaan.

______________________________________________


Nelonen: Rajavartiolaitos: Kymmeniä salakuljetettu Sri Lankasta

Rajavartiolaitos epäilee kymmenien ihmisten salakuljetusta Sri Lankasta Eurooppaan. Tutkinnanjohtajan mukaan väärennetyistä matkustusasiakirjoista ja matkoista on kiskottu jopa 30 000-60 000 euron hintoja. Suurin osa ihmisistä on päätynyt Ranskaan. Reitti on kulkenut myös Suomen kautta.

Alkuviikosta Suomessa, Ranskassa ja Belgiassa otettiin kiinni 26 ihmistä. Heitä epäillään törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä ja siihen liittyvästä ihmiskaupasta.

Suomenlahden merivartiosto tutkii juttua yhdessä Ranskan rajapoliisin kanssa. Vyyhden selvittely alkoi jo toissa vuoden joulukuussa, kun epäilty kahden srilankalaisnaisen salakuljetus paljastui Helsinki-Vantaalla.