keskiviikko 8. helmikuuta 2012

YLE: Suurlähetystöt huolissaan rasismista

YLE Selkouutiset: Suurlähetystöt huolissaan rasismista 8.2.2012
YLE Radiouutiset 8.2.2012 8:00 (audio, 11:45-13:30)

Afrikan maiden suurlähetystöt ovat huolissaan rasismista Suomessa. Suurlähetystöt ottivat yhteyttä Suomen viranomaisiin jo kaksi vuotta sitten, kun Suomen somalien syrjintä nousi esille EU-tutkimuksessa.

Rasismi ei ole kuitenkaan vähentynyt Suomessa. Esimerkiksi Suomen Somaliliittoon tulee tietoja somalien syrjimisestä joka viikko. Egyptin Suomen suurlähettiläs Mohammed Kassem uskoo, että maahanmuuttajien koulutus on yksi keino tilanteen parantamiseksi.

________________________________

Studiotoimittaja
Afrikan maiden suurlähetystöt ovat patistaneet Suomea puuttumaan Suomessa esiintyvään rasismiin. Suurlähetystöt olivat ensimmäisen kerran yhteydessä Suomen viranomaisiin jo kaksi vuotta sitten, kun Suomen somalien kokema syrjintä nousi otsikoihin. Suomessa olevat Afrikan maiden suurlähetystöt seuraavat tilannetta edelleen.

Toimittaja Reeta Salminen
Kaksi vuotta sitten Euroopan Unioni julkisti tutkimuksen, jonka mukaan Suomessa asuvat somalitaustaiset ihmiset ovat yksi eniten syrjityimmistä kansanryhmistä Euroopassa. Suomen somaleja enemmän rasistisia rikoksia kokivat vain Tsekin romanit. Uutinen järkytti Suomen lisäksi myös muualla. Sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen sai vieraita silloisen maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin kanssa.

Ritva Viljanen, sisäasiainministeriön kansliapäällikkö
Kaikki Afrikan maiden suurlähettiläät tai heidän edustajansa tulivat Suomeen. Heidän viestinsä oli varsin selkeä. Afrikkalaisia ylipäätään syrjitään Suomessa liikaa. Heidän on vaikea täällä asua. He pyysivät, että pyrimme vaikuttamaan tilanteeseen.

Toimittaja
Tapaamisen jälkeen Suomeen perustettiin erilaisia afrikkalaistaustaisten työllisyyttä ja kotouttamista lisääviä hankkeita. Suomen somaliväestön mukaan rasismitilanne ei kuitenkaan ole oleellisesti parantunut. Suomen somaliliiton puheenjohtajan Dirie Abdirashid Awadin mukaan he kuulevat somalien syrjinnästä viikoittain.

Abdirashid Awad Dirie, Suomen somaliliiton puheenjohtaja
Pahoinpitelystä ja työsyrjintä ja niin poispäin.

Toimittaja
Nykyinen Egyptin suurlähettiläs Mohammed Kassem kannustaa Suomea integroimaan maahanmuuttajiaan erityisesti koulutuksen avulla.

Mohammed Kassem, Egyptin suurlähettiläs
How now to give him the trust and the confidence, that he could be a positive citizen.