tiistai 14. helmikuuta 2012

YLE: Helsinkiläisnaiset kotouttavat maahanmuuttajaäitejä

YLE: Helsinkiläisnaiset kotouttavat maahanmuuttajaäitejä 14.2.2012
YLE Areena: Puheen Iltapäivä: Ystäväksi maahanmuuttajaäidille (audio, 9 min)

Vapaaehtoiset helsinkiläisnaiset ovat hakeutuneet innolla kotouttamaan maahanmuuttajaäitejä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kursseille. Viime keväänä alkaneesta toiminnasta on kehkeynyt liiton kaikkien aikojen suosituinta vapaaehtoistoimintaa.

Le Wen muutti Kiinasta suomalaisen miehensä kotimaahan viisi vuotta sitten. Vantaalla Wenillä oli tukenaan miehensä suku, mutta kielitaidoton nainen oli aluksi vailla työtä ja ystäviä.

- Tunsin aluksi ainoastaan muita kiinalaisia ja maahanmuuttajia, joita kävi kielikursseilla. Naapurit ovat kyllä suomalaisia, mutta heidän kanssaan juttelu jäi lähinnä tervehtimisen tasolle. Mutta ihan samanlaista on varmasti Kiinassa, jos joku suomalainen muuttaa sinne.

Lopulta suomalainen ystävä löytyi Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta. Miina Frisk hakeutui liiton järjestämälle Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -kurssille, koska erilaiset kulttuurit kiinnostavat häntä.

- On ihanaa, että sain uuden ystävän, joka on todella mukava ihminen. Kokemus on ollut myönteinen myös 5-vuotiaalle tyttärelleni, joka jännitti ensin vieraasta kulttuurista tulevaa ihmistä. Mutta kun hän tutustui Weniin, heistäkin tuli hyviä ystäviä.

Paikallinen ystävä kehittää kielitaitoa

MLL:n ystävävälitys on edullinen keino kotouttaa maahanmuuttajia. Wen on jo oppinut suomea ja löytänyt työpaikan lentokentän lähtöselvityksestä, mutta etenkin maahanmuuttajataustaisten kotiäitien on vaikea oppia kieltä, jos heillä ei ole suomea puhuvaa seuraa. Äidin kielitaidolla on suuri merkitys koko perheen kannalta.

- Tutkimuksissa on havaittu, että lasten kohdalla tärkein koulumenestystä selittävä tekijä on äidin koulutustaso. Kun äiti osaa suomen kieltä, hän pystyy paremmin tukemaan lastensa koulunkäyntiä. Ja meillä on todella paljon maahanmuuttajaäitejä, jotka eivät osaa lukea tai kirjoittaa lainkaan, kertoo MLL:n Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Pia Metsähuone.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto suunnittelee käynnistävänsä Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnan myös Tampereella ja Turussa tämän vuoden aikana. Liitto toivoo kunnilta tukea rahoitukseen.