perjantai 17. helmikuuta 2012

MTV3: Huippulääkäri syytteeseen ympärileikkauksesta

MTV3: Huippulääkäri syytteeseen ympärileikkauksesta 17.2.2012

Tunnettu lääkäri joutuu oikeuteen epäiltynä törkeästä pahoinpitelystä, joka liittyy poikavauvan ympärileikkaukseen lapsen kotona. Tapaus käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa ensi viikolla.

MTV3 Uutisten tietojen mukaan lääkärin epäillään ympärileikanneen poikavauvan ilman toisen huoltajan lupaa. Toinen pojan vanhemmista on nigerialainen. Poikavauva tuotiin operaation jälkeen Helsingin Lastenklinikalle, jossa häntä hoidettiin lääkkeillä.

Lääkäri on Helsingin juutalaisen seurakunnan jäsen. Hän kiistää saamansa syytteen törkeästä pahoinpitelystä.

Kiivas keskustelu

Julkisen terveydenhuollon piirissä ei tehdä poikien ympärileikkauksia uskonnollisista tai kulttuurisista syistä.

Niitä tehdään kotioloissa, sillä esimerkiksi muslimi- ja juutalaisyhteiöissä ympärileikkaukset nähdään välttämättöminä toimenpiteinä pojille.

Kokenut lastenkirurgi suhtautuu rituaalisista syistä tehtyihin ympärileikkauksiin kriittisesti.

– Koko toimenpide, silloin kun se ei aiheudu lääketieteellisistä syistä, on tarpeeton ja itse asiassa pysyvän ruumiinvamman tuottamista ilman syytä, toteaa lastenkirurgian dosentti Harry Lindahl Helsingin Lastenklinikalta.

Vailla lainsäädäntöä

Ympärileikkauksista ei ole Suomessa lainsäädäntöä. Poliisi- ja syyttäjäviranomaiset nojaavat rikoslakiin, jossa ruumiillisen väkivallan aiheuttaminen teräaseella katsotaan törkeäksi pahoinpitelyksi.

Korkeimman oikeuden (KKO) vuonna 2008 antaman ennakkopäätöksen mukaan uskonnollisista syistä tehty ympärileikkaus ei ollut rikos, kun se oli tehty lääketieteellisesti asianmukaisesti.

Helsingin käräjäoikeudessa on käsitelty viime aikoina juttuja, joissa ympärileikkaus on johtanut tulehdukseen ja sairaalahoitoon. Tuomiot ovat olleet noin 40 päiväsakon luokkaa. Tuomioista on valitettu hovioikeuteen.

Sosiaali- ja terveysministeriö sorvasi lakia ympärileikkauksista pitkään, mutta asiaa ei tuotu eduskuntaan. Syyttäjät haluaisivat selvän lainsäädännön.

– Nyt nämä näkokannat ovat niin erilaiset ja poikkeavat toistaan. Toivotaan tietysti, että meillä olisi kunnon työvälineet, toteaa Helsingin syyttäjäviraston apulaispäällikkö, kihlakunnasyyttäjä Eija Velitski.

Lastenkirurgin mukaan asia on jo kirjattu lakiin.

– Meillä on perustuslaki, mikä takaa ruumiillisen koskemattomuuden ja meillä on rikoslaki, jossa on pahoinpitelypykälä. Ja lääketieteellisesti tämä on pahoinpitely, sanoo lastenkirugian dosentti Harry Lindahl.

MTV3 Uutiset ei tavoittanut tänään lomailevaa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonia kommentoimaan lainsäädännön tarpeellisuutta.

Ruotsi on ainoa maa, jossa ympärileikkauksista on säädetty lailla. Laillisia ovat leikkaukset, jotka on tehnyt lääkäri tai erityisluvan saanut ympärileikkaaja.