sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Vantaan Sanomat: ”Suomen laki ja islam eivät ole ristiriidassa”

Vantaan Sanomat: ”Suomen laki ja islam eivät ole ristiriidassa” 12.2.2012

Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin ja islaminuskon kipeimmät leikkauspisteet? Husein Muhammedin mukaan sellaisia ovat lähinnä tietämättömyys ja ennakkoasenteet – kulttuurien välisiä ristiriitoja ei käytännössä ole.

Husein on Irakissa syntynyt suomalainen lakimies, joka vastustaa länsimaissa asuvien muslimien erivapauksia. Hän osallistuu aktiivisesti suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun ja pyrkii murtamaan ennakkoluuloja.

Keskiviikkona Vantaalla luennoinut Husein sai tyrmättäväkseen viisi tyypillistä muslimeja koskevaa ennakkoluuloa, joihin maahanmuuttokeskustelussa usein törmätään.

1. Kaikki muslimit kulkevat huivi päässä ja ovat terroristeja.

– Jos näin olisi, maailma olisi tuhoutunut jo ajat sitten.

– Islamistiterroristien suurin uhriryhmä ovat muslimit itse. Vaikka yksittäisiä terroristi-iskuja on tehty länsimaissa, on niitä tehty erityisesti muslimimaissa, kuten Irakissa, Afganistanissa ja Pakistanissa. Tätä taistelua ei käydä asetelmassa muslimit vastaan länsimaat, vaan muslimit vastaan äärimuslimit. Taistelu tullaan voittamaan sillä, että valtaväestö niin länsimaissa kuin muslimeissa liittoutuu keskenään ja tietää, että heillä on se yhteinen paha vihollinen.

2. Valtaosa muslimimiehistä elättää Suomessa perheensä sosiaaliturvan avulla, jonka maksavat työssäkäyvät suomalaiset.

– Osa muslimeista on toki työttöminä, kuten on osa suomalaisistakin. En ole silti kertaakaan törmännyt sellaisiin ihmisiin, jotka väittäisivät olevansa mielellään työttömänä. En usko kenenkään haluavan vapaaehtoisesti niin elää.

– Niille jotka näin väittävät, suosittelisin tarjoamaan työtä muslimeille ja muille maahanmuuttajille, jotta he voivat itse katsoa, suostuvatko he ottamaan työtä vastaan.

3. Islam on sukupuolten välistä tasa-arvoa syrjivä uskonto.

– On totta, että islamissa on sääntöjä, jotka kirjaimellisesti otettuna eivät vastaa tasa-arvoa. Sen vuoksi en kannata esimerkiksi šaria-lain minkäänlaista käyttöönottoa länsimaissa.

– Islam oli aikoinaan edelläkävijänä parantamassa naisten asemaa. Vaikka täydellistä tasa-arvoa ei silloin saatu aikaan, naisten asema parani huomattavasti moniin muihin uskontoihin verrattuna. Koraaniin tuli määräyksiä, jotka takaavat naisille esimerkiksi oikeuden erota miehestään. Valitettavasti islamilaiset maat jäivät noin sata vuotta sitten tasa-arvokehityksessä länsimaista jälkeen, mutta se ei johdu ensisijaisesti uskonnosta.

4. Muslimit eivät voi sopeutua Suomeen, koska maan kulttuuri poikkeaa niin paljon keskeisistä muslimimaista.

– Suomalainen kulttuuri eroaa jonkin verran monien muidenkin maiden kulttuureista. Islamissa ja suomalaisessa kulttuurissa ei ole mitään täysin päinvastaista, siis sellaista mitä islam edellyttäisi ja suomalainen lainsäädäntö kieltäisi, tai päinvastoin.

– Suomalainen kulttuuri itsessään on hyvin monimuotoista. Esimerkiksi kaupungissa ja maaseudulla elävillä suomalaisilla saattaa olla keskenään paljon erilaisemmat elämäntavat kuin kaupungissa asuvalla kantaväestöllä ja kaupungissa elävillä muslimimaahanmuuttajilla.


5. Muslimit tekevät suhteessa paljon enemmän rikoksia kuin suomalaiset.

– En ole nähnyt yhtään tilastoa, missä nämä ryhmät olisi eriytetty toisistaan. Tyypillisesti rikoksiin syyllistyvät ovat syrjäytyneitä. Rikollisuus kumpuaa enemmän ihmisten sosiaalisesta tilanteesta kuin uskonnosta tai kulttuurista. Islam ei yllytä rikoksiin, vaan suhtautuu niihin erittäin kielteisesti.

Vihreä kirjailija ja juristi

Husein Muhammed on syntynyt vuonna 1980 Irakin Kurdistanissa. Asunut Suomessa vuodesta 1994.

Ammatiltaan lakimies. Töissä pakolaisneuvonta ry:n lakimiehenä, tällä hetkellä koti-isänä.

Viime vuonna häneltä ilmestyi kirja Yhtä erilaiset – Islam ja suomalainen kulttuuri, joka kertoo muslimeista suomalaisessa yhteiskunnassa.

Poliitikkona vihreiden ehdokkaana kuntavaaleissa 2008 ja eduskuntavaaleissa 2011.

Asuu Helsingissä. Perheeseen kuuluu vaimo ja 1,5-vuotias poika.