maanantai 20. helmikuuta 2012

YLE: Köyliön Perussuomalaisten puheenjohtajan rasistiset kommentit kuohuttavat netissä

YLE Satakunta: Köyliön Perussuomalaisten puheenjohtajan rasistiset kommentit kuohuttavat netissä 20.2.2012

YLE TV1 Tv-uutiset ja sää 20:30 (10:20-10:55)
YLE FST5: TV-nytt 19:30 (7:30-9:45)

Köyliön Perussuomalaisten puheenjohtaja antaisi mitalin Oulun pizzeriasurmaajalle. Tommi Raution Facebookissa julkaisema kommentti on herättänyt laajaa ärtymystä keskustelupalstoilla. Rautio perustelee kunniamerkin antamista käynnissä olevalla sodalla. Kommenttia pidetään keskustelupalstoilla rasistisena.

Näin Rautio kommentoi aihetta Facebookissa.

- Rasismi on sitä, että Suomalaiset pitävät itseään ulkomaalaisia parempina, mutta asiahan ei ole näin. Mehän olemme huonompia, emmehän pärjää ulkomaalaisille missään tilanteessa, aina pannaan 6-0. Mitä rasismia se on? Jos x on ampuja niin kunniamerkki x:lle.

YLE Satakunta ei julkaise ampujaksi viitatun nimeä.

Raution kommenttia kritisoitiin palstalla, jonka jälkeen hän vastasi.

- Sota on jo käynnissä ja sodissa jaetaan kunniamerkkejä.

YLE Satakunnan tavoittama Satakunnan piirin puheenjohtaja Seppo Toriseva ei ollut tietoinen Raution kirjoituksista. Hän kertoi olevansa yhteydessä Rautioon tämän päivän aikana.

Tommi Rautio on myös Köyliön valtuutettu.

______________________________________

YLE Satakunta: Perussuomalaiset ei paina villaisella Köyliön valtuutetun rasistisia kommentteja

Puolue ei aio painaa villaisella Köyliön perussuomalaisten valtuutetun netissä jakamia rasistisia kommentteja. Tommi Rautio antaisi mitalin Oulun pizzeriasurmaajalle. Hän perustelee kunniamerkin antamista käynnissä olevalla sodalla. Raution Facebookissa julkaisema kommentti on herättänyt laajaa ärtymystä keskustelupalstoilla.

Näin Rautio kommentoi aihetta Facebookissa.

- Rasismi on sitä, että suomalaiset pitävät itseään ulkomaalaisia parempina, mutta asiahan ei ole näin. Mehän olemme huonompia, emmehän pärjää ulkomaalaisille missään tilanteessa, aina pannaan 6-0. Mitä rasismia se on? Jos x on ampuja niin kunniamerkki x:lle.

YLE Satakunta ei julkaise ampujaksi viitatun nimeä.

Raution kommenttia kritisoitiin palstalla, jonka jälkeen hän vastasi.

- Sota on jo käynnissä ja sodissa jaetaan kunniamerkkejä.

Tommi Rautio on Köyliön valtuutettu. Perussuomalaisten internet-sivujen mukaan Rautio olisi myös puolueen Köyliön osaston puheenjohtaja, mutta kyseessä on vanhentunut tieto.

Puolue ei paina villaisella

Perussuomalaisten Satakunnan piirin puheenjohtaja Seppo Torisevan mukaan Raution kommentteja ei tulla painamaan villaisella.

- Tulen ottamaan häneen itse yhteyttä jo tänään. Asiaa käsitellään sen jälkeen sekä puoluehallituksessa että piirihallituksessa. Tässä mennään laillista tietä pitkin, mutta saattaa olla, että erottamisen perusteet täyttyvät puolueen sääntöjen mukaan.

Torisevan mukaan Raution kommentit eivät ole missään nimessä hyväksyttäviä.

- Hänellä on ollut silloin tällöin lauseita, joita en itsekään aina sulata tai ymmärrä mitä hän niillä tarkoittaa, mutta tämä ylitti kaikki rajat.

Poliisi seuraa tilannetta

Satakunnan poliisi ei tämän perusteella aio käynnistää tutkintaa asiassa. Apulaispoliisipäällikkö Jussi Högman kuitenkin sanoo, että asiaa pohditaan uudelleen, jos kirjoittelusta tehdään rikosilmoitus.

________________________________Iltalehti: Raju kommentti ampujasta hämmentää

Perussuomalaisten puoluesihteeri ällistyi Oulun ampujan ihannoimista.

Köyliön perussuomalaisten entinen puheenjohtaja ja Köyliön kunnanvaltuutettu Tommi Rautio on hämmentänyt rasistisella Facebook-kommentillaan, jonka mukaan sunnuntaina Oulun pitseriassa ammuskelleelle pitäisi myöntää mitali. Hän perustelee kantaansa "käynnissä olevalla sodalla".

- Kuulin vasta tästä tapauksesta ja olen ällistynyt tämmöisistä kommenteista, ihmettelee perussuomalaisten puoluesihteeri Ossi Sandvik Iltalehdelle.

- Tällaiset teot eivät ole millään tavoin hyväksyttäviä.

Rautio kommentoi tänään Iltalehdelle pysyvänsä lausuntonsa takana, eikä kokenut sen olleen mitenkään erityisen raju.

Sandvik harmittelee, että tällaisiin kommentteihin pystytään reagoimaan vasta jälkikäteen. Hän ei kuitenkaan pidä oikeudenmukaisena sitä, että koko puoluetta rankaistaisiin yksittäisten ihmisten kommenteista.

- Raution kommentit ovat hänen omiaan, eivätkä todellakaan edusta perussuomalaisten kantaa. Raution pitäisi kuitenkin muistaa, että hän edustaa myös puoluetta, vaikka yksityishenkilönä kirjoittaisikin, Sandvik toteaa.

Myös Köyliön valtuuston puheenjohtajaa Veli-Pekka Sunia (kesk) tapaus ihmetyttää.

- Hän on ensimmäistä kauttaan meillä valtuustossa. En kovin hyvin miestä tunne, mutta tapaamisissamme ei tällainen ajattelumalli tai käytös ole tullut esille, Suni kommentoi.

Ossi Sandvik lupaa, että kyseistä tapausta aletaan selvittää ja ylilyönteihin koitetaan jatkossa puuttua entistä herkemmin.

Ylen haastattelema perussuomalaisten Satakunnan piirin puheenjohtaja Seppo Toriseva sanoo, että tapauksessa saattavat täyttyä erottamisen perusteet.

- Hänellä on ollut silloin tällöin lauseita, joita en itsekään aina sulata tai ymmärrä mitä hän niillä tarkoittaa, mutta tämä ylitti kaikki rajat, Toriseva sanoo Ylelle.
________________________________


Helsingin Sanomat: Oulun ampujaa kehunutta perussuomalaista odottanee erottaminen puolueesta

Perussuomalaisen puolueen jäsen Tommi Rautio erotettaneen perussuomalaisista. Syynä on, että Rautio kehui oululaisen pizzerian työntekijän surmaajaa Facebookissa.

Rautio kirjoitti Facebookissa sunnuntai-iltana: "Rasismi on sitä, että Suomalaiset pitävät itseään ulkomaalaisia parempina, mutta asiahan ei ole näin."

"Mehän olemme huonompia, emmehän pärjää ulkomaalaisille missään tilanteessa, aina pannaan 6–0. Mitä rasismia se on?"

"Jos -- on ampuja niin kunniamerkki --:lle." (Ampujan nimi poistettu, toimituksen huomautus.)

Kirjoitusta arvostelleeseen kommenttiin Rautio jatkoi: "--sota on jo käynnissä ja sodissa jaetaan kunniamerkkejä."

"Kirjoitus on toisesta maailmasta. Sekä piiri että puolue tuomitsevat sen täysin", sanoo Perussuomalaisten Satakunnan piirin puheenjohtaja Seppo Toriseva Raution kirjoituksesta.

Toriseva ei maanantaina päivällä ollut vielä itse keskustellut Raution kanssa mutta aikoi tehdä sen työpäivän jälkeen iltapäivällä.

"Pahalta näyttää", hän kuitenkin luonnehti jo puoliltapäivin Raution tilannetta. "Vahinko on tapahtunut, siitä täytyy ottaa vastuu ja kantaa seuraukset."

Perussuomalaisten hallitus on koolla maaliskuun alussa, jolloin erottaminen tulee esille.

Torisevan mukaan perusteet erottamiselle ovat olemassa, jos puolueen jäsen on aiheuttanut puolueelle negatiivista julkisuutta.

"Näin vakavalla asialla ei voi leikkiä", hän sanoo.

Rautio on myös perussuomalaisten valtuutettu Köyliössä. Valtuutettua ei kuitenkaan voi erottaa ellei häntä ole tuomittu mistään.
_________________________________

Svenska YLE: Sannfinländare applåderar pizzeriadråpet

En lokal sannfinländsk politiker, Tommi Rautio, uppges applådera den man som sköt ihjäl en person i en pizzeria i Uleåborg under veckoslutet.


I ett inlägg på Facebook säger Rautio att gärningsmannen "borde få en medalj", och att "det pågår redan ett krig och i krig delar man ut medaljer".

Tommi Rautio sitter i kommunfullmäktige i Kjulo. Han är också medlem i Sannfinländarnas kretsstyrelse i Satakunta. Han var tidigare ordförande för partiets avdelning i Kjulo.

Skottdramat i Uleåborg inträffade i går i en pizzeria. Gärningsmannen sköt två personer. En 21-årig man som arbetade på pizzerian dödades och en 42-årig man skadades allvarligt. Både offren hade utländsk bakgrund. Pizzeriaägaren - som också hade utländsk bakgrund - lyckades fly från platsen.

Därefter sköt gärningsmannen sig själv. Han dog på sjukhus i går kväll.

Enligt polisen låg det inte rasistiska motiv bakom våldsdåden. Gärningsmannen hade en brottslig bakgrund. - Det ser ut som om dådet begicks i plötsligt vredesmod, säger kriminalkommissarie Risto Viippola som leder utredningarna.

Oklart om Rautio kan fortsätta

Sannfinländarnas kretsordförande i Satakunta, Seppo Toriseva, hade inte på måndag förmiddag sett Rautios skriverier. - Om det här stämmer så fördömer jag det, säger Toriseva.

Toriseva tänker först kontakta Rautio själv och lokalavdelningen i Kjulo. Sedan går frågan vidare till högre organ.

Toriseva kan inte ännu i detta skede kommentera frågan om huruvida Rautio kan fortsätta i sina uppgifter inom partiet.

______________________________________

Satakunnan Kansa: Köyliöläisvaltuutettu ehdottaa mitalia Oulun ampujalle

Helsinkiläinen kokoomuslainen Ossi Mäntylahti ja Köyliön perussuomalaisten valtuutettu Tommi Rautio ovat käyneet Facebookia kuohuttavan keskustelun lauantaisesta Oulun pitseriataposta.

Keskustelu lähti Facebookissa siitä, kun Mäntylahti kysyi, onko kuvan henkilö kuuluisa oululainen?

Mäntylahti tarkensi henkilöä ”sellaiseksi kuuluisaksi, joka ei välttämättä tykkää maahan muuttaneista henkilöistä.”

Mäntylahden Facebook-kaveri Tommi Rautio vastasi Mäntylahdelle: ” Rasismi on sitä, että Suomalaiset pitävät itseään ulkomaalaisia parempina, mutta asiahan ei ole näin. Mehän olemme huonompia, emmehän pärjää ulkomaalaisille missään tilanteessa, aina pannaan 6-0. Mitä rasismia se on? Jos X on ampuja niin kunniamerkki X:lle.”

Ossi Mäntylahti vastasi kirjoitukseen: ”Kunniamerkin ehdottaminen tappajalle on vastenmielistä ja vastuutonta puhetta. Toivoisin Tommi Raution harkitsevan paremmin puheitaan.”

Tommi Rautio: ”Jos ei Ossi tiedä niin sota on jo käynnissä ja sodissa jaetaan kunniamerkkejä.”

Ossi Mäntylahti: ”Sota? Höpö höpö. Tässä yksi rasistinen rikollinen ampui kolmea työssä käyvää maahanmuuttajaa. Tämä on rikollista hölmöilyä eikä mitään glorifioitavaa sotaa.”

Yle Satakunnan tavoittama Satakunnan piirin puheenjohtaja Seppo Toriseva ei ollut tietoinen Raution kirjoituksista. Hän kertoi olevansa yhteydessä Rautioon tämän päivän aikana.

____________________________________________

MTV3: Perussuomalaisten valtuutettu kohautti: Pizzeriasurmaajalle mitali

Perussuomalaisten Köyliön kunnanvaltuutettu Tommi Rautio on kohauttanut tuoreella Facebook-kommentillaan, jossa hän toivoo kunniamerkin antamista Oulun pizzeria-ampujalle. Ammuskelussa sai surmansa Marokosta kotoisin ollut mies.

Kun kokoomuksen Ossi Mäntylahti ihmetteli Facebookissa Raution puheita, sanoi Rautio, että "sota on jo käynnissä ja sodissa jaetaan kunniamerkkejä".

Satakunnan perussuomalaisten puheenjohtajan Seppo Torisevan mielestä Raution kommentit ovat tuomittavia siitä huolimatta, että Rautio myöhemmin poisti ne.

– Olen ottanut Rautioon yhteyttä ja pyytänyt häneltä kirjallista selvitystä siitä, mitä hän tarkoitti kunniamitalin antamisella ja sodanjulistuksella. Puoluehallitus ja piirivaltuusto käsittelevät asiaa seuraavissa kokouksissaan. Erottamisen rajalla liikutaan, Toriseva sanoo.

Kunnanvaltuutetun tehtävien lisäksi Rautio on Satakunnan perussuomalaisten piirihallituksen jäsen. Aiemmin hän on toiminut myös Köyliön perussuomalaisten puheenjohtajana.

Toriseva kertoo, että Rautio on vaikuttanut katuvalta hänen oltuaan tähän yhteydessä.

– Mutta tehty mikä tehty. Tällainen puhe ei kuulu puolueen arvoihin, sanoo Toriseva.

_________________________________________

Kansan Uutiset, pääkirjoitus: Missä rasismia, siellä perussuomalainen

24-vuotias mies tappoi oululaisessa pitseriassa yhden ulkomaalaistaustaisen ja haavoitti toista. Ampuja kuoli myöhemmin itse aiheutettuihin vammoihin.

Poliisin mukaan tapaukseen ei liity rasismia, mutta köyliöläinen perussuomalaisten kunnanvaltuutettu ehdotti ampujalle kunniamerkkiä. Asiasta ensimmäisenä kertoneen Satakunnan Kansan mukaan valtuutettu perusteli kantaansa sillä, että menossa on sota ja sodissa jaetaan kunniamerkkejä.

Otsikko on rankasti kärjistetty, mutta se mukailee tietoisesti perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin yhtä lailla rankasti yleistävää lentävää lausetta Euroopan unionista. Yksinkertaistetaan sitten urakalla, vaikka tässä tapauksessa kyse on yksittäisestä pölkkypäästä.

Soini on myös tullut tunnetuksi siitä, että hän ei koskaan ole vastuussa mistään joukkojensa törmäilyistä.

Perussuomalaisten Satakunnan piirin puheenjohtaja Seppo Toriseva näyttää toisenlaista mallia joukkojen johtamisesta. Raja kyseisen valtuutetun erottamiseksi puolueesta on ylittynyt, Toriseva sanoo STT:lle.

Piirijohtaja tekee sen, mihin puoluejohtaja ei pysty: vetää tiukan rajan iljettävälle toiminnalle. Tätä poliittista kulttuuria perussuomalaiset tarvitsevat lisää.

____________________________________________

Iltalehti: Kansanedustaja tuohtui Oulun ampujan kunniamitali -puheesta

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd) vaatii perussuomalaisia sanoutumaan välittömästi irti rasismista.

Köyliön kunnanvaltuuston jäsen Tommi Rautio julkaisi eilen Facebookissa näkemyksensä, jossa hän ehdotti Oulun pizzeriassa ammuskelleelle suomalaismiehelle kunniamitalia tekonsa vuoksi.

Rautio kirjoitti, että mitali pitäisi myöntää meneillään olevan sodan takia, joka on syntynyt "kantaväestön ja muualta tulleiden välille".

- Olen lievästi sanottuna järkyttynyt Raution kommentista. Minusta jokaisella on oikeus ihmisarvoon ja elämään syntyperästä riippumatta. Meillä kaikilla on myös oikeus elää tässä yhteiskunnassa ilman vihapuheiden uhkaa, Salonen kirjoittaa tiedotteessaan.

Salosen mielestä Raution puhe sodasta on perusteetonta ja pelottelevaa, ja hän toivookin, että perussuomalaiset tekisivät selkeän pesäeron rasismiin ja tuomitsevat vihapuheet.

- Ihmettelen kovasti, kuinka näitä vähemmistöjä loukkaavia kannanottoja ilmenee jatkuvasti yhden puolueen piiristä. Jos näiden puheiden takana on perussuomalaisten vähemmistö, tulee puolueen enemmistön tuomita äänekkäästi tällaiset kannanotot. Hiljeneminen taas on äänetöntä hyväksyntää.