torstai 16. helmikuuta 2012

HS: Vapaa liikkuvuus puolustaa zimbabwelaista homoa

Helsingin Sanomat: Vapaa liikkuvuus puolustaa zimbabwelaista homoa 16.1.2012
Outi Alanko-Kahiluoto: Vainon uhri tarvitsee turvapaikkansa (blogi) 17.2.2012

Taustaa:
HBL: Elämästä ilman papereita tuli arkipäivää kuuden vuoden ajaksi 13.1.2011

Vapaa liikkuvuus -verkosto kampanjoi zimbabwelaisen turvapaikanhakijan puolesta. Verkoston mukaan seksuaalivähemmistöön kuuluvaa miestä ollaan käännyttämässä takaisin kotimaahansa, vaikka Zimbabwe on avoimen homovastainen.

Tällä hetkellä salanimellä esiintyvä "Farain" on putkassa Espoossa.

- Hän on ollut siellä reilun viikon ajan. Jatkosta ei ole mitään tietoa. Jos käännytys toteutuu, hän saattaa joutua lähtemään piankin, arvioi Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Seta ry ja Vapaa liikkuvuus kampanjoivat Farainin puolesta myös vuosi sitten, kun hän haki Suomesta turvapaikkaa kolmatta kertaa seksuaaliseen suuntautumiseensa kohdistuvan vainon perusteella. Miehen hakemus hylättiin muutamaa kuukautta myöhemmin.

Farain valitti kielteisestä päätöksestä hallinto-oikeuteen, mutta sen vastausta asiaan ei ole vielä saatu. Oikeus ei kuitenkaan keskeyttänyt käännytystä.

Kritiikkiä virastoa kohtaan

Vapaan liikkuvuuden mukaan Farainin täytyisi saada odottaa oikeuden päätöstä Suomessa. Järjestö kritisoi Maahanmuuttovirastoa toimimisesta kansainvälisten sopimusten vastaisesti.

- Oman arvionsa mukaan hän joutuisi kotimaassaan vankilaan tai kidutuksen uhriksi, koska homoseksuaalisuus on Zimbabwessa rikos, kirjoitetaan järjestön tiedotteessa.

Mies saapui Suomeen vuonna 2002 opiskelemaan, ja vuotta myöhemmin hän haki turvapaikkaa ensimmäisen kerran.

_______________________________________

Vapaa liikkuvuus: Tiedote: Maahanmuuttovirasto jälleen käännyttämässä paperitonta vainottua homoa

Zimbabwelainen homomies odottaa Espoon poliisilaitoksella käännytystä maahan, jossa homoseksuaalisuus on rikos. Seta ry ja Vapaa liikkuvuus –verkosto kampanjoivat jo noin vuosi sitten "Farain" (nimi muutettu) puolesta (tiedotustilaisuus ja mielenosoitus 23.2.2011).


Vuosi sitten Farai haki Suomesta turvapaikkaa jo kolmatta kertaa. Maahanmuuttovirasto on tehnyt hänelle kielteisen päätöksen viimeiseen hakemukseensa kesäkuussa 2011. Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen, mutta oikeus ei ole keskeyttänyt käännytystä eikä vielä antanut asiassa päätöstä.

”Mielestämme Farain täytyy saada odottaa hallinto-oikeuden päätöstä Suomessa, sillä Maahanmuuttovirasto kohtelee seksuaalivähemmistöihin kuuluvia turvapaikanhakijoita kansainvälisten sopimusten vastaisesti”, kertoo Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta. Asia kävi ilmi kansainvälisestä Homofobiaa paossa –tutkimuksesta, joka osoittaa, että Suomi käännyttää edelleen turvapaikanhakijoita maihin, joissa homoudesta tuomitaan ankariin rangaistuksiin.

"Homoseksuaalisuus on yhä rikos yli 70 maassa ympäri maailman. Näissä maissa lesbon tai homon on turha odottaa suojelua viranomaisilta. Päinvastoin viranomainen voi olla se pahin vainoaja. Useissa Afrikan ja Lähi-idän maissa homoseksuaalisuudesta voidaan tuomita jopa kuolemaan", kommentoi Seta ry:n pääsihteeri Aija Salo.

Korkein hallinto-oikeus antoi vastikään (13.1.2012) vuosikirjaratkaisun koskien seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvaa vainoa. KHO:n mukaan hakija on oikeutettu turvapaikkaan, jos hänellä on aihetta kotimaassaan pelätä vainoa, ja jos pelko on myös objektiivisesti tarkasteltuna perusteltua, vaikka hän salaamalla seksuaalisen suuntautumisensa voisi ehkä välttää vainon.

Zimbabween palautettuja turvapaikanhakijoita on kohdeltu maanpettureina. Iso-Britannia lopetti käännytykset Zimbabween poliittisten levottomuuksien takia vuosiksi 2006-2010. "Nyt vaalien lähestyessä vainotuksi joutumisen riski pelkästään turvapaikanhaun vuoksi on erittäin suuri", Farai pelkää.

Farai oleskelee Suomessa jo yhdettätoista vuotta. Ensimmäisen kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen 2003 hän meni maan alle vainon pelon vuoksi. Hän joutui kesäkuussa 2011 uuden kielteisen päätöksen myötä taas menemään maan alle, koska pelkäsi käännytystä. Farai on anonut kansainvälistä suojelua, koska hänen homoseksuaalisuutensa on paljastunut Zimbabwen viranomaisille.
Viranomaiset ovat etsineet häntä sekä painostaneet hänen sukulaisiaan.

Marraskuussa 2011 (Daily Telegraph 24.11.2011) Zimbabwen presidentti Robert Mugabe sanoi homojen olevan "pahempia kuin siat ja koirat", ja ilmoitti, että homoja tullaan rankaisemaan ankarasti. Kommentti annettiin sen jälkeen, kun Iso-Britannia oli uhannut vähentää kehitysapua, jos homojen oikeuksia ei paranneta.

”Zimbabwessa homoilla ei ole oikeuksia, eivätkä sukulaiseni voi auttaa minua, sillä he joutuisivat itse vaikeuksiin”, Farai kertoi jo vuonna 2011. Farain arvion mukaan hän joutuisi käännytyksen tapahtuessa kotimaassaan vankilaan tai kidutuksen uhriksi, koska homoseksuaalisuus on Zimbabwessa rikos.

Farai on suljettuna tällä hetkellä Espoon poliisin putkassa.