sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Iltalehti: Nuorin Pride-kulkueen kaasuiskun uhri kolmevuotias

Iltalehti/STT: Nuorin Pride-kulkueen kaasuiskun uhri kolmevuotias 4.7.2010

Poliisi on jatkanut eilisen seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueeseen kohdistuneen kaasuiskun tutkintaa.

Kulkueeseen osallistuneiden päälle sumutettiin pippuri- ja kyynelkaasua. Kaasua levisi myös kulkuetta seuranneiden ihmisten päälle.

Tekoja tutkitaan pahoinpitelyinä. Uhrit ovat loukkaantuneet lievästi, mutta asianosaisina on ollut alle 15-vuotiaita lapsia, mikä on koventamisperuste. Nuorin uhreista on 3-vuotias.

Lisäksi tekoon liittyy rasistisia piirteitä, mikä saattaa koventaa tuomioita. Epäilyt ovat huudelleet seksuaalivähemmistöjä halveksia kannanottoja kulkueeseen osallistuneille.

Poliisi on ottanut kiinni kolme noin 20-vuotiasta miestä. Muutaman muun miehen henkilöllisyyttä selvitetään, sillä poliisi uskoo, että tekijöitä on todennäköisesti ollut enemmän.

Koskaan aiemmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-kulkuetta kohtaan ei ole tehty väkivaltaista iskua Suomessa. Kulkue järjestettiin nykymuodossaan viidettä kertaa.

Poliisi päättää epäiltyjen pidättämisestä iltapäivällä.

_______________________________________________

Uusi Suomi: Rasistisen kaasuhyökkäyksen nuorin uhri oli 3-vuotias

Poliisi on jatkanut eilisen seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueeseen kohdistuneen kaasuiskun tutkintaa.

Tekoja tutkitaan pahoinpitelyinä. Uhrit ovat loukkaantuneet lievästi, mutta asianosaisina on ollut alle 15-vuotiaita lapsia, mikä on koventamisperuste. Nuorin uhreista on 1-vuotias.

Lisäksi tekoon liittyy rasistisia piirteitä. Kolmea noin 20-vuotiasta miestä odottaa vähintään sakkorangaistus.

Poliisi päättää epäiltyjen pidättämisestä iltapäivällä.

Helsinki Pride -kulkueen kimppuun hyökättiin lauantaina iltapäivällä Aleksanterinkadun ja Kluuvikadun risteyksen lähettyvillä.

________________________________________________

Vartti: Kaasuiskun tekijöillä rikostaustaa

Poliisi pidätti seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueeseen lauantaina kaasuiskun tehneet kolme miestä sunnuntaina aamupäivällä. Tutkinnanjohtaja Kari Aaltion mukaan osalla miehistä on aiempaa rikostaustaa. Jo eilen kiinniotetun kolmikon lisäksi karkuteillä on kuitenkin vielä muutamia henkilöitä, joilla poliisi arvelee olevan osuutta iskuun.

Asianomistajien joukko on kasvanut koko sunnuntaiaamupäivän ajan. Tällä hetkellä paprika- ja kyynelkaasua päällensä saaneita on poliisin tiedossa jo yli 30, joista nuorin on alle 1-vuotias lapsi.

- Jatkuvasti tulee asianomistajia ilmoittamaan yhteystietojaan, Aaltio kertoi sunnuntaina puolenpäivän aikaan.

Pienten lasten lisäksi kaasulle altistui myös muun muassa raskaana olevia naisia. Aaltion mukaan osa uhreista ei edes ollut mukana kulkueessa, vaan katselivat sitä kadulla.

"Kyseessä oli hyökkäys ideologiaa vastaan"

Pidätetyt miehet ovat noin 20-vuotiaita ja kotoisin eri paikkakunnilta Helsingin ulkopuolelta. Poliisi selvittelee vielä 2-5 henkilön osuutta Kluuvikadun ja Aleksanterinkadun kulmassa tehtyyn iskuun, jossa oli Aaltion mukaan mukana rasistisia piirteitä.

- Kyllähän kyseessä oli hyökkäys ideologiaa vastaan.

Iskun suunnitelmallisuus ja rasistinen motiivi ovat rikoslain mukaan tuomiota koventavia perusteta. Poliisi pitää iskua viharikoksena.

Aaltion mukaan pidätettyjen miesten hallusta löytyi sekä paprika- että kyynelkaasua. Hyökkäyksen uhrit kärsivät iskun jälkeen muun muassa hengitystieoireista ja silmien kirvelystä.

Poliisi tutkii tapausta tällä erää pahoinpitelyinä ja toisen vahingoittamiseen tarkoitetun esineen tai aineen hallussapitona julkisella paikalla. Tapauksesta jotain tietävien toivotaan ottavan yhteyttä poliisin numeroon 071 877 4175.

Lauantaina järjestetty Helsinki Pride 2010 -kulkue sujui välikohtausta lukuun ottamatta HeSeta ry:n mukaan mainiosti. Mukana oli tänä vuonna yli 5000 ihmistä, mikä on ennätyslukema kulkueen historiassa.