maanantai 21. helmikuuta 2011

Alexis Kouros: Tyhjän maan vartijat

Magma: Alexis Kouros: Tyhjän maan vartijat 17.2.2011
Helsinki Times: Alexis Kouros: Salute to the true Finns, we love you! 21.4.2011

Tammikuussa 25-vuotias lumenpudottaja Espoosta päätti myydä omaisuutensa ja muuttaa Thaimaahan. Hänen ilmoituksensa huuto.net -sivuilla herätti toimittajan huomion. "Ville toteuttaa unelman, josta monet vain haaveilevat", Helsingin Sanomat kirjoitti. Lumenpudottajasta tuli nopeasti julkkis ja hänen tarinastaan tuli HS.fi:n kaikkien aikojen luetuin artikkeli. Sadat lukijat rohkaisivat Villeä ja kertoivat, miten he haluaisivat tehdä saman.

En voinut olla huomaamatta kahta asiaa, jotka oli jätetty pois kaikista lehtikirjoituksista ja keskusteluista. Ensinnäkin, oli rikottu yhtä suomalaista tabua; ei saisi puhua siitä, että jossakin muualla maailmassa olisi mukavampaa asua kuin Suomessa. Jopa talven pimeimpinä päivinä, kun putsaat lumikasaa autosi päältä ja olet vaarassa liukastua jäisellä kadulla, on parasta olla avoin ja pitää mielessä miten ihana Suomen talvi onkaan ja miten mahtavaa on, että meillä on neljä vuodenaikaa. Loppujen lopuksi, Suomeen syntyminenhän on kuin lottovoitto.

Toiseksi, en voinut olla miettimättä, miten tämä tarina olisi kerrottu ja miten lukijat olisivat reagoineet, jos thaimaalainen rantavahti olisi tylsistynyt vuokraamaan aurinkotuoleja turisteille (tätä Ville kaiketi suunnittelee tekevänsä Thaimaassa) ja aikoisi myydä omaisuutensa pyrkiäksensä asettumaan Suomeen - sanotaan vaikka pudottamaan lunta katoilta? Miten toimittaja olisi kirjoittanut jutun ja miten lukijat olisivat kommentoineet sitä?

No, jos ei ihan täsmälleen päinvastainen tapahtuma, niin samantapainen muuttoliike tapahtuu joka vuosi kun joukko thaimiehiä ja -naisia tulevat Pohjois-Suomeen poimimaan marjoja kuukaudeksi ja lähtevät takaisin vaatimattoman rahasumman kera. Vaikka heillä ei ole mitään suunnitelmia jäädä - ja heidän käyntinsä epäilemättä on hyödyksi Suomen taloudelle - heidän herättämänsä reaktiot eivät valitettavasti ole läheskään niin myönteisiä kuin Villen.

Tämä tarina osoittaa, miten kieroutunut näkökulma vallitsee maahanmuuttoasioita Suomessa tällä hetkellä. Globalisaatio ja ihmisten "vapaa" liikkuvuus on kaksisuuntainen tie, mutta sellaisena sitä ei aina nähdä.

Ympäri maailmaa elää noin 1,5 miljoonaa suomalaisten jälkeläistä. Vuosien 1965 ja 1970 välillä Suomesta lähti keskimäärin 21 000 ihmistä muihin maihin, lähinnä Ruotsiin, Australiaan ja Yhdysvaltoihin. Suomalaiset ovat Ruotsin suurin vähemmistö. Ilman maastamuuttoa Suomen väkiluku olisi tänä päivänä 7 miljoonaa.

Suurin osa Suomesta lähteneistä ihmisistä lähti paremman elämän, auringon ja rakkauden perään. Tilastollisesti ne noin 140 000+ ihmistä jotka ovat tulleet Suomeen muualta, ovat päätyneet tänne juuri samoista syistä. Vain noin 30 prosenttia Suomessa asuvista ulkomaalaisista on pakolaisia tai turvapaikan hakijoita, ja monet heistä on tuotu tänne kiintiöpakolaisina Suomen hallituksen toimesta.

Suomi on siis selvä "voittaja" maailmanlaajuisessa ihmisten muuttovirrassa - sillä on yli seitsemän kertaa enemmän vientiä kuin tuontia - minkä ihmeen takia täällä siis kuhistaan niin voimakkaasti maahanmuuton tuomista ongelmista?

Jotkut voivat väittää, että muihin maihin lähteneet suomalaiset olivat enimmäkseen kunnon kansalaisia ja kovia työntekijöitä, jotka olivat hyödyksi yhteiskunnille joihin he saapuivat - ja että tänne tulevat maahanmuuttajat eivät puolestaan aina ole hyödyksi, vaan monet heistä ovat rikollisia. YLE:n uutisten mukaan suomalaiset ovat suurin etninen ryhmä Ruotsin vankiloissa. Vuoden 2010 lopulla Ruotsin vankiloissa oli 350 Suomen kansalaista. Vertailun vuoksi, Suomen vankiloissa oli 200 ulkomaalaista, tarkoittaen henkilöitä kaikkialta maailmasta.

Toinen väittämä on, että Suomi on pieni ja homogeeninen maa ja että ulkomaalaisten nopea virta on aiheuttanut vastareaktion. Todellisuudessa "maahanmuuttokriittinen" ja muukalaisvastainen ajattelu on lisääntynyt jopa nopeammin kuin itse maahanmuutto.

Mielipidemittaukset näyttävät, että Perussuomalaisten kannatus kasvaa koko ajan. Kannatus on noussut alle kahdessa vuodessa 6 prosentista 17 prosenttiin. Maassa, jossa 2,7 prosenttia väestöstä on maahanmuuttajia, nämä luvut eivät vastaa toisiaan.

Ruotsissa, jossa 14,3 prosenttia väestöstä on maahanmuuttajia, Ruotsidemokraatit saivat 5,7 prosenttia äänistä viime vaaleissa. Päinvastoin kuin Suomessa, missä Perussuomalaiset ovat saaneet hyvin sallivan vastaanoton, Ruotsidemokraatteja boikotoitiin median toimesta. Myös kaikki muut puolueet ja lukuisat julkisuuden henkilöt vetosivat kansalaisiin, etteivät he äänestäisi Ruotsi-demokraatteja.

Belgiassa, joka on Kainuun kokoinen, on kaksi kertaa suurempi väestö kuin Suomessa ja 7 % väestöstä on maahanmuuttajia.

Geert Wildersin maahanmuuttovastainen puolue sai 15 prosenttia äänistä Hollannin vaaleissa. Toisaalta Hollanti on kymmenen kertaa Suomea pienempi, ja sen väkiluku on yli 16 miljoonaa, josta yli 10 prosenttia on maahanmuuttajia.

Toisaalta Rotterdamissa on marokkolaissyntyinen pormestari ja niin Ruotsin, Tanskan, Hollannin kuin Belgian parlamenteissa istuu useita maahanmuuttajia.

Suomi on Euroopan kuudenneksi suurin maa pinta-alaltaan ja se on yksi maailman harvimmin asutuista maista. Belgia, Tanska ja Hollanti yhteensä mahtuisivat kolminkertaisesti Suomeen. Silti heidän yhteenlaskettu väkilukunsa on 32 miljoonaa, joka on enemmän kuin kuusi kertaa Suomen väkiluku.

Timo Soini, Perussuomalaisten puheenjohtaja, myönsi hiljattain Helsingin Sanomien haastattelussa, että maahanmuutto on yleisellä tasolla pieni asia. Hänen mukaansa se on kuitenkin tärkeä asia noin 10 prosentille puolueensa äänestäjistä: "He ovat isänmaallisia, vihaisia nuoria miehiä, jotka pitävät makkarasta ja moottoriurheilusta ja heille maahanmuutto on iso juttu."

Eli jos maahanmuuttovastaisuus heijastaa ainoastaan kymmenesosan Perussuomalaisten mahdollisten äänestäjien tuntemuksia, mikä on muun 90 prosentin takana? Protesteja, jotkut sanovat. "Ihmisillä on oikeus olla vihaisia", Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen itse sanoi. Mutta jos protestin vuoksi tukee puoluetta, jolla ei ole minkäänlaista puolueohjelmaa - edes maahanmuuttoa koskien - sehän on kuin hyppäisi rikkinäiseen autoon, koska juna on hidas.

Soinin rehellisestä paljastuksesta huolimatta maahanmuutto näyttää olevan yksi tämän vuoden eduskuntavaalien pääteemoista ylipäätään - varsinkin Perussuomalaisilla.

Onko sitten isänmaallista suunnata kansan huomio pois oikeista ongelmista pienempään helpommin sulatettavaan ongelmaan saadakseen heidän äänensä vaaleissa?

Tunteet poissulkien, tarvitaan vain vähän maalaisjärkeä sen tiedostamiseksi, että maahanmuutto ei ole Suomen kohtaamien ongelmien kärkipäässä tällä hetkellä. Näitä ovat esimerkiksi alkoholin käyttö, perheväkivalta, talouskriisi ja valtionvelka, kansainvälisen kilpailukyvyn menettäminen sekä ikääntyvä väestö, muutamia mainitakseni.

Voiko olla niin, että nämä vihaiset nuoret miehet pelkäävät, että maahanmuutosta voisi tulla ongelma tulevaisuudessa, ellei sitä kontrolloida?

Yhdistyneiden Kansakuntien väkilukuennusteiden mukaan Suomen väkiluku tulee vuonna 2050 olemaan 5 445 000. Tästä luvusta joka kolmas tulee olemaan yli 60-vuotias. Eikä tarvitse mennä niin pitkälle tulevaisuuteen; 27 prosenttia suomalaisista tulevat olemaan yli 60-vuotiaita vuonna 2015.

Ennusteiden mukaan nettomaahanmuutto Suomeen tulee olemaan keskimäärin 6000 henkeä vuodessa.

On sanomattakin selvä, että maahanmuutto ei ole ongelmaton ja että hyvin toimiva ja reilu valvontajärjestelmä on tarpeellinen. Mutta on myös olennaista huomata, että maailma on muuttunut pysyvästi. Tänä päivänä ihmiset muuttavat maasta toiseen enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Meidän kaikkien on pärjättävä uudessa globaalissa yhteiskunnassa, missä internet ja halvat lennot, muiden joukossa, yhdistävät jokaisen pienen kylän toiseen toisella puolella maapalloa.

Rohkenen väittää, että jos maahanmuutosta muodostuisi Suomelle ongelma lähitulevaisuudessa, kyse olisi siitä, että liian harva olisi halukas muuttamaan tänne maan kasvavasta työvoimapuutteesta huolimatta. Ikääntyvä Eurooppa joutuu pian kilpailemaan kehitysmaista tulevasta työvoimasta.

_______________________________________________


Helsinki Times: Alexis Kouros: Salute to the true Finns, we love you!

“The tribe has spoken. It’s time for you to go,” Jeff Probst, the host of the reality show Survivor, would say. Half of the sitting MPs must extinguish their torches and leave the stage. Enter, Timo Soini and his tribe, Jussi Halla-aho, Kike Elomaa and the rest.

THE election results have shocked many people both in the country and abroad. Facebook is full of status updates of disappointed and horrified Finns. “I’m not going out for four years,” says one Finnish user. “It’s time to pack and move abroad,” writes another. Several groups were formed on Facebook in reaction to the results. Many joined political parties. While part of the nation is ready to announce a national day of mourning, those who wanted a change are celebrating. But what kind of change is this and where does it come from?

Take Kalle (true case, name changed), for example. He is a successful, Swedish-speaking business owner. He has always voted for either the Swedish Folk Party or the right-of-centre National Coalition Party. This year he voted for perussuomalaiset (Timo Soini’s party, nicknamed persut) for two reasons: he is “pissed off that Somali women got their exclusive swimming time” at a swimming pool in Korso (although he lives in Espoo, miles away from that swimming pool and that exclusive time has long been terminated); and he is “fed up with the Romanian beggars” on the streets. Never mind that persut plan to weaken the status of the Swedish language in Finland, will increase taxation on capital and high earners (where Kalle also belongs), will end government support for the art class that his daughter attends, and according to experts – if their financial plans are implemented – will take the country to bankruptcy.

Kalle from Espoo could be an outlier – but who are the other people who have voted for persut?

The support for persut has been rather even across the country but the party proved to be most popular in Satakunta, Kymi, Pohjois-Savo, Oulu and Lappi. However, if you want the hype, welcome to Kihniö! This small county, 115 kilometres north-east of Tampere, is the only place in Finland where more than half of the population (53.2%) voted for persut. One thing that all of these places have in common is that they have a minimal number of immigrants – and they are at the receiving end of EU funding.

If “the middle of nowhere” had a geographical position, Kihniö would be a rather good choice. The distance from any place considered a city is, on average, 150 kilometres. This is a town where 2,300 people live in an area of 391 km2, i.e. 6.5 residents per km2. In Kihniö, 23% of the population is aged 65+ and there are two registered foreigners living there. And guess what, they are two Estonian doctors who treat the town’s ageing population. Brussels is far away from Kihniö and the county receives more than half a million euros of agricultural aid from the EU every year, in addition to other developing-area funds for its companies and businesses.

In a recent interview with Helsingin Sanomat, Timo Soini admitted that immigration is a minor issue in general but that it is a major issue for – by his estimate – 10 per cent of the party’s supporters. “These are nationalistic, angry young men who like sausages (makkara) and motor sports, and for them immigration is a big issue.”

While Soini himself has repeated that he does not see immigration as a problem, the street-level activists and supporters of his party are strongly emotional about the topic. For them, as for our example Kalle, this was probably the most important issue in these elections.

Soini’s estimated 10 per cent is probably a more accurate reference to the level of expression of the party’s supporters than to their attitude. A few years ago, when the party’s support was a mere 5 per cent, the vote puller of persut was the late Tony Halme, whose winning rhetoric was mainly anti-immigration outbursts – a card that quite a few of the newly elected candidates have continued to play successfully. Xenophobic rhetoric has certainly been the rocket fuel of the persut. Are all persut supporters racist? No. Are all of them xenophobic? Most probably yes.

There is no doubt that there has been a rise in immigration in Finland, like in many other countries around the world. It also goes without saying that immigration has its problems, and the need for a well functioning and fair control system is obvious. But it’s also essential to realize that the world has changed for good and people are moving from one country to another more than ever. We all have to cope with the new global society where internet and cheap flights, among others, connect every small village to another on the other side of the globe.

Finns themselves have actually emigrated to other countries more than many other nations. There are around 1.5 million people of Finnish decent living around the world. Between the years 1965 and 1970, an average of 21,000 people left Finland every year for other parts of the world, mainly to Sweden, Australia and the US. Finns are the number one foreign minority in Sweden. Without emigration, Finland’s population would today be 7 million.

Most of these people who left Finland for other countries did so in search of a better life, more sun or for love. Statistically, the more than 140,000 people from different countries living in Finland have ended up here for similar reasons. Only about 30 per cent of foreigners living in Finland have come as refugees or asylum seekers, many of whom have been brought here as quota refugees by the Finnish government itself.

So Finland, being a clear “winner” in the global peoples’ movements – with more than seven times more human exports than imports – why and what is all of the fuss about the problem of immigration?

Some may say that the Finns who left for other countries were mostly good citizens and hard workers who benefited the societies that they migrated to – and that the immigrants that we get coming to Finland are not always useful, and many of them are criminals. Well, according to YLE news, Finns are the largest ethnic group in Swedish prisons. There were 350 Finnish nationals in Swedish jails at the end of 2010. By comparison, there were 200 foreign nationals in Finnish prisons at the same time, i.e. from any country in the world. It’s worth noting that most Finns living in Sweden hold Swedish citizenship and would not be in that statistic if they went to jail, and most foreigners in Finnish jails are “crime tourists” – in other words, not immigrants.

Another argument would be that Finland is a small and homogenous country and that the rapid flow of foreigners has caused a reaction. In fact, the rise of the “immigrant-critical” and xenophobic thinking has been even swifter than the influx of foreigners.

The support for persut rocketed from a mere 5% in 2007 up to the 19% election results last week. In a country with 2.7% of immigrants, these popularity levels are out of proportion by any standards.

For comparison, in Sweden, which has a 14.3% immigrant population, the equivalent Sweden Democrats received 5.7% of the votes in last year’s elections. Contrary to the lenient reception that persut have received in Finland, the Sweden Democrats were boycotted by the media and all other parties and numerous celebrities pledged with the people not to vote for them.

Belgium, which is the size of Kainuu province, has twice the population of Finland and a 7% immigrant population. Geert Wilder’s anti-immigrant party gained 15% of the votes in the Dutch elections. Then again, The Netherlands is ten times smaller than Finland and has a population of more than 16 million, with 10% being immigrants. Also, Rotterdam has a Moroccan-born mayor and there are several immigrants in the parliaments of Sweden, Denmark, Holland and Belgium.

Finland is the sixth-largest country in Europe and has one of the lowest population densities in the world. Belgium, Denmark and Netherlands put together, would fit into Finland three times, yet their combined population is 32 million, which is more than six times the population of Finland.

Despite Soini’s honest confession, immigration has been a major theme for this year’s parliamentary elections in general, and for the persut in particular. Is it then patriotic to divert the nation’s attention from real problems to a minor one, which is much easier to digest, to get their votes?

Emotions aside, just some common sense is enough to acknowledge that immigration is not in the Top 10 list of Finland’s real problems at the moment, which would be in the areas of alcohol, domestic violence, the financial crisis and the high level of national debt, loss of international compatibility and an ageing population, to name a few. Could it be that these angry, patriotic men are afraid that immigration will become a problem in the future if it is not controlled?

According to the United Nations world-population prospect, Finland’s population in 2050 will be 5,445,000. From this number, 1 in 3 Finns will be aged over 60. No need to go too far into the future; 27% of Finns will be over 60 by 2015. Net immigration to Finland is estimated to remain, on average, 6,000 per year.

If immigration were to become a problem for Finland in the near future, I dare to predict that it would be the lack of people willing to move here despite rising demand for a larger work force, because an ageing Europe will soon have to compete for its work force from developing countries.

The name of the party, “perussuomalaiset”, has been wrongly translated into English as “True Finns”. According to the dictionary the accurate translation for the word perus would be “basic, primal, elementary or fundamental”, all of which would picture the party’s mentality much more accurately.

Having lived in Finland for more than 20 years, I refuse to take the result of these elections as a hint to move out. No matter how depressing the rise of the persut may be, there is a brighter side to the story: 81 per cent of the electorate did not vote for them. To me, those are the “true Finns”. And I salute them. To me, a true Finn is open-minded, tolerant, international, intelligent and honest. I know many of them. They are lovely.