perjantai 25. helmikuuta 2011

Ilta-Sanomat: Alaston Ekomies puolusti kotiaan: Tunkeutuja sai 36 euron sakot

Ilta-Sanomat: Alaston Ekomies puolusti kotiaan: Tunkeutuja sai 36 euron sakot 25.2.2011

43-vuotias puolalaismies selvisi minimaalisilla sakoilla tunkeutumisestaan TV2:n Ekomiehenä aikoinaan tunnetun Timo Vottosen kotiin.

Puolalaismies rimpautti kerran Vottosen talon ovikelloa. Kun kukaan ei tullut ovelle, mies asteli omin luvin peremmälle. Ovi ei nimittäin ollut lukossa.

Vottonen näki miehen hääräilevän tuulikaapissa. Kamppailulajeja harrastaneiden miesten välille syntyi ankara tappelu. Iskuja jaelttiin puolin ja toisin.

Kohtaaminen tuli kummallekin osapuolelle yllätyksenä. Vottonen ei osannut puolalaismiehen vierailuun isommin varautua. Hän oli juuri suihkuun menossa, ja otti kutsumattoman vieraan vastaan ilkialastomana.

Puolalainen kuului yhdeksän miehen ryhmään, joka oli lähetetty Suomeen kaupustelemaan tauluja. Miehet asuivat mökissä leirintäalueella, jonka tarkkaa sijaintia 43-vuotias mies ei kertomansa mukaan tiedä.

Joka aamu pomo antoi miehille 20 taulua. Miehet pakattiin Transitiin ja tiputettiin omakotialueille. Siellä tarkoitus oli kiertää talosta taloon ja myydä kuvia 15 euron hintaan. Siitä 6 euroa meni pomolle.

Kertomansa mukaan puolalaismies levitti kuvat nähtäville Vottosen talon tuulikaapissa. Alaston Ekomies tuli paikalle ja otaksui, että ventovieras mies on penkomassa hänen tavaroitaan varastamistarkoituksessa.

Miesten kohdatessa alkoi Suomi-Puola nyrkkeily- ja painimaaottelu. Osansa sai myös Vottosen 83-vuotias äiti, joka välillä jäi rytäkässä kaikkein alimmaiseksi. Teräsmuori ei moisesta häkeltynyt.

- En ollut raukka enkä pelkuri. Olin rohkea ja maltillinen. Moni tämän ikäinen nainen olisi lähtenyt karkuun, kertoi äiti oikeudessa.

Äidillä oli entuudestaan kokemusta tiukoista tilanteista.

- En pelkää yhtä miestä, koska olin aikanaan valmis kuolemaan sodassa, äiti kertoi poliisikuulusteluissa.

Kamppailu päättyi Suomi-pojan voittoon. Vottonen paiskasi puolalaisen kolme kertaa talonsa portailta hankeen. Sen jälkeen mies lähti nilkuttamaan verissäpäin pois paikalta. Pienen matkan päässä poliisi otti hänet kiinni.

Syyttäjä syytti puolalaismiestä kotirauhan rikkomisesta, varkauden yrityksestä sekä pahoinpitelystä. Oikeudessa syyte varkauden yrityksestä hylättiin. Muut syytteet menivät läpi.

Puolalaismiehelle tuomittiin 60 kappaletta 6 euron päiväsakkoja.
Kun mies on ollut kiinni tekopäivästä saakka, siitä syystä vähennettiin 54 päiväsakkoa. Hänet määrättiin maksamaan 6 kappaletta 6 euron päiväsakkoja, yhteensä 36 euroa.

Valtiolle tapaus tuli kalliimmaksi. Valtio maksaa miehen avustajalle 1919 euroa, sekä Vottoselle ja todistajalle yhteensä 151 euroa.