maanantai 14. helmikuuta 2011

HS: Mediatorilla väiteltiin ja vaikutettiin

Helsingin Sanomat: Mediatorilla väiteltiin ja vaikutettiin 11.2.2011

Toimittaja Ville Blåfield
Jos Suomi ottaa enemmän maahanmuuttajia, riittääkö töitä enää suomalaisille?

Nasima Razmyar, kansanedustajaehdokas, SDP
Mun mielestä maahanmuuttajat ei vie suomalaisten työpaikkoja, mutta toisaalta työperäisen maahanmuuton kanssa mä en edelleenkään usko siihen, että tänne pursuaa ihmisiä, jos me avataan ovia. Lähinnä mä toivoisin, että Suomi olisi entistä houkuttelevampi maa tulla myös hyvin korkeasti koulutetuille ihmisille tekemään tänne töitä. Mutta tänä päivänä meillä on valtavasti työttömiä niin suomalaisten kuin maahanmuuttajienkin keskuudessa. Ja kyllä mä päättäjänä keskittyisin enemmän tähän vaikeaan kysymykseen, koska nimenomaan siihen vaikuttaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin se, että haalitaan tuolta muualta päin.

Wille Rydman, kansanedustajaehdokas, Kokoomus
Se ei ole kovin älykästä ajatella sillä tavalla, että Suomessa olisi joku tietty määrä työtä, ja sitten kun tulee riittävä määrä ihmisiä, niin sen jälkeen työt yhtäkkiä loppuu. Työ on sellainen tekijä, että jos tänne tulee vaikka maahanmuuttaja, joka perustaa kebab-yrityksen, niin kyllä se on ihan uutta työtä, eikä se ole keneltäkään pois. Mutta sitten toinen asia on se, että toimiiko tämä suomalainen maahanmuuttopolitiikka sellaisenaan kun se on tällä hetkellä. Että meillä on sen verran korkea verotus Suomessa, että se ei välttämättä houkuttele sellaisia ulkomaisia osaajia, joilla olisi joitain muitakin vaihtoehtoja. Mutta samaan aikaan meillä on kuitenkin esimerkiksi turvapaikanhakijoille sen verran korkeat - siis Euroopan suurimmat - sosiaaliturvaetuudet täällä Suomessa, että se houkuttaa paljon sellaista väkeä, jonka sopeutumisedellytykset Suomeen on taas paljon heikommat. Että tässä mielessä meidän kyllä täytyy kuitenkin maahanmuutossakin pitää järki kädessä ja pyrkiä siihen, että ne jotka tulee, niin niillä myöskin edellytyksen Suomessa työllistyä ja sopeutua on.

Toimittaja
Nasima, tuleeko Suomeen vääränlaisia maahanmuuttajia?

Nasima Razmyar
No, mun mielestä, jos me tuolla rajalla mietitään, että minkä takia sä olet tullut tänne, onko se sodan kautta, konfliktin, työttömyyden vai rakkauden perässä, niin kyllä siinä mulla ainakin itsellä menee vähän...että itse en pystyisi tällaista kysymystä esittämään. Jokaisella on oikeus... Toiset on syntyneet parempiin olosuhteisiin. Onko väärin, että toinen, jolla on huonommat olosuhteet, hakee sitä parempaa? Varmasti jokainen suomalainenkin lähtisi sitä tekemään. Eli tällainen asettelu tuntuu mun mielestä hyvin ihmeelliseltä, enkä mä oikein tiedä, että mihin Wille myöskin... Esimerkiksi mä en tiedä tähtäsitkö noihin meidän...

Toimittaja
Wille kertoo.

Wille Rydman
Siis siinä vaiheessa, kun ollaan jo rajalla, niin siinä vaiheessa tietysti peli on jo omalla tavallaan menetetty. Siinä vaiheessa henkilö on jo tullut. Mutta kun me mietitään sillä tavalla, että miten me lähdetään rakentamaan esimerkiksi meidän turvapaikkapolitiikkaa. Niin jos on tilanne, jossa Suomessa maksetaan merkittävästi korkeampia etuuksia kuin muissa pohjoismaissa, niin ihmis...

Nasima Razmyar [keskeyttää]
Mihin sä perustelet, ei ei tää, ei tää...

Wille Rydman
No siis siitä yksinkertaisesti, että Suomessa rahallinen toimeentulotuki, mitä turvapaikanhakijalle maksetaan, on suurempi kuin muissa pohjoismaissa.

[Nasima puistelee päätään]

Toimittaja
Maksetaanko täällä liikaa siis?

Wille Rydman
Maksetaan ilman muuta.

Nasima Razmyar [yrittää keskeyttää ja puistaa huvittuneen näköisenä päätään]
Suurempi kuin Norjan?


Wille Rydman
Ja tämä johtaa nimenomaisesti siihen, että kun puhutaan ihmissalakuljetuksesta, niin ymmärretään, että Suomi on houkuttelevampi kohde sitten niin kuin suunnata sitä turvapaikanhakijavirtaa. Ja tämä on aiheuttanut meillä isoja ongelmia meidän vastaanottokeskuksissa.

Nasima Razmyar
Vastaanottokeskusten tilanne...esimerkiksi meillä on tällainen mielikuva, että siellä eletään rahoilla. Ihmiset saa kolme kertaa päivässä ruokaa, jokunen välipala...

Wille Rydman [keskeyttää]
Lisäksi 300 euroa kuussa riihikuivaa rahaa.

Nasima Razmyar
Siis tarkoitatko...vastaanottokeskuksissa? Sulla on kyllä mennyt vähän...

Wille Rydman
Siis turvapaikanhakijat.

Nasima Razmyar
Mutta mä puhun nyt vastaanottokeskuksista, joissa sielläkin ajatellaan, että ne saa valtavasti rahaa, ja todellisuudessa se on muutama kymppi hygieniatarvikkeisiin. Ja ylipäänsä tässä maahanmuuttokeskustelussa mun mielestä pelataan aivan liikaa mielikuvilla eikä faktoilla. Ja mun mielestä, Wille, noi ei perustuneet edes faktoihin, mitä sä äsken sanoit.

Wille Rydman
Faktaa on se, että turvapaikanhakija saa Suomessa likipitäen 300 euroa kuussa riihikuivaa rahaa puhtaana käteen. Se on enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa.

Nasima Razmyar
Niin saa suomalainen työtönkin. Miksi sä asetat ne vastakkain?

Wille Rydman
Sen vuoksi, että jos ajattelee sitä, että tulee sellaisesta maasta, jossa ehkä eletään alle eurolla päivässä, niin se on merkittävä tulonlisäys, kun taas Suomessa se on oikeasti pieni siihen, mitä se on Suomessa. Se on toisille erittäin houkutteleva, vaikka se ei Suomessa iso summa olisikaan. Ja silloin me suunnataan meidän maahanmuuttopolitiikkaa väärään suuntaan.

Nasima Razmyar
Tämä tapa ajatella että...ihmisethän antaa kymmeniä tuhansia, että ne pääsee tänne. Yksi perheenjäsen pääsee, ehkä sitä kautta muu perhe pelastuu. Mutta tämä, että mä lähden vaan hakemaan parempaa... No, EU:n sisällä se on eri tilanne ehkä.

Wille Rydman
No onko parempi ratkaisu hätään se, että kaikki jotka on hädässä tulee tänne? Vai pitäisikö meidän pyrkiä paremminkin siihen hädän lievittämiseen, eikä vain oireiden korjaamiseen?

Nasima Razmyar
Mutta toinen hyvä esimerkki on, että kun me yritetään paikallisella tasolla auttaa, perussuomalaiset, ja sinullakin saattaa olla tästä aivan samanlainen ajattelutapa, eli miinalaivat Somaliassa, Afganistanin kriisinhallinta, niin ei missään nimessä, Suomi äkkiä pois sieltä!

Wille Rydman
Minä ainakin kannatan sekä Afganistanin kriisinhallintaa, että myöskin merirosvo-operaatiota Somaliassa!

Nasima Razmyar
Hyvä, ainakin jostain ollaan samaa mieltä, mutta toisaalta kun tänne tullaan, niin sekin on väärin. Eli kyllä se kultainen keskitie puuttuu aika lailla.

Toimittaja
Silja, miltä kuulostaa?

Silja Uusikangas, kommentaattori
No mä jäin miettimään sitä, kun sanottiin tässä, että Suomeen pitäisi saada paljon korkeasti koulutetumpaa väkeä, niin miten voidaan auttaa niitä maita, missä menee muutenkin huonosti, jos korkeasti koulutetut tulee tänne, missä on muutenkin tietty määrä korkeasti koulutettuja? Miten sitten sinne omaan maahan jää vain ne, joilla on ne heikoimmat olot?

Nasima Razmyar
Tosi tärkeätä, ja nimenomaan tämän takia keskittyisin tähän humanitaariseen puoleen, eikä vaan ajatella maahanmuuttajia työllisyysnäkökulmasta, että mitä hyötyä heistä. Toki ihminen, joka tulee tänne, niin oma järki ja sydänkin sanoo, että haluaa rakentaa itsellensä elämää ja haluaa ottaa osaa siihen suomalaiseen yhteiskuntaan yhtä lailla kuin kuka tahansa muukin.

Wille Rydman
Mutta tässäpä itse asiassa tullaan siihen, että tutkimustulostenkin mukaan maahanmuuttaja, joka tulee Suomeen, niin hänellä on yleensä aika korkeat työhalut. Mutta ne työhalut itse asiassa alkaa hävitä hyvin nopeasti Suomeen tulemisen jälkeen, kun huomataan, että työmahdollisuuksia ei välttämättä kielitaidottomalle täällä ole. Ja toiseksi meillä on vielä sellainen sosiaaliturvajärjestelmä, joka passivoittaa ja vähentää niitä työhaluja.