sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Iltalehti: Asuntovarkaita tilataan Suomeen

Iltalehti: Asuntovarkaita tilataan Suomeen 13.2.2011


Helsingin rikospoliisi huumerikosyksikkö epäilee, että pääkaupunkiseudulla oleilee useita ankkurihenkilöiksi kutsuttuja romanialaisia, jotka teettävät täällä omaisuusrikoksia.

- He eivät tee itse varkauksia, vaan tilaavat paikalle keikkamiehiä, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin rikospoliisista vahvistaa Iltalehdelle.

Poliisi on syksystä lähtien selvitellyt romanialaisorganisaation toimintaa.

- Ankkurit järjestävät keikkamiesten majoituksen, hankkivat heille ajoneuvot ja osoittavat kohteet, Larkio sanoo.Poliisin mukaan keikkamiehet eivät pystyisi ilman avustusta toimimaan Suomessa, koska eivät tunne maata eivätkä osaa kieltä.

- He ovat alisteisessa suhteessa ankkuriin nähden, mutta toimivat vapaaehtoisesti. Heitä ei pakoteta tekemään rikoksia.

Varkaat ovat kiinnostuneita lähinnä vain arvokkaasta omaisuudesta, kuten kullasta, koruista, kelloista, tietokoneista ja järjestelmäkameroista.

Larkio korostaa, että vastaavaa toimintaa harjoitetaan koko Euroopan unionin alueella.

- Kyse on erittäin suuresta ja hyvin organisoidusta toiminnasta.

Pieni palkkio

Poliisin mukaan keikkamiehet kuljettavat anastetun omaisuuden heti turvaan ankkurille.

- He saavat pienen osuuden omaisuuden arvosta.

Ankkuri puolestaan toimittaa saaliin maasta tai realisoi sen Suomessa.

Keikkamiehet ovat Suomessa yleensä viikosta kolmeen viikkoon.

- Sinä aikana on tarkoitus tehdä mahdollisimman monta keikkaa ennen maasta poistumista, Larkio sanoo.

Murtosarja

Helsingin rikospoliisi selvitti tutkinnan aikana omaisuusrikosten sarjan, jonka taustahahmoksi epäillään noin 30-vuotiasta ankkurimiestä. Hänen epäillään järjestäneen kymmenien tuhansien eurojen arvoiset murrot.

Poliisin epäilyn mukaan miehen tilaamana Suomeen tuli kuusi keikkamiestä Saksasta marraskuun alussa. Miesten epäillään aloittaneen muutaman päivän kuluttua varkauksien sarjan.

Heidän epäillään tehneen viisi asuntomurtoa ja yhden liikemurron pääkaupunkiseudulla. Yksi murroista jäi yrityksen asteelle.

Poliisi sai tutkinnan aikana osan anastetusta omaisuudesta takaisin. Noin 10 000 euron arvoiset korut löydettiin maastokätköstä.

Tutkinnan aikana seitsemän miestä on vangittu Helsingissä törkeistä varkauksista epäiltyinä. Yksi vangituista on ankkuriksi epäilty mies. Epäillyt ovat poliisin mukaan pääosin myöntäneet teot, joista heitä epäillään.

Jutun esitutkinta-aineisto on lähdössä lähipäivinä syyttäjälle.

Johtoa ei tiedetä

Komisario Jukka Larkio Helsingin rikospoliisista sanoo, ettei tutkinnassa päästy rikosorganisaation huipulle.

- Jossakin yläpuolella on taho, joka ohjailee toimintaa, Larkio sanoo.

Helsingin rikospoliisi on tutkinnan aikana tehnyt yhteistyötä useiden EU-maiden poliisien kanssa. Tutkintaan ovat osallistuneet myös Länsi- ja Itä-Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen poliisit.

- Tällainen tutkinta vaatii laajaa yhteistyötä, kun pureudutaan muuhunkin kuin vain suoritusportaaseen. Jos ankkureihin ei päästä käsiksi, toiminta jatkuu entiseen malliin, Larkio huomauttaa.