torstai 24. helmikuuta 2011

Iltalehti: Thors: Pakolaisaallolla liioittelu lietsoo pakolaisuutta

Iltalehti/STT: Thors: Pakolaisaallolla liioittelu lietsoo pakolaisuutta 24.2.2011

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) mielestä Italian olisi syytä lopettaa kauhukuvien maalailu Libyasta tulevasta pakolaisaallosta.

Thorsin mielestä massiivisesta maahanmuuttoaallosta puhuminen vain lietsoo pakolaisuutta Pohjois-Afrikasta.

Thorsin mielestä Italian äänekkyys pakolaisasiassa on arveluttavaa etenkin siihen nähden, että väkilukuun suhteutettu turvapaikanhakijoiden määrä on ollut Italiassa varsin alhainen muihin EU-maihin verrattuna.

Thorsin mukaan Pohjois-Afrikan tilanne ei toistaiseksi anna aihetta erityistoimiin Suomessa.

_____________________________________________________

Helsingin Sanomat: Thors: Lukuja Pohjois-Afrikan tulijoista turha liioitella

Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mukaan arvioita Pohjois-Afrikan maista Eurooppaan mahdollisesti saapuvista turvapaikanhakijoista on turha liioitella.

"Lukuja on kaikenlaisia", Thors sanoi torstaina Brysselissä.

EU-maiden maahanmuutto- ja sisäministerit keskustelivat torstaina Pohjois-Afrikan tilanteesta. Esillä oli myös kysymys mahdollisista turvapaikanhakijoista.

Italia on varoittanut, että Pohjois-Afrikan levottomuudet voivat vyöryttää EU:hun jopa 1,5 miljoonaa tulijaa kriisimaista.

Toistaiseksi Italian Lambedusan saarelle on saapunut 5 000–6 000 turvapaikanhakijaa lähinnä Tunisiasta.

Muut jäsenmaat suhtautuivat kuitenkin Italian varoituksiin epäillen.

"Se, kuka on äänekkäin, ei ole aina se, jolla on eniten ongelmia", Thors sanoi.

Ruotsin maahanmuuttoministerin Tobias Billströmin mukaan Italia on rikas maa, jolla on varaa huolehtia joistakin tuhansista turvapaikanhakijoista.

Thorsin mukaan on tärkeintä, että EU auttaa nyt Tunisiaa ja Egyptia muovaamaan uuden perustuslain ja järjestämään demokraattiset vaalit.

Libyassa tämä tulee olemaan jo vaikempaa, koska siellä perusteet ovat hatarammat kuin Tunisiassa ja Egyptissä.

EU-puheenjohtajamaa Unkari kertoi EU-ministereille torstaina, että Libyassa on yhä noin 1 000 evakuointia odottavaa EU-maiden kansalaista.

Vielä eilen heitä kerrottiin olevan kymmenkertainen määrä.

_____________________________________________________

Ilta-Sanomat: Italia varoittaa jopa 1,5 miljoonasta Libyan-pakolaisesta

Italian hallitus jatkoi torstaina varoituksiaan Libyasta Eurooppaan suuntautuvasta massiivisesta pakolaisaallosta.

Sisäministeri Roberto Maroni varoitti EU:n sisäministerien kokouksessa Brysselissä, että Italiaan saattaa pahimmassa tapauksessa tulvia jopa 1,5 miljoonaa pakolaista Pohjois-Afrikasta.

Maronin mukaan Libyassa häämöttää "katastrofaalinen humanitaarinen kriisi".

Italian varoitukset kovenevat päivä päivältä, sillä keskiviikkona ulkoministeri Franco Frattini puhui vielä vain 200000–300000 pakolaisesta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Italia pyysi EU-maita perustamaan solidaarisuusrahaston, jonka kautta voitaisiin tukea pakolaisaallon kohteeksi joutuvia Välimeren maita.

– Meitä ei saa jättää yksin. Miljoonan tai puolentoista miljoonan pakolaisen tulva pakottaisi minkä tahansa maan polvilleen, Maroni sanoi Brysselissä.

Italialle kuuluvalle Lampedusan saarelle on jo saapunut tuhansia ihmisiä Tunisiasta, minkä takia Italia päätyi pyytämään apua EU:lta.

Apua tiellä demokratiaan

Italian hätähuudot eivät saaneet myönteistä vastakaikua kaikilta EU-ministereiltä. Brysselin kokoukseen osallistuneen maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) mielestä Italian olisi syytä lopettaa kauhukuvien maalailu pakolaisaallosta. Hänen mukaansa pakolaistulvasta esitetyt määräarviot ovat täysin mielivaltaisia.

– Tässä yhteydessä ei tulisi nyt lietsoa pelkoa, Thors sanoi.

Thorsin mielestä massiivisesta pakolaisaallosta puhumisen sijaan EU-maiden tulisi keskittyä auttamaan Pohjois-Afrikan maita demokratian tielle, millä tavoin voitaisiin myös vähentää painetta maastamuuttoon.

Thorsin mielestä Italian äänekkyys pakolaisasiassa on arveluttavaa etenkin siihen nähden, että väkilukuun suhteutettu turvapaikanhakijoiden määrä on ollut Italiassa viime vuosina erittäin alhainen muihin EU-maihin – Suomi mukaan lukien – verrattuna.

– Se joka on äänekäs ei ole aina se, jolla on paljon ongelmia, Thors sanoi.

Thorsin mukaan Pohjois-Afrikan tilanne ei ole toistaiseksi antanut aihetta erityistoimiin Suomessa.

________________________________________________

Iltalehti: Eurooppaa uhkaa pakolaiskatastrofi

Pahimpien kauhuskenaarioiden mukaan luhistuvasta Libyasta voi rynniä Eurooppaan jopa satojatuhansia ihmisiä.

Italian ulkoministeri Franco Frattini arvioi keskiviikkona, että Libyasta voi levottomuuksien takia paeta Italiaan jopa satojatuhansia ihmisiä. Myös Suomen ulkoministeriöstä todetaan uhkan olevan todellinen.

- On selvää, että Libyan kriisi on vakava ja todellinen uhka Euroopan Unionille. Naapurimaassamme tapahtuu valtavia yhteiskunnallisia mullistuksia, toteaa Afrikan ja Lähi-idän osaston apulaisosastopäällikkö Heikki Tuunanen.

Tuunasen mukaan suurin osa Eurooppaan saapuvista pakolaisista suuntaisi luonnollisesti ensin Etelä-Eurooppaan. Todellisuudessa ongelma on unionin jäsenmaiden yhteinen.

- Tämä on kaikkien EU-maiden yhteinen huoli ja ongelma. Kaikki varmasti tehdään, jotta kauhuskenaario ei toteudu.

Mahdollisia pakolaismääriä Tuunanen ei halua arvioida.

Operaatiota ei suunnitteilla

Kriisiin pyritään ulkoministeriön mukaan vaikuttamaan ensisijaisesti diplomatian keinoin. Tuunanen toteaa EU:n pyrkivän tukemaan Libyan myönteistä yhteiskunnallista kehitystä. Jos libyalaiset saadaan ajattelemaan myönteisesti ja uskomaan tulevaisuuteen, Eurooppaa uhkaava pakolaisvirta pienenee.

- Tämä ei kuitenkaan ole ratkaisu tämän päivän ongelmiin. Kriisi on vielä kesken, Tuunanen myöntää.

Tuunasen mukaan on todennäköistä, että EU:ssa on käyty keskustelua jonkinlaisesta kriisinhallintaoperaatiosta, mutta sellaista ei ole tällä hetkellä suunnitteilla. Eurooppa ja Yhdysvallat ovat tällä hetkellä sorvaamassa Libyan vastaisia pakotteita.

Jonkin verran libyalaisia on jo yrittänyt rajojen yli Tunisiaan ja Egyptiin. Maasta pakenevia päästään tällä hetkellä auttamaan pääasiassa vain Libyan rajojen ulkopuolella.

- Suomen Punaisen ristin työntekijöitä on jo saapunut Tunisian rajalle perustetulle ensiapuklinikalle.

_____________________________________________

Uusi Suomi: Pakolaistulva Eurooppaan – Italian vaatimus kuohuttaa

Italia ja muut Välimeren maat vaativat, että muiden Euroopan maiden on osallistuttava Eurooppaan pakenevien pakolaisten majoittamiseen, kertoo BBC.

Italian sisäministeri Roberto Maroni sanoi Brysselissä torstaina, että Euroopan on autettava Italiaa katastrofaalisessa tilanteessa. Italia, Espanja, Ranska, Kypros, Malta ja Kreikka haluavat, että Eurooppaan tulevat pakolaiset levitetään myös pohjoisempiin Euroopan maihin.

BBC:n kirjeenvaihtaja kuvailee Välimeren maiden vaatimuksia erittäin kiistanalaisiksi.

Esitys ei olekaan saanut kovin lämmintä vastaanottoa pohjoisemmilta mailta. Itävallan sisäministeri Maria Theresia Fekter tokaisi, että Italia pärjää aivan hyvin itsekin pakolaisten kanssa. Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere kiisti pakolaistulvan olemassaolon ja sanoi, ettei Välimeren valtioiden pitäisi synnyttää sellaista asiasta puhumalla.

Italia on nostanut metelin siitä, että maahan tulvii pakolaisia levottomasta Pohjois-Afrikasta. Erityisesti pakolaisia on tullut Lampedusan saarelle.