maanantai 21. helmikuuta 2011

Vihreä lanka: Tällainen olisi perussuomalaisten hallitsema Suomi

Vihreä lanka: Jukka Vahti: Tällainen olisi perussuomalaisten hallitsema Suomi 21.2.2011

Iltalehti: Pekka Tiinanen: Soinilandia 22.1.2011

Perussuomalaiset pullistelee gallupeissa, mutta kestääkö suosio vaaleihin saakka? Puolue on viime viikkoina paljastanut kantojaan muun muassa ilmasto -ja energiapolitiikasta. Vasta loppukevään gallupit kertovat, kuinka puolueen poliittinen sisältö vaikuttaa sen kansansuosioon.

Vihreä Lanka selvitti, mitä perussuomalaisten vaikutusvallan kasvu politiikan eri sektoreilla käytännössä tarkoittaisi.

Arviot tehtiin perussuomalaisten viime vuosien poliittisten ohjelmien, puheenjohtaja Timo Soinin haastattelun, hänen Maisterisjätkä-kirjansa ja puolueen eduskunnassa esittämien kantojen pohjalta.

Analyysin tulos on se, että perussuomalaisten vaalivoitto merkitsisi hyvin erilaista muutosta kuin puolueen äänestäjät toivovat.

[...]

6. Suomi yksinäiseksi saareksi suuren maailman keskellä

Pois eurosta, etäämmäs EU:sta ja irti kansainvälisen yhteisön yhteisesti sovituista velvoitteista.

Perussuomalaiset haluaa Suomesta omaehtoisen oman tiensä kulkijan, joka ei kysele isommilta, miten asiat pitäisi hoitaa, ja jolle sitä ei myöskään tulisi kukaan ylhäältäpäin sanelemaan.

Ajatus tiivistyy puolueen eurovaaliohjelman väliotsikkoon ”Oma tupa – oma lupa”.

Mahdollisessa hallitusvastuussa perussuomalaisten liikkumavara Suomen kansainvälisen aseman muuttamisessa lainsäädännön kautta olisi pieni, ja vaalien alla esitetyt suuret puheet jäisivät käytännössä toteuttamatta. Esimerkiksi maahanmuuttopolitiikkaan ja kehitysyhteistyöhön käytettäviin rahoihin puolue tietysti pääsisi vaikuttamaan valtion budjetin valmisteluprosessissa.

Toisin kuin kaikki muut eduskuntapuolueet, perussuomalaiset ovat valmiita luopumaan Suomen sitoumuksesta nostaa kehitysyhteistyöhön käytetyt rahat 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2015 mennessä. Tämä kävi ilmi viimeksi joulukuussa Kehitys-lehden tekemässä kyselyssä. Puolue myös laskisi rauhanturvaoperaatioista Suomelle aiheutuvat kulut kehitysyhteistyön piiriin.
”Suomen kehitysapupolitiikasta on tullut punavihreä puuhamaa ja poliittisen korrektiuden suojissa lymyävä asia, josta ei saa sanoa mitään kriittistä”, todetaan puolueen vuoden 2007 eduskuntavaaliohjelmassa.

Timo Soinin ja kumppaneiden kansainvälisyys näyttäytyy turistin kansainvälisyytenä: ulkomaiden ihmeisiin on kiva tutustua, mutta turvallinen välimatka täytyy olla. Timo Soinin mielestä ajatus ylikansallisesta demokratiasta, joka toteutuisi YK:n tai EU:n kautta, on vaarallinen harha.

”Se on kangastus, jossa lähdetään parantamaan merten takaa asioita, vaikka ne paranevat sillä, että hoidetaan ensin lähipiiri”, Soini sanoo.

Maahanmuuttopolitiikassa perussuomalaiset pienentäisivät pakolaiskiintiöitä ja vähentäisivät maahanmuuttajien kotouttamiseen käytettäviä määrärahoja.

[...]

Jos gallupien enteilemä persubuumi toteutuu vaaleissa, iso osa äänestäjistä tuntee lähivuosina itsensä petetyksi, kun protestiäänten myötä juuri mikään ei muuttunutkaan.

Tämä pettyneiden joukko jää seuraavissa vaaleissa äänestyspäivänä kotiin, ja tämä ei ole eduksi sen enempää muille puolueille kuin suomalaiselle demokratiallekaan. Ja se taitaa lopulta olla perussuomalaisten vaarallisin puoli.