Helsingin Uutiset: Suomen ovet eivät ole selällään 18.2.2011
Kuka on tervetullut Suomeen? Miten Suomessa pitäisi suhtautua turvapaikanhakijoihin ja muihin maahanmuuttajiin? Miten Suomeen jäävät kotoutetaan?
Samasta asiasta esitettiin neljä näkemystä, kun kansanedustajaehdokkaat Jussi Halla-aho (ps), Fatbardhe Hetemaj (kok), Nasima Razmyar (sd) ja Sanna Vesikansa (vihr) keskustelivat maahanmuutosta.
Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan
Keskusteluun johdattanut kansanedustaja Tapani Mäkinen (kok) muistutti, että monet asiat ovat äskettäin muuttuneet: vetovoimatekijöitä on vähennetty, kotouttamislaki on hyväksytty, turvapaikanhakemusten käsittelyä nopeutettu ja perheidenyhdistämisoikeutta tarkennettu.
Nasima Razmyar määritteli oman linjansa realistiseksi ja oikeudenmukaiseksi. Hän totesi, että ”ovet auki ja silmät kiinni” ei ole hänen linjansa. Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, mutta nyt pitää keskittyä olemassa olevan työttömyysongelman ratkomiseen.
Maahanpääsyä ei Razmyarin mielestä globaalissa maailmassa voi estää niiltä, joilla on hätä. Kotoutumiseen liittyy kuitenkin monenlaisia haasteita, joihin pitää puuttua. Näitä ovat muun muassa perheväkivalta ja kunniaan liittyvä väkivalta.
Fatbardhe Hetemaj sanoi kannattavansa sellaista maahanmuuttoa, että jokainen on tervetullut tekemään töitä ja noudattamaan suomalaisia työehtoja. Hän vaati tulijoita tiukin sanoin opettelemaan myös paikallisen kielen.
–Ulkomaalaisten osuus Helsingissä oli sama sata vuotta sitten. Suomesta on lähdetty enemmän ulkomaille kuin tänne on tultu, Sanna Vesikansa muistutti.
Esimerkkinä hän mainitsi sen, että ulkomailla työskentelee 4000 suomalaista sairaanhoitajaa, kun tänne vastaavasti on tullut töihin tuhat. Vesikansan mielestä työperäistä maahanmuuttoa pitää helpottaa.
Jyrkintä linjaa veti odotetusti Jussi Halla-aho. Hänen mielestään monikulttuurisuuden utopia on kokenut haaksirikon. Hän näki, että sosiaaliturva passivoi maahanmuuttajia.
–Mitä avokätisemmin suhtaudumme humanitääriseen maahanmuuttoon, sitä vähemmän Suomi houkuttelee työperäistä maahanmuuttoa, Halla-aho arvioi.
Suomi ei Halla-ahon mielestä voi olla globaali sosiaalitoimisto. Hän muistutti, että työvoimapulaa on ennustettu 1980-luvulta lähtien, mutta nytkin työttömien määrä on valtava.