keskiviikko 23. helmikuuta 2011

YLE: Maahanmuuttajan kotoutumiseen tarvitaan aikaa ja vertaistukea

YLE Pohjanmaa: Maahanmuuttajan kotoutumiseen tarvitaan aikaa ja vertaistukea 23.2.2011

Aivan Vaasan keskustassa avautuu kellarikerroksen oven takaa monen kulttuurin ja kielen värikäs maailma. Sisääntulija toivotetaan iloisesti tervetulleeksi. Helmi on paikka, joka on monelle maahanmuuttajalle henkireikä uudessa kulttuurissa.

Maahanmuuttajien entistä paremman kotoutumisen eteen on paiskittu töitä Vaasassa, Pietarsaaressa ja Närpiössä nyt reilun kahden vuoden ajan. Tuona aikana esimerkiksi Vaasassa maahanmuuttajille on perustettu kohtaamispaikka Helmi. Viime vuonna Helmessä kävi yli 110 eri asiakasta, kun mukaan lasketaan sekä aikuiset että vanhemmat.

Kotoutumista yritetään helpottaa, koska moni asia kielestä lähtien on vieraassa maassa vaikeaa.

- Sillon se on aina vaikeampaa, kun ei pysty kommunikoimaan tämän valtaväestön kanssa ja toinen on se, että jos ei ole vertaistukea omasta maasta, niin sillon vielä se yksinäisyys korostuu enemmän, kertoo Pohjanmaan perhekaste -hankkeen projektityöntekijä Arja Håkansson.

Lukemista, leikkiä ja kielten opiskelua

Helmessä käy päivittäin 15 - 20 asiakasta, ja ohjelmaa on yleensä nelisen tuntia päivässä. Osa ohjelmasta, kuten luetaan yhdessä -tunnit, on erittäin suosittua. Uutta ohjelmaa on kävijöiden itsensä pitämät kielitunnit. Esimerkiksi pitkään Suomessa asunut iranilaissyntyinen Shahin Malakzadeh kokeili persian kielen opettamista muille.

- Joo eli tänään oli ensimmäinen kerta persian kielen opettajana. En ole opettaja, mutta opetan naisia, koska täällä on esimerkiksi afgaanilainen ja kurdilainen, eivätkä monet osaa kirjoittaa persiaa, Shahin kertoo.

Toiminta haluttaisiin vakinaiseksi

Hanke, jolla maahanmuuttajia on autettu kotoutumaan, päättyy lokakuussa. Helmen toiminta haluttaisiin vakinaistaa, mutta se vaatisi, että jokin taho ottaisi toiminnan siipiensä alle. Vielä ottajaa ei ole löytynyt.

- Pahin pelko on tietysti sitten se, että käy samalla tavalla kuin aiemmalle Setlementin hankkeelle, eli toiminta loppuu. Täällä on paljon samoja asiakkaita, mutta paljon on tullut myös uusia, Arja Håkansson toteaa.