sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Kainuun Sanomat: Perussuomalaiset ja vihreät vastakkain ulkomaisen työvoiman vastaanotossa 27.2.2011

Kainuun Sanomat: Perussuomalaiset ja vihreät vastakkain ulkomaisen työvoiman vastaanotossa 27.2.2011

Äänestäjät vastustavat ulkomaisten työntekijöiden lisäämistä jonkin verran ehdokkaita yleisemmin Kainuun Sanomien vaalikoneessa.

Vaalikone sisältää väittämän: ”Ikääntyvän Suomen täytyy helpottaa ulkomaisen työvoiman maahanmuuttoa.”

Väittämään on vastannut liki 2 100 äänestäjää, joista kolmasosa on ainakin jonkin verran samaa mieltä asiasta ja vajaat kaksi kolmannesta eri mieltä. Täysin eri mieltä olevien äänestäjien määrä on kymmenkertainen täysin samaa mieltä oleviin verrattuna.

Oulun vaalipiirin ehdokkaista 43 prosenttia hyväksyy työperäisen maahanmuuton lisäämisen. 28 kainuulaisehdokkaan suhtautuminen on keskimäärin hieman myönteisempi kuin pohjoispohjalaisten, mutta äärimmäisen kielteisiä on heidänkin joukossaan.

Vain vihreillä ehdokkaina

Puolueiden ehdokkaista lähimpänä äänestäjäkäyttäjien keskiarvoa ovat sosialidemokraatit, joiden kannat ovat jonkin verran jyrkempiä kuin vasemmistoliiton ehdokkaiden.

Äärimmäisen kielteisesti ulkomaiseen työvoimaan suhtautuvat perussuomalaiset ehdokkaat. Myös kristillisdemokraattien suhtautumien on yleensä nuiva.

Selvästi suopeimmin maahanmuuttoa kannattavat vihreät ehdokkaat. Tämä ei ole yllättävää. Vihreillä vaalipiirissä ainoana puolueena kaksi uussuomalaista ehdokastakin: intialaissyntyinen Aruna Somani ja Togosta Ranskan kautta tullut Latekoe Hellu Lawson.

Keskustan ehdokkaiden keskiarvo on nipin napin myönteisellä puolella ja kokoomuksenkin vain hiukkasen selvemmin.

Pienempien puolueiden mielipiteet noudattelevat keskimäärin äänestäjien kantoja, mutta tässä ryhmässä on sekä äärimmäisen kielteisiä että voimakkaasti myönteisesti suhtautuvia ehdokkaita.

Kainuulaisilla jako kahteen

Kainuulaisista ehdokkaista ulkomaisen työvoiman vastaanottoa puolustavat selkeimmin: Niko Tikkanen piraattipuolueesta, Miariikka Heikkinen kokoomuksesta, Jonas Kettunen SKP:sta, Marika Kemppainen vihreistä, Hannu Juntunen kokoomuksesta, Timo Korhonen keskustasta, Johan Heino vihreistä, Markku Vihanto kristillisdemokraateista sekä Vesa Kaikkonen vasemmistoliitosta.

Maahanmuuton suosijoita löytyy siis niin oikealta kuin vasemmaltakin.

Kaikkein jyrkimmin työperäistä maahanmuuttoa vastustavat kainuulaisehdokkaista Timo Krogerus Köyhien Asialla -puolueesta, Sirkku Kianto kristillisdemokraateista, Timo Rytkönen vapauspuolueesta, Yrjö Puurunen ja Eija Hakkarainen perussuomalaisista, Jouko Korhonen vasemmistoliitosta, Evelyn Hynynen kristillisdemokraateista, Pentti Kettunen perussuomalaisista sekä Merja Kyllönen vasemmistoliitosta.

Vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien ehdokkaista löytyy näin kainuulaisehdokkaita molempiin ääripäihin.

Kokoomuksen Eero Suutari puoltaa kohtuullisen selkeästi maahanmuuttoa, mutta keskustan Marisanna Jarva hieman varovaisemmin. Keskustan Aki Karjalaisen kanta on nippa nappa vastahankaan.

Suhteellisen selkeästi vastaan ovat myös demarien Raimo Piirainen ja perussuomalaisten Jaana Sankilampi.

Oulun suunnalla asetetuista kainuulaissyntyisistä ehdokkaista vasemmistoliiton Anne Huotari lisäisi lievästi ulkomaista työvoimaa. Keskustan Juha Sipilä on varsin voimakkaasti vastahangassa ja kokoomuksen Henri Heikkinen vastustaa erittäin vahvasti.

Lue lisää sunnuntain Kainuun Sanomista