maanantai 14. helmikuuta 2011

Verkkouutiset: Huntujen käyttöä halutaan rajoittaa Turussa

Verkkouutiset: Huntujen käyttöä halutaan rajoittaa Turussa 14.2.2011
MTV3: Valtuustoaloite huivinkäyttösuosituksesta ihmetyttää islamilaista yhdyskuntaa 15.2.2011

Vapauspuolueen Turun kaupunginvaltuutetut ovat tehneet valtuustoaloitteen musliminaisten huntujen ja päähuivien käytön rajoittamisesta.

Vapauspuolueen valtuustoryhmän mielestä Turun kaupungin pitäisi antaa vakava suositus pidättäytyä kasvot peittävien huntujen ja päähuivien käytöstä.

Vapauspuolueen mielestä "nämä Suomen kulttuuriin vieraat vaatekappaleet aiheuttavat normaalissa kanssakäymisessä usein erilaisia ongelmatilanteita, koska niitä käyttävien kasvot eivät ole tunnistettavissa".

- Myös islaminuskoisten kouluikäisten tyttöjen huntujen ja päähuivien käyttö ei ole yhdenmukaista verrattuna suomalaisten lasten koulunkäyntiin. Eivät hekään voi oppitunneilla ja sisätiloissa pitää päässään pipoa, lippalakkia tai mitään muuta päähinettä. Muutoinkin peruskansalliset, suomalaiset käytöstavat edellyttävät päähineen riisumista sisätiloissa, koulujen oppitunneista puhumattakaan, valtuustoryhmä sanoo.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut Olavi Mäenpää ja Maarit Rostedt.

______________________________________________________

MTV3: Valtuustoaloite huivinkäyttösuosituksesta ihmetyttää islamilaista yhdyskuntaaVapauspuolue jätti eilen Turun kaupunginvaltuustolle aloitteen, jossa toivottiin, että Turku antaisi vakavan suosituksen pidättäytyä kasvot peittävien huntujen ja päähuivien käytöstä.

Ajatus musliminaisten huntujen ja päähuivien käytön rajoittamisesta herättää ihmetystä Suomen islamilaisessa yhdyskunnassa.

- Huivin käytön pitäisi olla asia, josta jokainen voi päättää itse. Lisäksi Suomessa on uskonnonvapaus, yhdyskunnasta kommentoidaan.

Aloitteen allekirjoittaneen Olavi Mäenpään mukaan valtuustoaloite on kuitenkin saanut hyvän vastaanoton "kansan syvissä riveissä".

- Olen tänään saanut lukuisia puhelinsoittoja, että tällainen aloite on paikallaan. Esimerkiksi Ranska suhtautuu hyvin nuivasti kasvot peittäviin huntuihin ja huiveihin ja samoin Suomessa sellaisten huivien käyttöä tulisi rajoittaa, jotka estävät tunnistamasta ihmisen kasvoja, toteaa Mäenpää.

- Jo suomalaiset käytöstavat edellyttävät, että on otettava pipot ja lippalakit pois kun mennään esimerkiksi oppitunneille. Samoin Suomen laissa on kielletty, ettei kasvoja saa peittää esimerkiksi mielenosoituksissa, perustelee Mäenpää.

Eilen jätetty aloite lähtee ensin valmisteltavaksi ja palaa sen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi.

- Takaan, että tämä asia herättää keskustelua ja toivon, että ihan koko Suomessa aloitetaan aiheen tiimoilta ihan asiallinen keskustelu.

Vapauspuolueen jättämän aloitteen myötä huivien käyttöä käsitellään tiettävästi ensimmäistä kertaa kaupunginvaltuustoissa.

- Uskon, että toteutuessaan tällä kaupunginvaltuuston antamalla suosituksella olisi suuri merkitys. Onhan vastaavia suosituksia kaupungeissa ja kunnissa annettu aiemminkin esimerkiksi lasten ja nuorten kotiintuloajoista.