maanantai 21. helmikuuta 2011

MTV3: Väkivaltaiset katujengit tekevät tuloaan Suomeen

MTV3: Väkivaltaiset katujengit tekevät tuloaan Suomeen 21.2.2011

Poliisi pelkää väkivaltaisten katujengien rantautuvan pian Suomeen.

Viime kesänä Ruotsissa ja Tanskassa toimiva Black Cobra teki tiedusteluja toimintansa laajentamisesta Suomeen. Keskusrikospoliisin mukaan tiedustelut eivät ole vielä tiettävästi johtaneet mihinkään.

Vaarana kuitenkin on, että täysin uudet jengit alkavat pian jakaa pääkaupunkiseudun lähiöitä reviireihin. Poliisi on seurannut huolestuneena tilanteen kehittymistä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten keskuudessa jo jonkin aikaa.

- Jos nyt vertaa meidän tilannetta esimerkiksi Ruotsiin, ennusmerkit eivät ole mitenkään hyvät, arvioi rikoskomisario Jussi Oksanen keskusrikospoliisista.

Matala kynnys väkivaltaan

Katujengien muodostuminen heikentäisi poliisin arvion mukaan yleistä turvallisuutta merkittävästi.

Ruotsissa ja Tanskassa väkivallan kohteeksi ovat joutuneet viranomaisten lisäksi myös sivulliset. Jengit tunnetaan matalasta kynnyksestä raakaan ja spontaaniin väkivaltaan. Ne saavat tuottonsa muun muassa "reviireillänsä" käydystä huume- ja asekaupasta sekä kiristyksestä.

Suomen järjestäytyneen rikollisuuden kenttä eroaa muista pohjoismaista juuri siinä, että meillä ei toistaiseksi ole ollut varsinaisia katujengejä. Keskusrikospoliisi kuitenkin pelkää, että tilanne saattaa pian muuttua, mikäli maahanmuuttajanuorien syrjäytymiskehitystä ei pysäytetä ajoissa.

Pikaisia toimia

Krp:n mukaan nyt olisikin viimeistään toimittava, ellei haluta tehdä samoja virheitä kuin Ruotsissa ja Tanskassa. Maahanmuuttajien kotouttamiseen on panostettava niin, ettei heitä eroteta muusta väestöstä.

- On toimittava niin, ettei meille syntyisi sellaisia maahanmuuttajien lähiöitä, joihin kantaväestö ei eksy.

Oksasen mukaan poliisi ei voi yksin toimia jengiytymisen ehkäisemiseksi. Nuorten työttömyyttä on ehkäistävä ja heille on tarjottava koulutusta, jotta sulautuminen kantaväestöön onnistuisi muiden pohjoismaiden esimerkkiä paremmin.


TÄMÄ ON KATUJENGI
* - Jengiin kuuluu vähintään kolme henkilöä
* - Rakenteellaan jäsentynyt ryhmä
* - Yhteinen tunnus, symboli, nimi tai säännöt
* - Rikollinen toiminta ja väkivalta
* - Tavoitteena reviirien valtaaminen ja pelon ilmapiirin luominen
* - Toimii ristiriidassa yhteiskunnan, lain sekä muuten samanlaisten rikollisjengien kanssa


BLACK COBRA
* Erittäin väkivaltaiseksi tiedetty katujengi Black Cobra on perustettu Tanskan Roskildessa 2000-luvun taitteessa.
* Tanskasta jengin toiminta levisi nopeasti Ruotsiin. Ruotsissa toimii nykyisin alle kymmenen alaosastoa, joissa on yhteensä noin 150 jäsentä.
* Jäsenillä on tuomioita vakavista rikoksista. Toiminnalle on tyypillistä häikäilemätön raaka ja spontaani väkivalta ja aseiden käyttö.
* Black Cobra laajenee franchising-periaatteella. Sen tiedetään toimineen usein yhteistyössä rikollisen Bandidos-moottoripyöräkerhon jäsenten kanssa.
* Viime syksynä keskusrikospoliisi kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että Black Cobra on tehnyt laajentumistiedusteluja myös Suomessa. Toistaiseksi tiedustelujen ei kuitenkaan tiedetä johtaneen tuloksiin.