tiistai 22. helmikuuta 2011

YLE: Seta vetoaa zimbabwelaisen turvapaikanhakijan puolesta

YLE Uutiset: Seta vetoaa zimbabwelaisen turvapaikanhakijan puolesta 22.2.2011

Taustaa:
HBL: Elämästä ilman papereita tuli arkipäivää kuuden vuoden ajaksi 13.2.2011

Poliisi valmistelee kolme kertaa Suomesta turvapaikkaa hakeneen zimbabwelaisen käännytystä. Miehen tukijat - Vapaa liikkuvuus -verkosto, Seta ja Amnesty International - kertovat järjestävänsä keskiviikkona Helsingissä mielenilmauksen turvapaikanhakijan puolesta.

Zimbabwelaismies on hakenut Suomesta turvapaikkaa kolme kertaa seksuaaliseen suuntautumiseensa kohdistuvan vainon perusteella. Hän on tällä hetkellä Metsälän säilöönottoyksikössä, sillä poliisi valmistelee hänen käännytystään.

Mies saapui Suomeen vuonna 2002 opiskelemaan, ja vuonna 2003 hän haki turvapaikkaa ensimmäisen kerran.

Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan zimbabwelainen on vainon pelossa oleskellut Suomessa paperittomana yli seitsemän vuotta. Verkoston edustaja kertoo, että mies pelkää Zimbabween paluuta suunnattomasti. Presidentti Robert Mugaben hallinto on avoimen vihamielinen homoseksuaaleja kohtaan.

Verkosto katsoo, että Maahanmuuttovirasto on laiminlyönyt kansainväliset ihmisoikeusperiaatteet, kun ei ole myöntänyt zimbabwelaiselle suojelua. Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan Setan mukaan viranomaisilla ei ole riittävää ymmärrystä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hädänalaisuudesta.

_________________________________________

Vapaa liikkuvuus: Maahanmuuttovirasto käännyttää vainotun homomiehen

Zimbabwelainen Farai on hakenut Suomesta turvapaikkaa kolme kertaa seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvan vainon perusteella. Farai on tällä hetkellä Metsälän säilöönottoyksikössä, sillä poliisi valmistelee hänen käännytystään. Farain tukijat järjestävät mielenilmauksen Helsingissä Kolmen sepän patsaalla 23.2. klo 16.30.

Farai saapui Suomeen vuonna 2002 opiskelemaan it-alaa. Vuonna 2003 hän haki turvapaikkaa. Hänen homoseksuaalisuutensa oli paljastunut Zimbabwen viranomaisille, minkä vuoksi viranomaiset ryhtyivät etsimään häntä. Hänen sukulaisiaan painostettiin. ”Zimbabwessa homoilla ei ole oikeuksia. Sukulaiseni eivät voi auttaa minua, sillä he joutuisivat itse vaikeuksiin”, Farai kertoo suomeksi. Hän asuu Suomessa kymmenettä vuotta.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan keskeistä turvapaikanhakijan kansainvälisen suojelun tarpeen arvioinnille on hakijan perusteltu pelko paluusta kotimaahansa. ”UNHCR korostaa, että suojelun tarpeen arvioinnin keskiössä on hakijan kokonaistilanne. Maahanmuuttovirasto on laiminlyönyt kansainväliset ihmisoikeusperiaatteet, kun se ei ole myöntänyt Faraille suojelua”, kommentoi Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Farain arvion mukaan häntä uhkaisi kotimaassaan vankilatuomio tai viranomaisten vaino, koska homoseksuaalisuus on Zimbabwessa lainvastaista. ”Presidentti Robert Mugaben hallinto on voimakkaan homovihamielinen: Mugabe on julkisesti ilmoittanut, että homot ovat koiria alempana eikä heillä ole mitään oikeuksia”, kertoo Krister Karttunen Amnestyn HLBTI-ryhmästä.

Kielteisten turvapaikkapäätösten jälkeen Farai on vainon pelon vuoksi oleskellut Suomessa paperittomana yli seitsemän vuotta. ”Farain ratkaisut todistavat hänen todellisesta hädästään. Hän on elänyt vuosia maan alla varattomana ja vailla tulevaisuudennäkymiä, koska pelkää Zimbabween paluuta suunnattomasti”, sanoo Niina Vuolajärvi Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Farai haki turvapaikkaa kolmannen kerran säilöönottokeskuksessa perjantaina 18.2.2011. Tukijat vaativat maahanmuuttoviranomaisia selvittämään perusteellisesti hänen suojeluntarpeensa ja keskeyttämään käännytysvalmistelut. Maahanmuuttovirasto ei ole haastatellut hakijaa kertaakaan: vuonna 2003 poliisi on tehnyt hänelle suppean haastattelun.

Maahanmuuttovirasto syyttää Faraita turvapaikkajärjestelmän väärinkäytöstä ja on antanut turvapaikkahakemukseen kielteisen päätöksen jo kahdesti. ”Viranomaisilla ei ole riittävää ymmärrystä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hädänalaisesta asemasta eri maissa, vaikka Suomen lain ja kansainvälisten sopimusten mukaan seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin kohdistuva vaino on turvapaikan peruste. Rutiininomaiset kielteiset päätökset ovat kohtalokkaita", Setan pääsihteeri Aija Salo sanoo.

__________________________________________________

Vihreä Lanka: Zimbabwelainen homomies käännytetään – kotona odottaa vankila

Maahanmuuttovirasto on päättänyt käännyttää maasta zimbabwelaisen homoseksuaalin Farain, joka haki turvapaikkaa Suomesta nyt kolmatta kertaa.

Vapaa liikkuvuus -verkosto, Seta ry ja Amnesty Internationalin Suomen osaston seksuaali- ja sukupuolivähemmistöryhmä vastustavat käännytystä, koska niiden mukaan Faraita vainotaan kotimaassaan hänen seksuaalisuutensa takia.

Tällä hetkellä Farai odottaa käännytystään Metsälän säilöönottoyksikössä.

Farai saapui Suomeen vuonna 2002 opiskelemaan it-alaa. Hän haki turvapaikkaa ensimmäisen kerran vuonna 2003, mutta sitä ei myönnetty. Samaan aikaan Farain seksuaalinen suuntautuminen selvisi Zimbabwen viranomaisille, jotka ryhtyivät etsimään miestä.

"Zimbabwessa homoilla ei ole oikeuksia. Sukulaiseni eivät voi auttaa minua, sillä he joutuisivat itse vaikeuksiin", sanoo Farai järjestöjen tiedotteessa.

Farain arvion mukaan häntä odottaisi Zimbabwessa vankilatuomio tai viranomaisten vaino, sillä homoseksuaalisuus on kielletty laissa.

Vapaan liikkuvuuden Katja Tuomisen mukaan maahanmuuttovirasto on laiminlyönyt kansainväliset ihmisoikeusperiaatteet, kun se ei ole myöntänyt Faraille suojelua. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan keskeistä turvapaikanhakijan suojelun tarpeen arvioinnissa on hakijan perusteltu pelko palata kotimaahansa.

Järjestöt osoittavat keskiviikkona Farain puolesta mieltä Helsingin Kolmen sepän patsaalla kello 16.30.

_______________________________________________

Turun Sanomat: Maahanmuuttovirasto karkottaa vainotun homomiehen

Maahanmuuttovirasto on päättänyt karkottaa kotimaassaan vainotun homomiehen pois Suomesta. Zimbabwelainen Farai on hakenut turvapaikkaa Suomesta kolme kertaa seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvan vainon perusteella.

Tällä hetkellä Farai on Metsälän säilöönottoyksikössä odottamassa poliisin valmisteluja käännytystä varten.

Farain tukijat järjestävät mielenilmauksen Helsingissä Kolmen sepän patsaalla keskiviikkona kello 16.30. He vaativat maahanmuuttoviranomaisia selvittämään perusteellisesti hänen suojeluntarpeensa ja keskeyttämään käännytysvalmistelut.

Farai saapui Suomeen vuonna 2002 opiskelemaan it-alaa. Seuraavana vuonna hän haki turvapaikkaa, koska hänen seksuaalinen suuntautumisensa oli paljastunut Zimbabwen viranomaisille, jotka alkoivat etsiä häntä.

Farain arvion mukaan häntä uhkaisi kotimaassaan vankilatuomio tai viranomaisten vaino, koska homoseksuaalisuus on Zimbabwessa lainvastaista.

Kielteisten turvapaikkapäätöksen jälkeen Farai on vainon pelon vuoksi oleskellut Suomessa paperittomana yli seitsemän vuotta.

Maahanmuuttovirasto ei ole haastatellut Faraita kertaakaan vaan syyttää tätä turvapaikkajärjestelmän väärinkäytöstä.

– Viranomaisilla ei ole riittävää ymmärrystä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hädänalaisesta asemasta eri maissa, vaikka Suomen lain ja kansainvälisten sopimusten mukaan seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin kohdistuva vaino on turvapaikan peruste, kritisoi Setan pääsihteeri Aija Salo.